Annons

Erik Bergin:Hur sannolikt är det? ”Not bloody likely”

Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej och nej, och sedan nej, nej, nej och nej igen. Tycker du att brexit är rörigt just nu? Den här guiden kanske gör det lite klarare.

Publicerad
Manifestation utanför brittiska parlamentet den 27 mars i år.
Manifestation utanför brittiska parlamentet den 27 mars i år. Foto: Frank Augstein/AP

Alla nej ovan är så många gånger (tolv) det brittiska parlamentet röstat nej till olika alternativ för att att lösa sin brexitlåsning på mindre än en vecka, i onsdags och på måndagen.

Varför röstade parlamentarikerna om alla dessa olika förslag? Därför att de också röstat nej till premiärminister Theresa Mays framförhandlade brexitavtal med EU, inte en utan tre gånger.

I veckan väntas nya omröstningar i parlamentet. Deprimerande nog verkar ingen tro att de heller kommer att lösa någonting.

Men det finns möjlighet att reda ut cirkusen bara parlamentarikerna kan enas. Å andra sidan existerar också risken för fortsatt cirkus.

Här är några olika alternativ.

Theresa May på besök i Göteborg 2017.
Theresa May på besök i Göteborg 2017. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Väg 1: Mjuk brexit eller May 4.0

Alla dessa omröstningar har visat att det verkar finnas ett stabilt block av parlamentariker som förespråkar vad som kallas ”mjuk brexit”, alltså att Storbritannien behåller nära ekonomiska band till EU. Tidigare i år röstade parlamentet mycket riktigt emot att landet lämnar EU utan något avtal (även om man sedan inte klurat ut hur det ska gå till).

May själv menar att enda sättet att rädda britterna undan en hård brexit är att parlamentet röstar för hennes avtal.

Varför då? Därför att en ”hård brexit” – att Storbritannien lämnar utan avtal – riskerar att skapa kaos i handeln när tullar införs, cirkus vid passkontroller när det inte längre går att resa över gränsen utan pass och ekonomisk skada när långtradare blir stående vid hamnar, med mera.

En lösning som skulle överbrygga detta, att Storbritannien stannar i en tullunion med EU, förlorade med enbart tre röster på måndagskvällen. May själv menar att enda sättet att rädda britterna undan en hård brexit är att parlamentet röstar för hennes avtal. Efter att parlamentet har ratat allt annat som lagts fram så finns det en möjlighet att hon lägger fram det för omröstning igen, alltså en fjärde gång.

Londonbor visar sitt stöd för brexit den 29 mars 2019, datumet då Storbritannien egentligen skulle ha lämnat EU:
Londonbor visar sitt stöd för brexit den 29 mars 2019, datumet då Storbritannien egentligen skulle ha lämnat EU: Foto: Matt Dunham/AP

Väg 2: Uppskjuten brexit

När du betänker kaoset runt brexit, glöm inte att Storbritannien egentligen redan skulle ha varit ute ur EU. Det ursprungliga datumet var den 29 mars. Att hävda att hela processen är hopplöst försenad är ingen överdrift.

Hur sannolikt är det? ”Not bloody likely”, skulle en och annan britt troligen säga.

Somliga experter anser att britterna behöver rejält mycket mera tid – ett år eller mer – för att reda ut röran. Som det nu är åker Storbritannien ut ur EU utan avtal den 12 april, om mindre än två veckor, om inte London kan bestämma sig för vad man vill innan dess. Lyckas parlamentarikerna ena sig runt någonting – vad som helst –så är det den 22 maj som gäller.

Allt färre tror att det är tillräckligt med tid. Ett försök är på gång i parlamentet under tisdagen för att tvinga Theresa Mays regering att förlänga processen att lämna EU – den så kallade Artikel 50 – bortom den 12 april. Syftet är att skapa mer tid och undvika att Storbritannien lämnar EU utan någon uppgörelse med unionen.

Vad som dessutom komplicerar läget är valet till EU-parlamentet i maj. Om Storbritannien är kvar i EU när valet hålls den 26 maj så måste även britterna rösta. Det vill inte EU, såvida inte Storbritannien på allvar löser sin interna politiska kris runt brexit.

Hur sannolikt är det? ”Not bloody likely”, skulle en och annan britt troligen säga.

Madeleina Kay protesterar mot brexit utanför parlamentet i Westminster.
Madeleina Kay protesterar mot brexit utanför parlamentet i Westminster. Foto: Rebecca Brown/AP

Väg 3: Nyval eller folkomröstning

En hel del parlamentariker har röstat för alternativet att hålla en ny folkomröstning om brexit, även om det alternativet också röstades ned med tolv röster till slut. Men att be folket om råd skulle kunna vara en utväg för politiker som själva inte kan enas om någonting.

Om brexit skjuts upp ökar också möjligheten att ett val i Storbritannien hinner ske före brexit.

Mays regering är officiellt emot en ny omröstning. Men med så få andra möjliga vägar framåt, och djupa splittringar både i parlamentet och inom regeringen, är det inte uteslutet att det ändå är där britterna hamnar kommande veckor.

Om brexit skjuts upp, och britterna röstar i EU-valet, ökar också möjligheten att ett val i Storbritannien hinner ske före brexit. Väljarna skulle rösta fram ett nytt parlament och en ny regering. Det skulle kunna lösa dagens dödläge. Och, potentiellt sett, sluta i att idén att lämna EU skrotas.

Vilket av dessa alternativ, eller något helt annat, som är troligast? Titta i din kaffesump eller studera stjärnorna ikväll.

Annons
Annons

Manifestation utanför brittiska parlamentet den 27 mars i år.

Foto: Frank Augstein/AP Bild 1 av 4

Theresa May på besök i Göteborg 2017.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 2 av 4

Londonbor visar sitt stöd för brexit den 29 mars 2019, datumet då Storbritannien egentligen skulle ha lämnat EU:

Foto: Matt Dunham/AP Bild 3 av 4

Madeleina Kay protesterar mot brexit utanför parlamentet i Westminster.

Foto: Rebecca Brown/AP Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons