Annons

I allmänhetens tjänst. En dåres försvarstalSnowden – en förrädare som har rätt om allt

Edward Snowden intervjuas i Berlin via länk.
Edward Snowden intervjuas i Berlin via länk. Foto: Jörg Carstensen/TT

Edward Snowdens självbiografi är ett försvarstal som vill förklara varför han offentliggjorde sekretessbelagt material. Han må ha rätt i allt han skriver – men för USA är han ändå en landsförrädare.

Under strecket
Publicerad

Snowdens självbiografi släpptes globalt i tisdags.

Bild 1 av 1

I allmänhetens tjänst. En dåres försvarstal

Författare
Edward Snowden
Genre
Biografier
Förlag
Leopard

Översättning: Stefan Lindgren. Sidor: 325

Edward Snowden har rätt om allt. Men vad hjälper det? Bara barn tror att världen är rättvis, att sanningen vinner och att folk får vad de förtjänar i slutändan.

För sex år sedan utförde Snowden en närmast obegripligt modig handling; i somligas ögon ett hjältedåd, i andras landsförräderi. Självbiografin som nu släppts med buller och bång, i ett av dessa framstressade globala boksläpp som garanterar hafsig översättning och haltande korrektur, skänker fördjupad förståelse för hans bevekelsegrunder. Bara genom att förstå honom som människa kan vi förstå hur han kom fram till sitt beslut att samla på sig sekretessbelagt material från världens hemligaste underrättelsetjänst, smuggla ut dem ur den underjordiska basen på Hawaii, och sedan föra dem ut ur USA för att dela dem med världen.

Edward Snowdens väg fram till beslutet som kullkastade hans liv är, visar det sig, tämligen ordinär. Han växer upp i en välartad familj där många i släkten tillbringat sina yrkesliv i den amerikanska statsmaktens tjänst. Efter terrorattacken den 11 september 2001 uppfylls han, liksom hela nationen, av patriotisk glöd. Han tar värvning i armén för att bekämpa nationens fiender, men han tvingas avbryta utbildningen på grund av en skada, varpå han inser att hans lott är att tjäna sitt land med sin datorexpertis. Det mest speciella med denna mellanmjölksamerikan är nämligen hans tekniska kompetens, som kryddas med inslag av antiauktoritär hackermentalitet.

Annons
Annons

Snowdens självbiografi släpptes globalt i tisdags.

Bild 1 av 1

Han sörjer det fria, oreglerade och okommersialiserade internet som en gång var.

I boken sörjer han det fria, oreglerade och okommersialiserade internet som en gång var. Han konstaterar att övervakningskapitalismen – företrädd av säkerhetstjänster och amerikanska IT-jättar – innebar slutet för det internet han levt på, och älskat. Västvärlden har i hans ögon genomgått en “omvandling från att vara skapare och försvarare av det fria internet till att bli dess motståndare och blivande förstörare”.

Snowdens självbiografi släpptes globalt i tisdags.
Snowdens självbiografi släpptes globalt i tisdags.

Denna insikt fördjupas gradvis under hans karriär i underrättelsetjänsten. Bit för bit lägger han pusslet som avslöjar den hisnande omfattningen av en övervakning som, med hjälp av den nya tekniken, eskalerat långt bortom allmänhetens – eller ens kongressens – vildaste föreställningar.

Något går sönder i honom när han förstår att han, som ville arbeta i nationens intresse, blivit en kugge i ett totalitärt övervakningsmaskineri som “inrättats inte bara utan vårt samtycke, utan på ett sätt som avsiktligt dolde varje aspekt av det från vår insyn”. Skildringen av nedstigandet i denna malström – den krackelerande världsbilden sammanfaller med de första symtomen av epilepsi – är det mest litterärt lödiga i en annars konstlös prosa.

För om världen får se den sanning som dolts för dem så måste väl tingens ordning förändras?

Så småningom, efter djupdykningar i den amerikanska författningen, konstaterar han med en systemadministratörs binära logik att hans hemlands operativsystem är trasigt, och att makthavarna helt saknar ambitioner att reparera det. Det är där någonstans hans rättspatos, frihetsiver, och hackermentalitet får honom att bestämma sig för att hans tekniska skicklighet och unika tillgång till information gör honom “moraliskt skyldig att bryta mot lagen”. För om världen får se den sanning som dolts för dem så måste väl tingens ordning förändras?

Edward Snowdens berättelse är ett försvarstal. Ingen ursäkt, men en förklaring av varför han gjort som han gjort, och alla de nobla principer som väglett honom. Kanske är det rent av en medveten benådningsansökan till en framtida amerikansk president?

Det omedelbara svaret från hans hemlands makthavare har redan kommit. Nu väcks ytterligare ett åtal mot honom för att han i och med bokens publicering brutit mot sekretessöverenskommelser han en gång tecknat med NSA och CIA.

Bara ett barn, möjligen en dåre. Det är som bekant också från dem vi får höra sanningen.

Vem hade egentligen kunnat förvänta sig att boken skulle välkomnas på annat sätt? Med nåd, sympati, förlåtelse? Att Edward Snowden till slut skulle få den upprättelse hans forna arbetsgivare för evigt kommer att förvägra honom?

Bara ett barn, möjligen en dåre. Det är som bekant också från dem vi får höra sanningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons