Annons

Per Gudmundson:Snacka om att kunna sätta in militären

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gör upp med civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gör upp med civilminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Uppåt 340 000 elever går i skolor som skulle drabbas av valårets minst genomtänkta förslag.

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att begränsa företags möjligheter att verka i välfärden. En proposition ska läggas i mars, baserad på den utredning som Ilmar Reepalu presenterade förra året.

De rödgröna vill införa ett tillståndskrav för viss offentligt finansierad verksamhet. Det skulle gälla inom skola, personlig assistans och social omsorg. För att få tillstånd måste man acceptera ett begränsat rörelseresultat.

Regeringen kallar det för vinsttak. Men det handlar snarare om ett vinstförbud. Tekniskt uttryckt beräknas det tillåtna rörelseresultatet som avkastning på operativt kapital. Den begränsas till att högst motsvara statslåneräntan med ett tillägg om 7 procentenheter.

Inom en stor del av den personalintensiva välfärdssektorn är det operativa kapitalet – oftast lokaler, maskiner och fastigheter – väldigt litet. För vart fjärde välfärdsföretag rentav negativt. I praktiken innebär därför regeringens så kallade tak att vinster utesluts. Den genomsnittliga rörelsemarginalen, med en vinstbegränsning i branschen, skulle bli 0,2 procent, jämfört med 6,5 i dag.

Annons
Annons

För företag utan eller med negativt operativt kapital tänker regeringen ändå tillåta en liten vinst, motsvarande ett prisbasbelopp, drygt 40 000 kronor.

Ytterst få skulle investera i ett företag under sådana villkor. Man kan förstås öka det operativa kapitalet, genom att köpa in fordon eller möbler, till exempel. Men det var väl knappast det verksamheten gick ut på. Hur blir det bättre skolor av det?

Utan vinster är fri företagsamhet omöjlig. Åtta av tio företag inom skolan och omsorgen hotas av nedläggning om regeringens förslag går igenom. Hundratusentals nöjda elever, föräldrar och omsorgstagare berövas sin valfrihet.

De fyra partierna i den borgerliga Alliansen har alla sagt klart nej till förslaget. Det har även Sverigedemokraterna gjort. Propositionen kommer med all sannolikhet att fällas av en solid majoritet i riksdagen.

För att blidka eventuella mjukare delar i motståndet har regeringen modifierat sitt förslag jämfört med tidigare utredning. Man vill nu att så kallade idéburna aktörer ska slippa vinstbegränsningskravet. Det är en löjeväckande godtycklig orättvisa. Det är som om Coop skulle få obegränsade möjligheter, medan Hemköp och Ica skulle förbjudas att göra vinst. Dessutom är det en rent clownartad tankevurpa; som om exempelvis Internationella engelska skolan inte vore idéburen, bara för att den har formen av ett aktiebolag.

Regeringens retorik är lika fånig. Man pratar om ”övervinster”. Påstår sig stoppa ”vinstjakten”. Säger sig svara på en ”folklig ilska”. Men i själva verket kommer alltså förslaget att stoppas.

Syftet är uppenbart. Regeringen vill med suddiga formuleringar försöka ge intryck av handlingskraft. Det är som när statsminister Stefan Löfven i förra veckan sade att han inte utesluter att sätta in militären mot den organiserade brottsligheten i utanförskapsområdena. Det kommer inte att hända. Ingen vill att det ska hända. Men det låter tufft.

Samtidigt håller man Vänsterpartiet lojalt. Jonas Sjöstedts marginalväljare får kvitto på sina röster lagom till valet. Men svensk utbildnings- och omsorgspolitik ska inte dikteras av Vänsterpartiet. Vi pratar om ett parti som verkligen inte har kunnat utesluta att sätta in militären – mot alla former av privat verksamhet.

Bättre än så här kan regeringen. Det är löjligt att riksdagen ska behöva ödsla tid på att stoppa sådana här förslag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons