Foto: Tomas Oneborg

Sniffande bombhundar och en snabbfotad medieflock

Stefan Löfven mötte pressen i ett blåsigt och regnigt Washington efter att förgäves ha slagits mot Donald Trumps hot om att införa ståltullar. "Vi har olika uppfattning i den här frågan men det var inte alls någon dålig stämning på mötet", sa Stefan Löfven.

Bildfördjupning —
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Foto: Tomas Oneborg

”30 sekunder, kanske 1 minut, det beror på vilket humör mister president är på.”

Så svarade Vita husets presschef på frågan om hur lång tid vi fotografer hade att utföra vårat jobb. Allt annat hade man från administrationen skrivit ned i en lång pressinformation, vilken klädsel som var representativ, ljusförhållandet i rummet, färgbalans, och vilket kameraobjektiv som var lämpligt då ”fotograferingsavståndet till motivet var cirka en-två meter”.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Foto: Tomas Oneborg, Tomas Oneborg

Foto: Tomas Oneborg

Men först sniffade bombhundar sig igenom kamerautrustningen som vi fick plocka upp och lämna på trottoaren utanför ingången på 1600 Pennsylvania Avenue i Washington.

Så satt han där då, statsminister Stefan Löfven, i Ovala rummet bredvid världens mäktigaste, amerikanske presidenten Donald Trump.

”Stefan Löfven gör ett great job”, humöret var på topp, Trump poserade, nästan spexade när han tittade runt i våra kameror, och den där minuten blev till nästan tio.

Foto: Tomas Oneborg

Foto: Tomas Oneborg

Gästen Löfven glömdes nästan bort, i alla fall av de 20-30 amerikanska tv-journalisterna som bara ville ha svar av Donald Trump om handelskrig och ståltullar.

Så helt plötsligt var det tack och adjö.

Vi i medieflocken föstes tillbaka till västra flygeln och besöket i Vita huset var över.

Foto: Tomas Oneborg

Tack och lov att jag hade mitt eget trådlösa mobila nätverk med mig från Sverige, då Vita huset inte har något wifi som är öppet för medier. Med det kunde jag sända gott och väl 20-30 bilder som SvD hade inom ett fåtal minuter.

Foto: Tomas Oneborg

Eftermiddagen den 6 mars avslutades i regnet utanför Vita huset då Stefan Löfven höll en spontan pressträff för oss tillresta journalister.

SvD:s reportrar Göran Eriksson och Sandra Johansson rapporterar i regnet utanför Vita huset efter att presskonferensen avslutats.
SvD:s reportrar Göran Eriksson och Sandra Johansson rapporterar i regnet utanför Vita huset efter att presskonferensen avslutats. Foto: Tomas Oneborg

För Stefan Löfven och Socialdemokraterna väntade en lång och krokig valrörelse när han kom hem till Sverige, och ett uselt valresultat som förlamade en regeringsbildning.

Foto: Tomas Oneborg

Den nya regeringen kunde hamna till vänster eller höger. Drygt fyra månader efter valet stod en ”mittemellan-lösning” klar med Stefan Löfven som fortsatt statsminister.


Läs också: Aftonbladets Bakom bilden-reportage.

Annons
Annons
Annons