Annons

Här är favoriterna att ta över Liberalerna

Spekulationerna om vem som efterträder Jan Björklund som L-ledare intensifieras. En storfavorit är Nyamko Sabuni, som själv nu meddelat att hon kandiderar till posten.

– Räkna inte bort Erik Ullenhag eller Johan Pehrson, säger Svend Dahl, statsvetare. I slutet av juni bestämmer partistämman vem det blir.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Erik Ullenhag.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

1 / 4

Efter reklamen visas:
Liberalernas Jan Björklund ställer inte upp för omval som partiledare

Erik Ullenhag: ”Kan lockas ta upp karriären”

Erik Ullenhag.
Erik Ullenhag. Foto: Tomas Oneborg

Den tidigare integrationsministern och partisekreteraren åtnjuter stor respekt i partiorganisationen. Erik Ullenhag är sedan 2016 Sveriges ambassadör i Jordaniens huvudstad Amman, vilket betyder att han inte heller han varit inblandad i de interna striderna om regeringsbildningen.

Men frågan är om 46-åringen är intresserad av att ta över som partiledare. Ullenhag var trött på svensk partipolitik när han lämnade Sverige.

– Han har uttalat att han trivs bra som ambassadör. Men har varit aktiv tidigare och kan lockas att återuppta den karriären, säger Svend Dahl.

Fredagen den 28 juni väljer Liberalerna en ny partiledare vid ett extra landsmöte, har partistyrelsen beslutat.

Annons
Annons

Nyamko Sabuni har meddelat att hon kandiderar.

Foto: Bezav MahmodBild 1 av 1

2 / 4

Nyamko Sabuni kandiderar: ”Fler ansikten ska synas utåt ”

Nyamko Sabuni har meddelat att hon kandiderar.
Nyamko Sabuni har meddelat att hon kandiderar. Foto: Bezav Mahmod

Tidigare jämställdhetsminister och integrationsminister i Fredrik Reinfeldts två alliansregeringar. 2013 meddelade hon sin avgång och efterträdde sedan Alice Bah Kuhnke som hållbarhetschef på teknikkonsultföretaget ÅF.

När Jan Björklund nu meddelat att han inte ställer upp för omval har Sabuni snabbt seglat upp som en av favoriterna att ta över. Och nu har hon meddelat att hon ställer upp som kandidat.

”Efter alla år i partiet är det min bild att jag åsiktsmässigt befinner mig någonstans i partiets mittfåra. Det tror jag gör det lättare för mig att medverka till den läkning av partiet som nu behövs”, skriver hon i det liberala nyhetsmagasinet nu.

– Att hon inte varit involverad i konflikten om Liberalernas vägval i regeringsfrågan talar sannolikt till hennes fördel. Hon blickar framåt och bedöms vara en som kan peka ut färdvägen, säger Svend Dahl, statsvetare och chef för den liberala nyhetsbyrån.

Sabuni riktar kritik mot nuvarande partiledning:

De senaste månaderna har varit extremt dystra för Sveriges liberaler. Det käcka ”nu kan det bara bli bättre” är tyvärr inte sant. Partiet behöver inte bara en ny partiledare, det behövs en bredare ledning. Jag vill se en öppenhet för nya former av engagemang. Fler ansikten ska synas utåt”, skriver hon.

– Att hon varit på utsidan i flera år är en fördel. Hon är en av de som de allra flesta pratar om, säger Svend Dahl.

Annons
Annons

Johan Persson.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

3 / 4

Johan Pehrson: ”Jordnära politiker”

Johan Persson.
Johan Persson. Foto: Anders Wiklund/TT

Johan Pehrson efterträdde nyligen Mats Persson som ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna. Han har också ett förflutet som partisekreterare och satt i riksdagen från 1998 till 2015, då han lämnade politiken.

– Han är en jordnära, liberal politiker som påminner en del om Torkild Strandberg, framgångsrik lokal L-politiker i Landskrona, säger Svend Dahl.

Johan Pehrson beskrivs som rättfram och gick emot partiledningen i Almedalen i somras när han ansåg det rimligt att Sverigedemokraterna skulle kunna få ordförande- och vice ordförandeposter i utskotten.

– Han bryter mot den gängse bilden av Liberalerna som ett akademiskt parti med stora ideologiska linjer. Han har kommit tillbaka till riksdagen, det är en styrka, säger Svend Dahl.

50-åringen från Örebro förespråkade att partiet skulle hålla fast vid Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister i regeringsbildningen, men har också uttryckt vikten av ett enat parti.

Annons
Annons

Maria Arnholm.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

4 / 4

Maria Arnholm: ”Svårt med förtroendet”

Maria Arnholm.
Maria Arnholm. Foto: Tomas Oneborg

Liberalernas partisekretare och ett välkänt namn i politiska kretsar. Maria Arnholm var jämställdhetsminister mellan 2013 och 2014 och en av dem inom Liberalerna som starkast drev på för beslutet att efter valet 2018 släppa fram Stefan Löfven som ny statsminister. Något som gjort henne impopulär bland dem som hellre hade sett att Ulf Kristersson skulle få bilda regering.

Har tidigare varit stabschef hos dåvarande socialministern Bengt Westerberg och vd på pr-byrån Springtime.

– Det kan bli svårt med förtroendet eftersom hon var så drivande gällande samarbetet med socialdemokraterna. Är hon enande? Frågar Svend Dahl.

Birgitta Ohlsson, Cecilia Malmström och Gulan Avci har tidigare meddelat att de inte ämnar kandidera för att bli partiledare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons