Annons

Snälla Beyoncé, gör som Cherrie säger: ”Lämna han”

Beyoncé och Jay-Z i Köpenhamn i lördags.
Beyoncé och Jay-Z i Köpenhamn i lördags. Foto: PictureGroup/IBL

Det blir smärtsamt uppenbart att Beyoncé är oerhört överlägsen som artist när hon framträder på Friends arena med sin make.

Under strecket
Publicerad

Beyoncé i London den 19 juni.

Foto: PictureGroup/IBL

On the run II – Beyoncé och Jay-Z

Genre
Konsert
Var
Friends Arena

En trend på Instagram är kärlekspar, perfekta som på film. Lyckliga, snygga, sexiga och dubbelt så coola tillsammans. Beyoncé och Jay-Z:s gemensamma turné ”On the run II” är showversionen.

Den äktenskapliga spänningen har varit en del av parets karriär sedan en videosekvens där Beyoncés syster Solange ursinnigt hoppar på Jay-Z i en hiss briserade som en viral kulspruta. Rykten säger att bråket handlade om Jay-Z:s otrohet, något som han och frugan bekräftade när de släppte ett var sitt album där de ur olika perspektiv gjorde upp med relationskrisen.

Deras gemensamma dundershow berättar den vidunderliga kärlekshistorien, komplett med Hollywoodslut med filmkyss under skärmar som understryker att this is minsann real love. Påkostade filmer, som hämtade ur parets privata videobibliotek, visar utopiska världar av paradisstränder, motorcykelfärder med vinden fladdrande i håret och glamouröst vardagsliv med parets tre barn som statister.

Ur ett visuellt perspektiv så perfekt att man nästan vill byta Friends arena mot en biosalong.

Annons
Annons

Beyoncé i London den 19 juni.

Foto: PictureGroup/IBL

Sida vid sida med sin man blir det smärtsamt tydligt hur överlägsen hon är.

Beyoncé i London den 19 juni.
Beyoncé i London den 19 juni. Foto: PictureGroup/IBL

Tanken försvinner när Beyoncé gör entré och dansar frenetiskt, hon sjunger gudomligt och hon utstrålar elektrisk styrka och energi. Sömlöst löper hennes musik in och ut genom herr Carters, från ”Holy grail”, där Beyoncé tar över Justin Timberlakes sånginsatser, till parets version av Alphavilles ”Forever young”, där båda gör sin grej. Med över 20 år på listorna blir ”On the run II” mycket nostalgi – fru Carters ”Run the world (Girls)” som en bubbligt blöt utekväll med tjejgänget, Jiggas kultförklarade ”Niggas in Paris” från samarbetet med Kanye West, ”99 problems” på gränsen till kitschig med Jay-Z i skottsäkerväst.

Sida vid sida med maken blir det smärtsamt tydligt hur överlägsen hon är. Popvärldens svar på Ronaldo, övernaturlig. Nästan som framställd i ett laboratorium.

Man undrar lite vad Jay-Z ens gör där. Kanske som en skitsnygg och kreddig accessoar.

Man undrar lite vad Jay-Z ens gör där. Kanske som en skitsnygg och kreddig accessoar. Eller så är rap-farfars habila medverkan inte mer än ett beräknande målgruppsmaximerande.

Några nummer från det gemensamma och helt nysläppta albumet ”Everything is love” hade möjligen plåstrat över den känslan.

Annons
Annons

Tyvärr ger showen, likt ett instagramflöde där kärlek manifesteras lite väl frekvent, en bitter eftersmak. Inte bara den krampaktiga kärlekshistorien.

I en film visas hur Jay-Z filmar sin fru medan hon förföriskt dansar som bara hon kan. Härligt för Jay och Bey att krydda kärlekslivet hemma bakom stängda dörrar. Men som offentlig konst blir parets symboliska roller till någonting annat. I en annan scen filmar Jay-Z sin frus nakna rygg när hon lyckligt går ner i vattenbrynet. Hon ser sig om med ett leende, för att i nästa klipp vara försvunnen.

Kvar är bara ett öppet hav.

Man behöver inte vara överanalytisk för att läsa in det hotfulla.

De feta FEMINIST-bokstäverna bakom Beyoncés show blir till ambivalens. 

Queen Bee strör sitt självförtroende som stjärnstoff över publiken.

För trots obehaget strör Queen Bee sitt självförtroende som stjärnstoff över publiken. Hon är en superhjälte med kraften att stärka kvinnor på riktigt. Jag har aldrig sett så många huvuden hållas så högt som på Friends. Tjejer uppklädda i olika former av power-outfits. En ursnygg armé av kvinnor i alla åldrar, färger och former som ingen kan fucka med.

Så nej, Bey.

Jag säger som den svenska artisten Cherrie i en av hennes bästa låtar:

”Lämna han”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons