Annons

Detta har förändrats efter terrordådet

Skärpt lagstiftning, tyngre betonglejon och ny teknik. Det är några av åtgärderna som satts igång efter terrordådet på Drottninggatan. Några förslag har redan blivit verklighet – andra är mer komplicerade.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

1 / 5

Nya lagar är på gång

Foto: Tomas Oneborg

Efter terrorattentatet slöt regeringen och Alliansen i juni en överenskommelse om lagändringar och andra åtgärder mot terrorism.

En följd av detta är att regeringen nu bereder ett förslag om att göra det olagligt att delta i en terroristorganisation. En annan åtgärd är att en utredare ska ta fram förslag på hur polisen ska få större möjlighet till kameraövervakning.

Dessutom pågår en utredning som ska göra det enklare för polisen att få information från socialtjänsten för att motverka terrorism och radikalisering.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

2 / 5

Nya betonglejon

Foto: Tomas Oneborg

Under terrordådet i Stockholm motverkades lastbilens färd på Drottninggatan av de så kallade betonglejonen på platsen.

Nyligen placerades nya sådana hinder på gatan. Dessa väger fyra ton – mer än fyra gånger mer än de tidigare hindren – och förhoppningen är att de ska utgöra ett ännu bättre skydd mot fordonsattacker och vansinnesfärder.

Ett av betonglejonen släpades under terrordådet från Kungsgatan till Mäster Samuelsgatan framför lastbilen – en sträcka på ungefär 250 meter.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

3 / 5

Digitala farthinder

Foto: Tomas Oneborg

En annan åtgärd som regeringen vidtagit är att utreda möjligheten att använda så kallade geostaket i svenska städer. Tekniken innebär att fordon utrustas med gps-teknik som gör att de automatiskt bromsar ner inom ett visst geografiskt område, exempelvis en gågata.

Bedömare menar att tekniken redan finns tillgänglig och att den kan införas inom en snar framtid. I vår kommer Trafikverket, som leder arbetet, att genomföra en demonstration i Stockholm för att visa teknologin.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

4 / 5

Förstärkningar inom polisen

Foto: Jessica Gow/TT

Polisen har vidtagit flera åtgärder efter terrordådet. Bland annat har myndigheten vikt 400 miljoner kronor fram till 2020 på att förbättra insatsförmågan och på andra sätt utöka beredskapen vid attentat.

Myndigheten har också gett fler poliser i yttre tjänst tillgång till förstärkningsvapen.

Även Finanspolisen, som bland annat utreder terroristfinansiering, har fått mer resurser. Sedan december har också polisen på Arlanda större möjlighet att bära kulsprutepistoler.

Annons
Annons
Foto: Ingrid Dahlbäck /TTBild 1 av 1

5 / 5

Räddningstjänsten tränar mer

Foto: Ingrid Dahlbäck /TT

Storstockholms brandförsvar har sedan terrordådet utökat träningsinsatserna för att bättre samarbeta med polis vid ett nytt attentat. Brandmän har numera också en midjeväska med sjukvårdsutrustning.

I december genomförde räddningstjänsten en stor övning på Livgardets övningsfält i Kungsängen där ett terrorattentat simulerades. Över 400 personer från Stockholmsområdets räddningstjänster, polisen och ambulanspersonal deltog i arrangemanget. Omkring 200 personer deltog som skådespelare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons