Annons

Snart kommer besked om nytt åtal: ”Mer som utreds”

Efter våldtäktsdomen mot Jean-Claude Arnault kan det komma ytterligare ett åtal under hösten. Det gäller misstänkta ekobrott i bolaget Forum, där akademiledamoten Katarina Frostenson är hälftenägare.

Under strecket
Publicerad

Makarna Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson är båda hälftenägare i Forum, som nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Foto: Pontus Orre/IBL & Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Makarna Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson är båda hälftenägare i Forum, som nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Foto: Pontus Orre/IBL & Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Irenius om domen mot Arnault

Ekobrottsmyndigheten utreder brott i Jean-Claude Arnaults och Katarina Frostensons bolag Forum. Chefsåklagare Jan Tibbling räknar med att kunna fatta beslut om ett eventuellt åtal före nyår.

– Det rör sig om bokföringsbrott. Och det finns mer som utreds, säger han.

Han vill dock inte kommentera vem eller vilka som är föremål för förundersökningen.

Är det en eller fler personer som utreds?

– Jag vill inte kommentera det överhuvudtaget.

Ekobrottsmyndigheten fattade misstanke om brott i våras efter anmälan från en privatperson. Kort därefter kunde myndigheten ta del av den utredning som Svenska Akademien beställt från advokatfirman Hammarskiöld & co. Här finns åtskilliga sidor som handlar om kulturverksamheten Forum.

Ledamöterna i Akademien har läst hela advokatrapporten, som under vintern och våren orsakade kris och splitting inom institutionen. Advokaterna rekommenderade en polisanmälan av makarna Arnault-Frostensons kulturverksamhet. Akademien valde, efter inre stridigheter, att inte polisanmäla Forum.

Makarna Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson är båda hälftenägare i Forum, som nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.
Makarna Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson är båda hälftenägare i Forum, som nu utreds av Ekobrottsmyndigheten. Foto: Pontus Orre/IBL & Anders Wiklund/TT
Annons
Annons

I slutet av april beslutade Akademien att överlämna utredningen till rättsvårdande myndigheter. Därefter blev vissa delar av advokatutredningen offentlig.

Det är mycket material som ska granskas. Vi tittar tio år tillbaka i tiden.”

Efter måndagens våldtäktsdom mot Jean-Claude Arnault kommenterade Per Wästberg, ledamot i Akademien, att ännu ett åtal väntar och att det gäller skattebrott och ekonomiska oegentligheter. ”Det inbegriper även Katarina Frostenson.”

Katarina Frostenson har varit delägare i Forum sedan 1990. 2009 ändrade Forum bolagsform från kommanditbolag till handelsbolag, med makarna Arnault-Frostenson som hälftenägare och bolagsmän.

Advokatfirman Hammarskiöld & co konstaterar att den som är bolagsman i ett handelsbolag har rättigheter och skyldigheter av olika slag. "Bolagsmans medansvar gäller alla handelsbolagets förpliktelser. Det innebär också att bolagsmännen personligen är ansvariga för handelsbolagets alla skatter och avgifter och liknande."

Enligt Sveriges Radios Ekot har tidigare anställda vittnat om svarta löner på Forum.

Forum, som nu är stängt, har bland annat fått ekonomiskt stöd från Svenska Akademien, Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Kulturrådet. Statens kulturråd har inlett en utredning kring sina utbetalningar till Forum, och anlitat en revisionsfirma för utredningen.

– Det är mycket material som ska granskas. Vi tittar tio år tillbaka i tiden, säger Kulturrådets jurist Greta von Rosen Stövind och tillägger att Forum beviljats cirka fyra miljoner från Kulturrådet under denna period.

Katarina Frostenson har inte deltagit i Akademiens arbete sedan i våras. Men hon är fortfarande ledamot, och hennes framtida ställning tycks nu skapa slitningar inom Akademien.

"Absolut. Alltid", svarade Horace Engdahl när han i början av september fick frågan om Frostenson var välkommen tillbaka. ”Så enkelt är det inte. Vi har löst en rad andra problem här, men det är mycket som återstår vad gäller hennes ledamotskap”, förtydligare ständige sekreteraren Anders Olsson.

De så kallade avhopparna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark ska ha ställt ett krav på Frostensons avgång för att de ska hjälpa Akademien att rösta in nya ledamöter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons