Annons

Snabbguide: Därför vill Juncker ha evig sommartid

Gisslet med sommar- och vintertid och att komma ihåg vilket håll man ska vrida visarna på klockan på våren och hösten, kan vara över.

EU-kommissionen vill skrota det så kallade sommartidsdirektivet, som tvingar alla EU-länder att byta tid två gånger om året.

SvD:s Teresa Küchler reder ut vad det handlar om.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

1 / 3

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Varför införde EU ett sommartidsdirektiv?

I många EU-länder hade man sedan länge ett system med att flytta fram och tillbaka klockan för att vinna fler ljustimmar per dag. Sverige införde det redan 1916, men övergav det igen fram till 80-talet. Tyskland och dåvarande Österrike-Ungern införde vinter- och sommartid, även de, år 1916. Alla länder bestämde själva om sina klockor.

Problemet med detta var att olika länder ställde fram och tillbaka klockan på olika dagar, och i ett Europa med allt större rörlighet av både människor och varor över landsgränserna var det helt enkelt en bra idé att byta tid samtidigt: det blir komplicerat att skriva tågtidtabeller för resor kors- och tvärs över kontinenten när länder byter tid lite närsomhelst.

Och vill man sända en last med, säg, brittiska cheddarostar från Newcastle med fraktbåt till Rotterdam och sedan vidare med lastbil via fem-sex länder till Aten, så är det förstås tacksamt att slippa synka ostfrakten mellan inte bara Europas tre tidszoner, utan också mellan ländernas eventuella vinter- och sommarscheman.

En annan anledning var pengar: man ville spara energi genom att förlänga dagen och soltimmarna, och därmed kunna dra in på uppvärmning och elektricitet, till exempel. Detta var precis efter de två världsomspännande oljekriserna på 70-talet, och energibesparingar var efterlängtade.
Slutligen så sade länder med stor solturism i södra Europa att en soltimme extra på uteserveringarna och badplatserna innebar en timme extra med försäljning av terassdrinkar, middagar och solstolar. Ekonomier som är mycket beroende av soltörstande gäster tjänar på sommartiden.

Annons
Annons
Foto: TT/AdobeBild 1 av 1

2 / 3

Varför vill man ta bort direktivet?

Foto: TT/Adobe

Särskilt de nordliga länderna har klagat på negativa hälsoeffekter av tidsflyttandet, och på att även boskap mår dåligt av att två gånger om året flytta på sina mattider. Olyckorna i trafiken ökar också när folk är sömndruckna vid ratten kring skiftesdagarna, visar olika studier.

I år tog Finland täten för ett så kallat medborgarinitiativ kring att skrota tidsskiftena, och över sommaren bad EU-kommissionen unionens medborgare att tycka till om sommartidsdirektivet i en enkät på nätet. En överväldigande majoritet av dem som surfade in på enkätsajten ville ta bort direktivet.

Nästa är det EU-val, och en kvalificerad gissning från er EU-korrespondent är att EU-kommissionen nu gärna vill visa att man går medborgarna tillmötes i frågor som angår även ”den lilla människan”, och inte, som EU-institutionerna ibland anklagas för, springer bara företagens eller storfinansens ärenden.

Annons
Annons
Foto: Alvaro Barrientos/APBild 1 av 1

3 / 3

Är det klart nu då?

Foto: Alvaro Barrientos/AP

Njae, vi kan nog inte sluta att – två gånger om året – oroa oss för att komma en timme för tidigt eller, i värsta fall, en timme för sent till jobbet. Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande sade på fredagen att han tänker föreslå att man skippar tidsbytena och håller sig till en tid för hela året – sommartiden. Men det är alltså bara ett förslag, och det finns EU-länder som alltså tycker att de tjänar på tidsförflyttningen och kan rösta emot förslaget.

För det andra så är det vintertiden som Juncker vill avskaffa, alltså det som vi kallar ”den normala tiden”, inte sommartiden. Detta är säkert för att blidka just de länder vars ekonomier är starkt beroende av soltimmar – nåt som faktiskt inte länder som Sverige och Finland kan påstå att de är.

Därför kan man förvänta sig att nordliga länder, som vill att solen ska lysa som starkast på himlen klockan 12 på dagen, det som vintertiden ger, inte ställer sig bakom förslaget om att skrota vintertiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons