Annons

”Snälla skriv om Greta Thunberg – för min skull”

Greta Thunberg.
Greta Thunberg. Foto: Jeff Topping/TT

Hon var förhandstippad, men fick alltså inte Nobels fredspris. I en exklusiv artikel skriver den tyske författaren Daniel Kehlmann varför han tycker att Greta Thunberg vore värd att prisas – oavsett om hennes tårar i FN var äkta eller ej.

Under strecket
Publicerad

Daniel Kehlmann.

Foto: Beowulf Sheehan

”Jag ska skriva om Greta Thunberg”, sa jag till min son. ”Om att man borde tilldela henne Nobels fredspris.”

”Snälla gör det”, ropade han. ”Snälla skriv om henne. För min skull.”

Min son bryr sig annars inte om vad jag skriver. Han är tio år gammal, inte alls brådmogen och intresserar sig vanligtvis för sådant som normalt intresserar tioåringar. Men Greta Thunberg har nått fram till honom.

”Hon kämpar mot klimatkrisen! Det är det viktigaste man kan kämpa för! Och hon kom över med båten från Sverige för att tala inför FN här.”

Greta Thunbergs tal inför FN var en väckarklocka som ljudligt hördes här i Amerika, där presidenten och hans parti, som sitter på majoriteten i senaten, än i dag förnekar klimatkrisen. Den hördes så väl, eftersom Greta vägrade att vara ett artigt barn hos FN. Hon tackade inte för inbjudan och äran, hon talade inte älskvärt med de vuxna i salen. Det spelar i slutändan ingen roll om Gretas ilska, hennes tårar och hennes brutala brist på respekt inför den internationella församlingen helt och hållet var äkta, eller om denna – till synes lilla – flicka inom sig även förfogar över politisk instinkt och taktisk slughet: i det ögonblick då hon skrek ut sitt budskap till världens statschefer blev hon en gång för alla klimatrörelsens ansikte.

Annons
Annons

Occupy Wall Street sjönk tillbaka in i betydelselösheten därför att den rörelsen aldrig hade en ledarfigur. Men klimatrörelsen har nu fått en sådan.

Politiska rörelser behöver nu en gång sådant – ett ansikte. Occupy Wall Street sjönk tillbaka in i betydelselösheten därför att den rörelsen aldrig hade en ledarfigur. Men klimatrörelsen har nu fått en sådan. Och Greta Thunberg har visat att hon står emot trycket av förväntningar och den ofta hysteriska beundran som hon utlöser. Hon klarar även av fientligheten som riktas mot henne.

Egentligen borde man ge henne priset redan på grund av den fiendskapen. Därför att det ju framför allt är en särskild sorts svulstiga, maktfullkomliga män som nästan är utom sig av vrede över denna uppstudsiga flicka: barn – så tycker de – borde förbli lydiga och ungdomar veta sin plats. Men just för att hon så kompromisslöst angriper dessa mäns regim som fört vår värld till katastrofens rand, känner sig barn på alla kontinenter – inte minst min son som bett mig skriva detta – representerade av henne och av ingen annan. Klimatrörelsen är vår tids vitalaste politiska revolution. Ett Nobelpris skulle hjälpa henne framåt.

Vi vet att Donald Trump själv funderat kring sina chanser att få Nobels fredspris.

Själva symbolfiguren för den likgiltighet, dumhet och korruption som förstört världen har för övrigt gjort sig lustig över Greta Thunberg. Vi vet att Donald Trump själv har funderat kring sina chanser att få Nobels fredspris. Naturligtvis ska man inte i alltför hög grad fatta viktiga beslut för att reta Donald Trump, men det är värt att nämna att ett Nobelpris för Greta i alla avseenden vore ett Nobelpris mot Trump. Samtidigt skulle det vara en markering mot den hållningslösa makten runt omkring honom.

Annons
Annons

Daniel Kehlmann.

Foto: Beowulf Sheehan

Så återstår naturligtvis den huvudsakliga invändningen: hon må ha gjort sig förtjänt av priset, men hon är ju fortfarande så ung! Hon borde hellre gå i skolan! Hon har ju ännu så mycket tid.

I det ligger den skenbart lilla flickans storhet.

Men det har hon inte. Ingen av oss har mycket tid. Och just i detta, att Greta Thunberg inte överlåter handlingen åt de vuxna, utan klart och tydligt uttalar att de vuxna har misslyckats, att just de som egentligen har rätt att lita till våra omsorger måste rädda världen. Att hon med kraft och vrede har klivit upp på den politiska scenen så att min son och alla andra barn kanske ändå har en framtid. Att deras föräldrar är för lata och bekväma för att kämpa för dem. I det ligger den skenbart lilla flickans storhet.

Man vet inte om man egentligen borde önska henne priset. Att i tidig ungdom tilldelas ett Nobelpris vore en tung börda. Men att hon förtjänat det står utom allt tvivel.

Daniel Kehlmann

Tysk-österrikisk författare bosatt i USA. Han fick sitt stora genombrott med romanen ”Världens mått”. Hans senaste roman, ”Tyll”, kom i veckan ut på svenska.

Översättning: Clemens Poellinger

Daniel Kehlmann.
Daniel Kehlmann. Foto: Beowulf Sheehan
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons