Annons

Guide: Krisen i Akademien – detta har hänt

Vad är det egentligen som händer i Svenska Akademien? Ursprunget till skandalen går att spåra till i höstas då då den så kallade ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault anklagades för sexuellt ofredande och våldtäkt. Sedan har sprickan mellan ledamöterna i Akademien vidgats. SvD guidar genom turerna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens Anders Olsson har som ny sekreterare en snudd på oöverskådlig kris att reda ut. SvD guidar genom skandalens alla turer.

Foto: Tomas Oneborg

Kjell Espmark, Peter Englund och Klas Östergren.

Foto: TT och SvD

1 / 13

Svenska Akademiens Anders Olsson har som ny sekreterare en snudd på oöverskådlig kris att reda ut. SvD guidar genom skandalens alla turer.
Svenska Akademiens Anders Olsson har som ny sekreterare en snudd på oöverskådlig kris att reda ut. SvD guidar genom skandalens alla turer. Foto: Tomas Oneborg
Efter reklamen visas:
Svenska Akademien – krisen i korthet

1. Tre avhopp – ”meningsskiljaktigheter kring Frostenson”

Kjell Espmark, Peter Englund och Klas Östergren.
Kjell Espmark, Peter Englund och Klas Östergren. Foto: TT och SvD

Under förmiddagen på fredagen 6 april avslöjade SvD att den kände författaren Klas Östergren hoppar av Akademien.

”Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem”, skrev han till SvD.

Östergrens avhopp följdes av att även Kjell Espmark och den före detta ständige sekreteraren Peter Englund lämnade sina stolar.

De tre ledamöterna har inte i detalj redogjort för skälen till avhoppen, men de uttalanden som gjorts tyder på en växande spricka inom Akademien. Ledamoten Anders Olsson sa i en intervju med Ekot att han antog att avhoppen berodde på meningsskiljaktigheter kring ledamoten Katarina Frostenson, som är gift med den så kallade ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault som är anklagad för sexuella övergrepp.

En advokatfirma har utrett Akademiens kopplingar till Arnault och hans kulturbolag Forum, som under flera år tagit emot pengar av Akademien. Utredningen kom fram till att Frostenson äger hälften i Forum, vilket övriga ledamöter inte känt till.

Anders Olsson säger att Akademien i kölvattnet av advokatutredningen har röstat om Katarina Frostenson skulle uteslutas och att de tre avhopparna hörde till de som ville utesluta Frostenson.

Annons
Annons

Klas Östergren.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

2 / 13

2. Formell begäran om utträde från Östergren

Klas Östergren.
Klas Östergren. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

I dagsläget har ledamöter i Akademien formellt kvar sin stolar även om de hoppat av och inte deltar i arbetet. I en intervju med SvD efter avhoppen sa den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius att Svenska Akademien nu ska ändra reglerna som gjort det omöjligt för ledamöter att utträda.

– Om en ledamot själv vill lämna Akademien ska det vara möjligt. Vi håller nu på att se över formerna för det, sa Sara Danius.

Kjell Espmark säger till SvD att han inte utesluter en comeback i Svenska Akademien i framtiden. Han utesluter inte heller att avgå när det blir möjligt.

Fredagen den 13 april skriver dock Klas Östergren i ett mejl till SvD:

"Jag har idag lämnat in en formell begäran om utträde ur Svenska Akademien".

Annons
Annons

Horace Engdahl.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

3 / 13

3. Kritiken mot Danius falang: ”Klick dåliga förlorare”

Horace Engdahl.
Horace Engdahl. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Det tycks allt tydligare att krisen inom Akademien har varit uppdelad i två olika falanger: En som vill utesluta Katarina Frostenson, och en som vill behålla henne i Akademien och därmed kritiserat den ständiga sekreteraren Sara Danius.

Horace Engdahl, ständig sekreterare mellan 1999 och 2009, gick på tisdagen 10 april till hård attack mot Danius och den falang som står på hennes sida. I ett debattinlägg i Expressen kritiserade han ”råheten i Akademiens maktkamp”, kallade de tre avhoppen för ”en klick dåliga förlorare, som dessutom inte på allvar vill släppa taget om sina kära akademifåtöljer”, samt fastlog att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.

Engdahl skrev vidare att de som röstade emot Frostensons uteslutning inte kommer att lämna Akademien ”i händerna på personer som verkar med sådana metoder.”

2016 proklamerade Horace Engdahl sin beundran för vännen och ”livsstilsförebilden” Jean-Claude Arnault i ett längre reportage i Dagens Nyheter:

”Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd, han borde göra om Forum till en stilskola för unga män: bli inte hipsters, bli gentlemen!”

Annons
Annons

Svenska Akademiens ständiga sekreterare, kulturprofilen Jean-Claude Arnault och ledamoten Katarina Frostenson.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Malin Hoelstad och Nicklas Thegerström

4 / 13

4. Anmälningarna mot Arnault och Forum

Svenska Akademiens ständiga sekreterare, kulturprofilen Jean-Claude Arnault och ledamoten Katarina Frostenson.
Svenska Akademiens ständiga sekreterare, kulturprofilen Jean-Claude Arnault och ledamoten Katarina Frostenson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Malin Hoelstad och Nicklas Thegerström

Akademien bör göra en polisanmälan – den uppmaningen kom från den advokatbyrån som haft i uppdrag att granska akademiledamöters interaktioner med Arnault. Det beskedet gav ständiga sekreteraren Sara Danius i en intervju med SvD:s Sam Sundberg.

Akademien har dock inte polisanmält, då en majoritet varit mot en anmälan om brott, konstaterade Danius i intervjun.

Svenska Akademien, konstaterar advokatbyrån i sin utredning, har givit ekonomiskt stöd till kulturverksamheten Forum, som ägs av Jean-Claude Arnault. Forum kan enligt advokatbyrån kan misstänkas ha bedrivits i strid med skattelagstiftning, bokföringslag och kommunala regler för utskänkning.

Under helgen som följde på avhoppen kom det in en polisanmälan som rör Svenska Akademien och kopplingarna till Forum. Måndagen 9 april lämnades anmälan vidare till Ekobrottsmyndigheten.

I december inleddes en förundersökning mot Jean-Claude Arnault som fortfarande pågår, gällande sexualbrott. Tidigare i mars kom besked att åklagaren lagt ner sju av anmälningarna, där de misstänkta brotten endera preskriberats eller inte gått att bevisa. Utredningen fortsätter alltså där misstankar om brott finns kvar.

Annons
Annons

Sara Stridsberg ska tänka på sin fortsatt närvaro i Svenska Akademien.

Foto: Henrik Montgomery/TT

5 / 13

5. Vad säger övriga ledamöter?

Sara Stridsberg ska tänka på sin fortsatt närvaro i Svenska Akademien.
Sara Stridsberg ska tänka på sin fortsatt närvaro i Svenska Akademien. Foto: Henrik Montgomery/TT

Även ledamoten Per Wästberg röstade för uteslutning av Frostenson, men stannar i Svenska Akademien. Han har själv skrivit i SvD om sina överväganden.

Sara Stridsberg har uppgett för TT att hon överväger att lämna arbetet.

Jayne Svenungsson, Sture Allén, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Göran Malmqvist, Anders Olsson, Bo Ralph och Tomas Riad röstade mot uteslutning. I ett öppet brev i SvD förklarar de hur de resonerat.

Jesper Svenbro och Frostenson själv har inte uttalat sig om Frostenson. Kerstin Ekman och Lotta Lotass hoppade av Akademiens arbete för flera år sedan.

Annons
Annons

Kung Carl Gustaf.

Foto: Johan Nilsson/TT

6 / 13

6. Vad säger kungen?

Kung Carl Gustaf.
Kung Carl Gustaf. Foto: Johan Nilsson/TT

Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens högsta beskyddare. På söndagen 8 april hade han ett möte med ständige sekreterare Sara Danius om den senaste tidens händelser.

På måndagen gav kungen sin syn på saken för flera medier, bland dem TT:

– Det är ju en väldigt, väldigt, väldigt viktig institution, så jag håller mig informerad om utvecklingen. Och det är en väldigt tråkig utveckling som uppstått, men jag hoppas att vi kan lösa den på något vis. Alla problem är ju till för att man ska kunna lösa dem, och det tror jag vi gör förr eller senare, det får bara ta lite tid. Det pågår ett arbete inom Akademien – de tänker igenom situationen och det kommer nog bli bra det här.

På onsdagen uttalade sig kungen på nytt. Han kommer enligt uttalandet nu att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat avseende rätten till utträde.

– Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna, säger kungen.

Annons
Annons

Sara Danius.

Foto: Lars Pehrson

7 / 13

7. Vad visste Sara Danius?

Sara Danius.
Sara Danius. Foto: Lars Pehrson

Danius hade tidigare sagt att hon kände till att det förekommit ”tafsande och skamliga förslag” från kulturprofilen Jean-Claude Arnault, make till akademiledamoten Katarina Frostenson. Det visade sig också att Danius själv varit utsatt för mannen.

– Det var så jag kände till att det förekom skamliga förslag. Jag har inte velat tala om det, för jag ville inte ställa mig i vägen för de kvinnor som har varit med om riktigt, riktigt vedervärdiga saker. Det har inte jag. Men jag blev själv föremål för ett skamligt förslag efter en Forumkväll, så jag känner till att det har förekommit i åtminstone ett fall, sa Sara Danius i en intervju med SvD.

Annons
Annons

Sture Allén, tidigare ständig sekreterare.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

8 / 13

8. Hemliga möten och omkastningar

Sture Allén, tidigare ständig sekreterare.
Sture Allén, tidigare ständig sekreterare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sture Allén, ständig sekreterare 1986–1999, har synts mycket i media sedan krisen blossade upp. Under tisdagen meddelade han i Aftonbladet att de åtta som röstade mot uteslutningen av Frostenson skulle samlas i ett ”hemligt möte” på onsdagen för att ”diskutera en lösning”.

Men i ett telefonsamtal med Malou von Sivers i TV4:s Malou efter tio på onsdagsförmiddagen totalsvängde Allén.

– Det blir inget möte, det har klarat sig ändå, sa han.

Vidare uppgav Allén till Malou efter tio att det påstådda mötet skulle handla om Akademiledamoten Anders Olssons besök hos kungen – inte om förtroendet för Sara Danius. På Malou von Sivers fråga huruvida Allén har förtroende för Danius ville inte Allén svara.

Annons
Annons

Anders Olsson.

Foto: Tomas Oneborg

9 / 13

9. Danius går – Anders Olsson tar över

Anders Olsson.
Anders Olsson. Foto: Tomas Oneborg

Efter Akademiens sedvanliga torsdagsmöte i Börshuset 12 april stod det klart att ständiga sekreteraren Sara Danius lämnar både posten som ständig sekreterare och sin stol i Akademien. Hon fick sällskap av Katarina Frostenson, som dock ännu inte kommenterat att hon inte längre återfinns bland ”De Aderton”.

Akademiledamoten Anders Olsson, på stol 4, tar över som tillfällig sekreterare. I en intervju med Sveriges Radios Ekot på fredagsmorgonen 13 april berättade den 69-årige litteraturvetaren att hans samtal med kungen ledde fram till slutsatsen att varken Sara Danius eller Katarina Frostenson kunde sitta kvar.

Anders Olsson berättade att han skulle sammanträffa med kungen ännu en gång.

– Vi är skakade i grunden. Kontakten mellan ledamöterna har varit för dålig. Vi har haft förtroendeproblem under en längre tid. Beslut har tagits utan förankring, sa Anders Olsson i intervjun.

Annons
Annons

Alice Bah Kuhnkes knytblus får kritik av Kristina Lugn.

Foto: Alice Bah Kuhnke/Instagram och Fredrik Sandberg/TT

10 / 13

10. Stödet för Danius – och kritiken från Lugn

Alice Bah Kuhnkes knytblus får kritik av Kristina Lugn.
Alice Bah Kuhnkes knytblus får kritik av Kristina Lugn. Foto: Alice Bah Kuhnke/Instagram och Fredrik Sandberg/TT

Kort efter att det stod klart att Sara Danius tvingas bort från sin post växte stödet för den ständiga sekreteraren i sociala medier. Under hashtaggen #knytblusförsara samlades bilder på hundratals människor som genom att bära knytblus – Sara Danius signaturplagg – visade sitt stöd för henne. Bland dem fanns bland annat flera ministrar: Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C), närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), socialminister Annika Strandhäll (S) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) var några av de som markerade sitt stöd för Sara Danius i sociala medier.

Men alla uppskattade inte tilltaget. Akademiledamoten Kristina Lugn menade att Bah Kuhnke begått ett tjänstefel, rapporterade SVT.

"Jag tycker – det är väl? – ett oerhört upprörande tilltag av en kulturminister. Hon har inte ens försökt få faktaunderlag, såvitt jag vet. Det måste – förhoppningsvis – vara ett allvarligt tjänstefel", skrev Lugn i ett mejl till Kulturnyheterna.

Annons
Annons

Svenska Akademien samlad runt bordet vid den traditionella högtidssammankomsten i Börshuset i Stockholm. Arkivbild från 2013.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

11 / 13

11. Förtroendekris för Akademien – forskare i upprop

Svenska Akademien samlad runt bordet vid den traditionella högtidssammankomsten i Börshuset i Stockholm. Arkivbild från 2013.
Svenska Akademien samlad runt bordet vid den traditionella högtidssammankomsten i Börshuset i Stockholm. Arkivbild från 2013. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fler än 200 svenska forskare har samlats i ett upprop mot Svenska Akademien.

”Vi tvingas konstatera att Svenska Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimitet”, skriver forskarna i Dagens Nyheter på måndagen 16 april.

Forskarna skriver vidare att ”de kvarvarande ledamöterna inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt.”

Artikelförfattarna uttrycker sin starka oro över Akademiens trovärdighet och framtid, och uppmanar att det reformarbete som initierades av ständige sekreteraren Sara Danius snarast måste återupptas. Uppropet påpekar också att flera ledamöter prioriterat sina egna intressen framför att ta sitt ansvar för institutionen och dess viktiga uppdrag.

Även Nobelstiftelsen har konstaterat att förtroendet och anseendet för Svenska Akademien har tagit skada av den pågående krisen.

”Det är oundvikligt att en svår kris hos en prisutdelande institution också skadar Nobelprisets anseende. Vi kan konstatera att förtroendet för Svenska Akademien har tagit stor skada. På vilket sätt det som nu sker kommer att skada Nobelpriset går ännu inte att överblicka”, skrev styrelsen för stiftelsen i ett pressmeddelande onsdagen 11 april.

Annons
Annons

Kjell Espmark och Horace Engdahl.

Foto: Foto: Christine Olsson och Jonas Ekströmer/TT

12 / 13

12. Kritiken mot Engdahl: ”Måste lämna sin stol”

Kjell Espmark och Horace Engdahl.
Kjell Espmark och Horace Engdahl. Foto: Foto: Christine Olsson och Jonas Ekströmer/TT

Kritiken mot Horace Engdahl har växt efter debattartikeln i Expressen där han bland annat skrev att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". En som reagerat är nyligen avhoppade ledamoten Kjell Espmark, som inte ser någon väg framåt för Svenska Akademien om inte Engdahl lämnar sin stol. Det skrev den avhoppade ledamoten i ett meddelande till SvD Kultur på måndagen 16 april.

”Just nu är det en ömtålig fas där de goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka. Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien.”

Annons
Annons

Ett antal åtgärder kan rädda Svenska Akademien, tror SvD:s Lisa Irenius.

Foto: Janerik Henriksson/TT

13 / 13

13. Så kan Akademien räddas

Ett antal åtgärder kan rädda Svenska Akademien, tror SvD:s Lisa Irenius.
Ett antal åtgärder kan rädda Svenska Akademien, tror SvD:s Lisa Irenius. Foto: Janerik Henriksson/TT

Är Svenska Akademiens kris så fullständig att den kommer att kollapsa helt? Inte riktigt. SvD:s kulturchef listade nyligen sex punkter som hon tror kan rädda den anrika institutionen:

  1. Inse vidden av problemen: ”All arrogans och självtillräcklighet måste väck.”
  2. Inse varför Svenska Akademien behöver räddas: ”Förstå hur viktig institutionen är för hela det svenska kulturlivet och dess internationella renommé.”
  3. Reformera, men varsamt: ”Inspiration till ytterligare förändringar kan hämtas från andra akademier med anor.”
  4. Förstå De adertons begränsningar: ”Anlita externa experter, inom bland annat juridik och förvaltning.”
  5. Återuppliva traditionen med (minst) en ämbetsman bland De aderton: ”Uppenbart att sakkunskap om rättsfrågor och tjänstemannaetik är nödvändigt [...]”
  6. Låt De Aderton vara de frispråkiga intellektuella som de i grunden är: ”Dags att släppa på tystnadsplikten om den pågående krisen och låta varje ledamot argumentera för sina ståndpunkter.”
Efter reklamen visas:
Kristina Lugn om Kulturprofilen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons