Annons

Perry MasonSnygg och perfekt för en regnig sommar

Ur ”Perry Mason”.
Ur ”Perry Mason”. Foto: HBO Nordic

Den nya versionen av ”Perry Mason” tar upp aktuella teman som rasism, korruption och polisbrutalitet. Det är en snyggt förpackad noir-serie.

Under strecket
Publicerad

Ur ”Perry Mason”.

Foto: HBO Nordic

Ur ”Perry Mason”.

Foto: HBO Nordic

Ur ”Perry Mason”.

Foto: HBO Nordic
Betyg: 5 av 6

Vänner av ”originalet”, den ursprungliga tv-serien ”Perry Mason” med Raymond Burr i huvudrollen, den svartvita från slutet av 1950- och början av 1960-talen, kommer inte att känna sig hemmastadda här. Tack och lov. Den nya ”Perry Mason” behåller några framträdande namn, men fyller ut rollfigurerna med generösa mängder av kött och ger dem ett liv och en historia. Först mot slutet letar den sig in i rättssalen, men den avstår från föregångarens eleganta resonemangslösningar, kompletta med bekännelser och allt. Här får trådarna hänga lite mer realistiskt lösa.

Det här skiljer sig så mycket från förlagan att det till slut framstår som mystiskt varför man behöll några kopplingar alls. Serien och figurerna kunde ha hetat vad som helst, och ingen skulle ha gissat vad som var huvudsaklig inspiration. Det vore rimligare att gissa på filmen ”Chinatown”, Raymond Chandlers hårdkokta Philip Marlowe-deckare och James Ellroys så kallade LA-kvartett. Och sämre stamtavla kan man ha.

Ur ”Perry Mason”.
Ur ”Perry Mason”. Foto: HBO Nordic
Annons
Annons

Ur ”Perry Mason”.

Foto: HBO Nordic

Vi skriver årsskifte 1931/32. I USA råder depression, men i södra Kalifornien reser sig vissa spillror av välstånd i form av olja och drömfabrik. Ett OS ska arrangeras till sommaren, vilket ger upphov till markspekulationer. Men småfolket är fattigt, inte minst den Perry Mason (Matthew Rhys) som ger namn åt serien. Inledningsvis är han en underbetald utredare åt en av stans mindre fashionabla advokater, E B Jonathan (John Lithgow), en sådan som kikar in genom brevlådor och fotograferar män som underhåller kvinnor som inte är deras fruar. Med viss framgång, förvisso. Men så särskilt tjusigt är det inte.

Och rik är han inte heller. Perry Mason bor i ett förfallet ruckel på ett stycke mark han har ärvt av sina föräldrar. Den kroppsliga närhet han kommer över hämtar han från den latinska affärskvinna som driver det intilliggande flygfältet och som öppet deklarerar att hon är ute efter att köpa upp hans hus. Han dricker för mycket (naturligtvis, det hör till genren). Han hemsöks av plågsamma minnen från första världskriget. Och naturligtvis ligger hans kärleksliv i ruiner.

På grund av omständigheter som jag inte tänker avslöja blir det Mason som får agera ombud åt den stackars kvinna vars spädbarn först kidnappades och sedan hittades livlös på Angels flight, bergbanan från Bunker Hill ner till downtown LA. Modern häktades sedan det stod klart att hon hade en affär med en av kidnapparna. Det var Mason som hittade de komprometterande breven. Och nu är det han som ska rädda henne undan galgen.

Ur ”Perry Mason”.
Ur ”Perry Mason”. Foto: HBO Nordic

Fallet stinker av korruption. Här finns en aggressivt missionerande kyrka som står vid ruinens brant; här finns en smutsig polis som liksom bara råkar dyka upp först på alla brottsplatser. Mason är skurkarna på spåren, men vad ska han lyckas bevisa?

Det är alltså knappast polisen som är hjältarna här, vilket är tursamt rent timingmässigt (med tanke på Black lifes matter och så vidare), och hur poliskåren behandlar svarta ingår också i en av den rika vävens många trådar.

Makligt skrider serien framåt och föser ett antal väl utvecklade underintriger framför sig. Den är makalöst snygg och rik på just den atmosfär man vill ha när man söker sig till noir-genren. Blir det regn i sommar, finns det sämre serier att ägna sig åt.

Perry Mason

Regi
Tim Van Patten m fl
Genre
Drama
Manus
Rolin Jones, Fon Fitzgerald m fl
Medverkande
Matthew Rhys, John Lithgow, Juliet Rylance m fl

Serieskapare: Rolin Jones, Ron Fitzgerald. Premiär den 22 juni. HBO Nordic. Åtta avsnitt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons