Annons

Offren för Trumps rika vän förtjänar bli hörda

”Filthy rich”, ”Att rädda ett barn” och Penny dreadful”.
”Filthy rich”, ”Att rädda ett barn” och Penny dreadful”. Foto: Netflix, SVT, HBO Nordic

Färsk Epstein-dokumentär, komisk sensation tillbaka och vårens kanske starkaste dokumentär. Här guidar vi till nyheter på Netflix, HBO Nordic, SVT Play och övriga streamingplattformar.

Under strecket
Publicerad

1 / 10

Glöm inte bort att anmäla dig till nyhetsbrevet SvD Bäst på tv med pärlor från de mest populära streamingtjänsterna, lästips och annat tv-godis. Allt detta levereras i lättöverskådligt format direkt till din mejl varje torsdag. Registrera dig här.

Annons
Annons

Hannah Gadsby är tillbaka.

Foto: Ali Goldstein/Netflix

2 / 10

Hannah Gadsby: Douglas

Standup, Netflix

Hannah Gadsby är tillbaka.
Hannah Gadsby är tillbaka. Foto: Ali Goldstein/Netflix

Hannah Gadsbys standupföreställning ”Nanette” blev en världssensation när den släpptes på Netflix sommaren 2018. Jag var definitivt en av dem som föll för Gadsbys snillrikt uppbyggda och personliga monolog om varför hon måste sluta med komedi. Vilket hon inte gjorde, något som bevisas i nya föreställningen ”Douglas”. Missa inte!

”Douglas”, stand-up, 1 tim 12 min, Netflix.

Annons
Annons

Sarah Ronsome, ett av Epsteins offer.

Foto: Netflix

3 / 10

Filthy rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall

Dokumentärserie, Netflix

Sarah Ronsome, ett av Epsteins offer.
Sarah Ronsome, ett av Epsteins offer. Foto: Netflix

Finansmannen Jeffrey Epstein dömdes 2008 till fängelse för att ha köpt sexuella tjänster av en 14-årig flicka. Straffet blev 18 månader varav 13 avtjänades i fängelse och resten i husarrest. Uppgörelsen med åklagaren har sedan kritiserats hårt. Den 6 juli förra året greps Epstein igen. Den 10 augusti hittades han död i sin cell.

Fallet är onekligen ett pikant bevis för att pengar och makt korrumperar. Ryktena om ”snuskigt rika” Epstein är många, hans privata ö gick under öknamnet ”pedofilön” och han var vän med såväl Donald Trump som Bill Clinton. Om denna nya dokumentärserie kommer att ge några svar är tveksamt, däremot verkar den fokusera på offren. De förtjänar att bli hörda.

”Filthy rich”, dokumentärserie, 4 avsnitt x 60 min, Netflix.

Annons
Annons

We are one bjuder på gratis filmfest i tio dagar.

4 / 10

We are one (29 maj–7 juni)

Filmfestival

We are one bjuder på gratis filmfest i tio dagar.
We are one bjuder på gratis filmfest i tio dagar.

En tio dagar lång filmfest som äger rum helt på Youtube och med filmer från 20 välkända festivaler, däribland Berlin, London, Cannes, Tribeca och Venedig. Filmerna är gratis att se och det fullmatade programmet går att se här. De som vill uppmanas att stötta festivalens insamling där pengarna går till UN Foundation.

We are one finns här på Youtube.

Annons
Annons

Giuseppe Battiston och Alba Rohrwacher.

Foto: SVT

5 / 10

Vad döljer du för mig?

Regi: Paolo Genovese

Drama, SVT Play

Giuseppe Battiston och Alba Rohrwacher.
Giuseppe Battiston och Alba Rohrwacher. Foto: SVT

En parmiddag förvandlas till en avslöjande lek med gästernas mobiltelefoner som insats. Detta prisbelönta drama föll SvD:s recensent i smaken.

”Snart sitter de där alla med smärtsamt nyöppnade ögon, nakna inför varandra. /…/ Varje äktenskap och varje vänskap är skakad i grunden, vad som kommer att bestå är ytterst osäkert. /…/ Jag kan bara uppmana alla er som lockas av vuxenfilm att faktiskt gå iväg och se detta lilla vardagsunder av finess och insikt”, menar Jan Söderqvist i sin hyllande recension.

”Vad döljer du för mig?”, drama, 1 tim 32 min, SVT Play.

Annons
Annons
Foto: SVT

6 / 10

Att rädda ett barn

Dokumentärserie, SVT Play

Foto: SVT

Vårdnadstvister är ett känsligt område, välkänt svåra att rapportera om. Fallet med den åttaårige Elias har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier men inte varit omskrivet i traditionella medier. Det beror säkerligen på att just detta fall är extra krävande att sätta sig in i (jag ställer mig däremot tveksam till SVT:s säljtext som hävdar att det beror på att ingen journalist ”vågat” berätta om fallet, snarare handlar det nog om resurser).

Elias pappa Nello fick ensam vårdnad om sin son. Detta efter att Elias mamma anmält Nello för hundratals fall av sexuella övergrepp och misshandel riktade mot sonen; anklagelser som aldrig har kunnat styrkas. Men ett par månader efter domslutet, i oktober 2018, försvinner pojken – kidnappad av sin mamma. Bakom denna tragiska historia döljer sig flera aktörer vars agerande väcker många frågor, bland andra intresseorganisationen Barns rättsskydd.

”Att rädda ett barn”, dokumentärserie, 3 avsnitt x 60 min, SVT Play.

Annons
Annons

Natalie Dormer.

Foto: HBO Nordic

7 / 10

Penny dreadful: City of angels

HBO Nordic

Natalie Dormer.
Natalie Dormer. Foto: HBO Nordic

Gotiska rysaren ”Penny dreadful” är tillbaka. Originalet (sändes 2014–2016) utspelade sig i viktorianska London men här befinner vi oss i 1930-talets soldränkta Los Angeles. Ett riktigt lyckat miljöombyte i en serie där kriminaldrama blandas med skräck – kampen mellan gott och ont, gestaltat genom dödsguden Santa Muerte och dennes tvillingsyster Magda – mot en fond av grasserande rasism och naziinfiltratörer. Lider av lite klumpig dialog och övertydlighet men är definitivt underhållande.

”Penny dreadful”, 10 avsnitt x6 0 min, HBO Nordic.

Annons
Annons

Coronamöte i ”Mythic Quest”.

Foto: Apple TV Plus

8 / 10

Mythic Quest

Specialavsnitt, Apple TV Plus

Coronamöte i ”Mythic Quest”.
Coronamöte i ”Mythic Quest”. Foto: Apple TV Plus

Ojämn men stundtals ypperlig arbetsplatskomedi om turerna bakom kulisserna på ett tv-spelsföretag. Nu har man spelat in ett specialavsnitt med coronatema. Resultatet är överraskande roligt!

”Mythic Quest”, ”Quarantine”, 21 min, Apple TV Plus.

Annons
Annons

Inte ens Arya Stark (Maisie Williams) kan rädda den åttonde säsongen av ”Game of thrones”.

Foto: SVT

9 / 10

Game of thrones

Säsong 8, SVT Play

Inte ens Arya Stark (Maisie Williams) kan rädda den åttonde säsongen av ”Game of thrones”.
Inte ens Arya Stark (Maisie Williams) kan rädda den åttonde säsongen av ”Game of thrones”. Foto: SVT

Alla som missade förra årets största populärkulturella besvikelse får nu chansen att täppa till kunskapsluckan när den allra sista säsongen av ”Game of thrones” har SVT-premiär. Spektaklet började visserligen tappa i kvalitet redan runt femte säsongen, men finalomgången är verkligen det yttersta beviset på hur illa denna från början fantastiska serie förvaltades.

”Game of thrones”, säsong 8, SVT Play.

Annons
Annons

10 / 10

The trip

Cineasterna

Förra veckan hyllade SvD den senaste ”The trip”-filmen. Glädjande nog finns de tidigare delarna i serien att se helt gratis på Cineasterna.se. Filmerna bjuder på vänskap, käbbel, trams, vackra vyer, vemod och ålderskris – allt lika tjusigt som skickligt förpackat.

Se filmerna här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons