Annons

Lokko: Så känner du igen en klimakterieaktivist

Foto: Karin Törnblom, Charlotte Brunzell/TT

Du behöver inte åka till Bokmässan för att träffa dem, men mitt emot Liseberg har dessa subkulturer till helgen ett stort konvent där de byter Thåströmautografer, pratar vallningar och joggar runt runt så att inte deras hjärnor riskerar att krympa.

Under strecket
Publicerad

Karin Pettersson, Jan Scherman, Jan Helin.

Foto: Ola Axman, Staffan Löwstedt, Karin Törnblom/TT

1 / 10

Internetanvändaren

Karin Pettersson, Jan Scherman, Jan Helin.
Karin Pettersson, Jan Scherman, Jan Helin. Foto: Ola Axman, Staffan Löwstedt, Karin Törnblom/TT

Internetanvändaren använder internet jättemycket. Förmodligen till och med lite, lite mer än vi andra. Men till skillnad från resten av oss författar hen böcker på papper om sitt internetanvändande och talar om det i medier, helst och oftast utomlands. Internetanvändaren är undantagslöst före detta chefredaktör för en tidning eller i alla fall före detta viktig mediechef av lite valfritt slag. När man en dag inte är det längre så förvandlas man automatiskt till en internetanvändare. Internetanvändaren vet inte bara extremt mycket om internet, hen kan också avundsvärt mycket om den amerikanska östkusten och ger gärna intrycket av att faktiskt leva där. Så pass att hen får sin post eftersänd från Princeton till Gamla Enskede.

Våra viktigaste internetanvändare: Jan Helin, Per Andersson, Jan Scherman, Karin Pettersson, Fredric Karén och Martin Jönsson.

Uppstickare 2020: Expressens nyligen avgångne chefredaktör Thomas Mattsson väntar ivrigt i kulisserna för att få sälla sig till Internetanvändarna.

Annons
Annons

Agnes Wold

Foto: Joachim Nywall/TT

2 / 10

Klimakterieaktivisterna

Agnes Wold
Agnes Wold Foto: Joachim Nywall/TT

Ersätter i år både Gardet och kroppsaktivisterna som utgått på grund av oklar intern konflikt. Då menopausen är en ny vetenskaplig upptäckt har det inför Bokmässan i år publicerats nitton antologier i ämnet, alla med ungefär samma författare. Böckerna är väldigt svåra att skilja åt, men det gör egentligen ingenting, huvudsaken är att det är svalt i montern – klimakterieaktivisten har av SMHI utsetts till Bokmässans mest temperaturmedvetna deltagare. Som en liten bonus kan Linda Skugge ses rusa mellan klimakterieaktivisternas och thurfjellornas monter. Högljutt ropande ”Hallux valgus! Hallux valgus! Hallux valgus!” rakt ut i luften söker hon, likt en varg, blott efter sin flock. 

Kännetecken: Diffusa susningar i armhålan.

Annons
Annons

Göran Greider

Foto: Emma-Sofia Olsson

3 / 10

Aftonbladets nya kulturchef

Göran Greider
Göran Greider Foto: Emma-Sofia Olsson

Vem är hon? Han? Hen? Är det någon som ens har en susning? Vilka har sökt ämbetet? Vilka har tillfrågats? Det är ett samtalsämne ständigt närvarande under Bokmässan och de som engagerar sig i detta är så passionerat nyfikna att deras kollektivt upphetsade andhämtning kan försörja en medelstor svensk stad med el i uppemot två år.

Daniel Suhonen och Göran Greider kan under hela helgen ses vilt gestikulerande på det där caféet precis ovanför rulltrappan där de låtsas diskutera The Cure medan de egentligen än en gång tuppfäktas om vem av dem som LO-ledningen egentligen skulle föredra som just ny kulturchef på Aftonbladet.

Annons
Annons

Della Q-poddaren Anna Björklund.

Foto: Karin Törnblom/TT

4 / 10

Thurfjellorna

Della Q-poddaren Anna Björklund.
Della Q-poddaren Anna Björklund. Foto: Karin Törnblom/TT

Ett bergsäkert tips inför varje bokmässa är att det har tillkommit minst en ny Thurfjella! De behöver förstås inte nödvändigtvis heta just så och sist vi träffade dem gick de under samlingsnamnet ”Edward Blom-kvinnorna”.

Det gör de inte längre. Skälet till detta är framförallt att det var ett lite missvisande namn eftersom de flesta av dem visst inte alls tycker om att dricka smör bara för att man gjorde det 1926 (samt att den gladlynte Edward Blom faktiskt är på mässan själv för att marknadsföra sin lika gladlynta bok ”Edward i full Blom”. Han älskar dock fortfarande att dricka smör).

Thurfjellorna, som de konservativa unga damerna numera kallas i folkmun, tycker om att göra det fint hemma innan deras man kommer hem från sitt förvärvsarbete och förväntar sig middag på bordet klockan 18. Sedan skriver de provokativt politiskt inkorrekta texter om eller romaner om detta. Under årets bokmässa manglar och viker de tvätt live i montern bredvid Unga filatelister. Den noggranna tvättvikningen direktsänds över hela landet i podden Della Q.

Samlingsplats: Inte tillräckligt långt bort från arpisterna.

Annons
Annons
Foto: Hbo/TT

5 / 10

Arpisterna

Foto: Hbo/TT

De nya mansmännen! De har hittat en lucka i marknaden: den fortfarande lediga platsen för en svensk Jordan B Peterson, den där kanadensaren som – tillsammans med Manowars samlade verk och Alexander Bards kortbyxor – utgör det enda ljuset i mansmännens så mansskäggiga motvindstunnel under genusteorins och feminismens tidevarv.

I år ersätter arpisterna tidskriften Nya Tider på Bokmässan och ämnar prata om hur smaskigt det är med kött samt lite i förbifarten om sina vikingaideal. Möjligen hade vi sluppit en del av dessa samtalsämnen om en enda av deras swish-finansierade försvenskningar av Jordan B Petersons bok faktiskt hade varit färdigskriven.

Kännetecken: De verkar hänga i närheten av den lille gymnastikentusiasten Musse Hasselvall från tv. Mycket oklart varför men det sägs att Hasselvall är inhyrd för att arpisterna själva än mer ska framstå som om de just har beamats ner från Valhalla.

Annons
Annons
Foto: SVT

6 / 10

Vädermannen

Foto: SVT

Vädermannen har mycket lite att göra med Ulf Lundells roman med samma namn. Vädermannen har bara släppt precis allt annat för att medelst texter och artiklar rädda planeten och han bär en ekologisk tatuering föreställande David Wallace-Wells i helfigur på ryggen. Den meteorologiske miljöpartisten Pär Holmgren är den enda hittills funna vädermannen som inte arbetar på Dagens Nyheter.

Kännetecken: Chartrar ett alldeles eget tåg till och från Bokmässan och i en lite märklig klimatmedveten överslagshandling brister vädermannen ut i spontan buggkurs redan kring Södertälje-trakten. Dock ej i den tysta avdelningen. 

Annons
Annons

7 / 10

Raklarna

Det här är svårt. Kanske det svåraste på hela Bokmässan i år. Du måste nämligen kunna skilja dina raklar från varandra. Rachel Cusk är från Kanada men bor i London medan Rachel Kushner är från Oregon men lever och verkar i Los Angeles. De är exakt lika gamla och skriver precis lika utmärkta fast ändå alldeles väsenskilda böcker. Rakel Chukri är före detta kulturchef på Sydsvenskan och har i år tvingats resa till Bokmässan enkom för att öka förvirringen och för att alla goda raklar är tre.

Annons
Annons
Foto: Mattias Hansson/TT

8 / 10

Thåström

Foto: Mattias Hansson/TT

Den forne Ebba Grön-vokalisten är aktuell med ett digert praktverk med sin samlade rocklyrik och signerar den på Bokmässan. Ingenting kunde vara mer logiskt. Men Thåströms värld är inte som vår andras så en boksignering är visst något alldeles revolutionerande och därför redan vida mer känt och omtalat än att Bokmässans egentliga teman i år är ”jämlikhet” och ”K-Pop”.

Thåströms namn kommer att vrålas långt in på natten – ”Piiiimmmmmmeee!!” – i barerna på Gothia Towers och Elite på Avenyn av åldrande kulturjournalister som drömmer om en avslappnad selfie med Thåström (Göran Greider och Daniel Suhonen köar redan tillsammans med Nina Lekander i sovsäckar framför signeringsbordet). De får dock nöja sig med en bild med av alla mässans raklar (se: Raklarna). Pimme själv har förstås sedan länge pyst hem till stan.

Annons
Annons

9 / 10

Kulturprofilens svit

På ett av mässhotellen, Elite Plaza på Avenyn, ekar en svit tom. Det blåser tistelbollar därinne ty Jean-Claude Arnault har inte fått permission. Nej, inte ens för sitt traditionella cocktailparty. Alltså den där tillställningen som alltid inledde mässans snitslade bana av torsdagsaftonsfestligheter tills den plötsligt inte gjorde det längre. Den är också i dag känd som det årliga cocktailpartyt som ingen egentligen gick på och om de gjorde det ändå så hade det ju varit ironiskt. Ingen var alltså någonsin på en enda av hans svitfester på riktigt.

För att visa sin saknad över detta evenemang, som ingen alltså egentligen alls saknar eftersom man aldrig var där, kommer Horace Engdahl och Stig Larsson att hedra minnet av Kulturprofilens svitfester genom att bära karakteristiskt arnaultska lite för stora svarta skinnkavajer under hela helgen i Göteborg.

Viktigt ps: Kulturhusets debattchef Johan Wirfält och författaren Aris Fioretos kommer också att bära varsin mycket snarlik skinnkavaj under Bokmässans torsdagskvällsaktiviteter, men i deras fall är det bara för att klädmärkena Our Legacy och Supreme som av en slump råkar ha sådana i sina respektive höstkollektioner.

Annons
Annons
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

10 / 10

Mensamotionären

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Mensamotionären heter egentligen Anders Hansen och har flera gånger under bara det gångna året utsetts till Sveriges viktigaste och mest älskade människa någonsin. Detta eftersom han har bestämt att våra hjärnor krymper om vi inte motionerar precis hela tiden. Den märkliga organisationen Mensa – som mäter intelligens med en metod där man ska lägga klossar i en hink – kastar medaljer och priser efter honom. Hansen är alltid aktuell med en bok eller en tv-serie som riktar sig till framtidens övermänniska som är kapabel att sova joggande och jogga sovande. Den som inte lär sig det kommer att dö nästan ögonblickligen med en hjärna liten som en jordnöt. Under Bokmässan kan man – från arla torsdag morgon till mycket sent på söndagen – ta del av den programpunkt där Hansen joggar runt, runt, runt mässhallen med famnen full av små klossar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons