Annons

Torbjörn Isacson:Snart är verkligheten ikapp Ica-handlarna

1,9 miljarder på 11 månader. De stora Ica-handlarna ligger åter i svensktoppen för lågbeskattade löner, visar DN:s genomgång. Men det är bara en tidsfråga innan verkligheten kommer ikapp matjätten.

Under strecket
Publicerad

Flera stora Ica-handlare omsätter hundratals miljoner kronor, och gör tiotals miljoner i vinst.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2
Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

Flera stora Ica-handlare omsätter hundratals miljoner kronor, och gör tiotals miljoner i vinst.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Flera stora Ica-handlare omsätter hundratals miljoner kronor, och gör tiotals miljoner i vinst.
Flera stora Ica-handlare omsätter hundratals miljoner kronor, och gör tiotals miljoner i vinst. Foto: Tomas Oneborg

Att driva en av Sveriges mer välbesökta Ica Maxi eller Ica Kvantum är sedan länge ett av de säkrare sätten att skaffa sig en av landets bästa ersättningar. Flera stora Ica-handlare omsätter hundratals miljoner kronor, och gör tiotals miljoner i vinst.

Genom skattereglerna skjuts ägarna sedan upp i den absoluta ersättningstoppen. Detta genom att Ica-handlarna, liksom en del andra lyckligt lottade företagare på advokatbyråer och revisionsfirmor, kan ta merparten av sin ersättning i form av lågbeskattad utdelning i stället för högbeskattad lön.

En del Icahandlare har därmed en ersättning efter skatt som slår vd:arna för Sveriges absolut största börsföretag, inklusive bonusar, ett gott år.

Men toppen har sannolikt passerats. Enligt DN, som gått genom fjolårets siffror för 1 200 Ica-handlare, tog de fram till den 26 november i fjol utdelning på sammanlagt 1,9 miljarder kronor. En gigantisk summa – men nära en miljard kronor lägre än året innan.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Ica har i decennier i princip sopat mattan med de flesta konkurrenterna, inte minst det betydligt mindre framgångsrika Coop.

För 2017 hade Ica-handlarna i sin tur höjt utdelningen med 400 Mkr mot föregående år. Enligt Ica Sverige beror minskningen visserligen främst på att personalkostnaderna ökat när rabatten på arbetsgivaravgifter för unga togs bort. Det skulle i så fall vara en effekt som inte återkommer.

Centralt från Ica-håll hävdas också att utvecklingen vänt, och att det går bättre nu. Men en annan stor anledning till den finansiella försämringen är nödvändiga investeringar i e-handel.

Och här börjar det brännas för Ica-handlarna.

Foto: Tomas Oneborg

Ica har i decennier i princip sopat mattan med de flesta konkurrenterna, inte minst det betydligt mindre framgångsrika Coop. Dominansen är så pass iögonenfallande att Ica själva ständigt hävdar att marknadsandelen är lägre än vad andra bedömare kommer fram till.

Positionen har också lett till att Ica haft ett behändigt grepp om leverantörerna, och därmed kunna få väldigt förmånliga avtal.

Men som bekant sker sedan några år en dramatisk omvandling av hela handelsbranschen, där nya offer sker nästan dagligen. Brutaliteten i det sågs senast på torsdagen åter i H&M:s rapport.

De stora framgångsrika Ica-handlarna omfamnar inte direkt de nya handelsmönstren med glädje. I stället muttras det om en tillbakagång till 1950-talet när en handlare skulle plocka ihop kundens inköpskasse, och marginalerna var långt ifrån vad de hypereffektiva Maxi-handlarna vant sig vid.

Annons
Annons

Precis som Ikea, som också in i det längsta hållit emot, kan Ica visa upp en snabbt ökande e-handel. Men det sker från väldigt låga nivåer, där e-handeln står för några enstaka procent av totalförsäljningen. Och andelen av vinsten är ännu lägre. I delar av centrala London uppges däremot e-handel stå för 20 procent av livsmedelsköpen.

Butiker med mindre centrala lägen och stort bilberoende, som Ikea och Ica Maxi, är också extra känsliga för delar av det förändrade köpbeteendet. En trend är exempelvis att basvaror kan köpas via e-handel och några få mer exklusiva varor som toppar veckans inköp i en mer lokal specialbutik.

Det faktum att närliggande butiker som Toys R Us och XXL och olika elektronikkedjor går från att vara dragare av kunder till att vara problemhärdar gör det inte lättare för övriga kedjor runt de stora bilparkeringarna.

Ica har nu varslat 200 anställda i Solna och Västerås. Det innebär att tio procent av tjänstemännen ska bort för att koncernen ska kunna spara 180 miljoner som i stället ska investeras i automatisering och digitalisering. Det är sannolikt inte den sista neddragningen på golvnivå i Ica-koncernen, som
obönhörligt ställs inför nya villkor.

Tidigare i veckan gick Ica Nära på Almgården i Malmö i konkurs. Och för tre månader sedan slogs Ica Nära-butiken i Ullånger mellan Sundsvall och Örnsköldsvik ut.

Men förändringarna kommer knappast att bara drabba tjänstemän, småhandlare och butikspersonal. Den stora strukturomvandlingen kommer att träffa också de högavlönade topparna på Ica-pyramiden.

Att det tar längre tid inom livsmedel och Ica har en extremt stark position ger snarare en respit än en räddning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons