Annons

Snabbguide: Så blir du av med vägglössen

Efter reklamen visas:
Så undivker du att få med dig vägglöss hem
Publicerad

Hur blir du av med väglöss? Vad kan du göra för att undvika dem? Vägglöss kan orsaka stora skador och har börjat bli resistenta mot bekämpningsmedlen. SvD svarar här på viktiga frågor kring väglössen.

Hur sprids vägglöss?

Vägglöss kan inte flyga och inte hoppa, utan kryper fram. De håller sig hela tiden runt den säng eller möbel där de sover på dagarna och suger blod på nätterna. Därför sprids de via människor eller föremål som finns där vägglössen bor.

– Ett vanligt scenario är när en semestrare packar upp sina kläder på en hotellsäng där det finns vägglöss. Då kryper lössen in i kläderna, och följer sedan med hem till garderoben när semestraren reser hem. Därifrån kan de ta sig till sängen där de börjar föröka sig, säger David Larsen, skadedjurstekniker på Anticimex.

Vad kan man göra för att undvika att få hem vägglöss?

Det mest grundläggande är att inte ta hem begagnade möbler när du inte vet var de kommer ifrån. Men du bör även vara på din vakt när du är ute och reser.

Annons

– Förvara inte väskan eller kläderna i närheten av sängen. Den bästa platsen är badkaret, där är det svårt för vägglössen att krypa, tipsar David Larsen.

Efter en resa är det bäst att tvätta kläderna, och även väskan om det går, i 60 grader. Då dör eventuella vägglöss. Det som inte går att tvätta kan läggas i frysen i minst en vecka, eller dammsugas mycket noga.

– Var också försiktig när du sover över hos någon, om de har vägglöss kan man få med sig de hem, säger David Larsen.

Hur ser vägglöss ut?

De minsta vägglössen, nymferna, är genomskinliga men de flesta vägglöss är svarta. Som fullvuxna är de ungefär lika stora som en äppelkärna och ser likadana ut.

– Vägglössen suger blod cirka en gång i veckan, och blir i regel fullvuxna efter att ha ätit sju gånger. Då kan de lägga ägg, vilka sen utvecklas till nymfer innan de blir vuxna löss, berättar David Larsen.

Hur känns väglössens bett?

Vägglössen biter igenom människors hud för att kunna suga blod. Bettet känns normalt inte eftersom det oftast sker när man sover.

– När man vaknar märker man vägglössens bett med svullnad, rodnad, viss smärta och klåda. Det är inte farligt men kan vara obehagligt, säger David Larsen.

Hur går en sanering av vägglöss till?

Rekommendationen är att inte försöka bli av med vägglössen själv, utan att skaffa hjälp. Då är steg ett att se var det finns vägglöss, och då kan man använda hund. När man sen vet var det finns vägglöss kan saneringen börja.

– Vi använder en rad olika medel, det första är vattenånga. Lössen klarar inte av höga temperaturer. Vi använder också kisel, som gör att vägglössen torkar ut och dör, säger David Larsen.

Det finns också flera olika gifter som kan döda vägglössen. Men de är Anticimex mer restriktiva med, delvis eftersom vägglöss börjat utveckla resistens mot gifterna. Men det är inget stort problem, enligt David Larsen.

– Gifter är ändå inte vårat förstahandsval, och vi har tillräckligt många olika gifter för att det inte ska vara något stort problem, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons