Annons

Paulina Neuding:Social oro ger stök på bibblan

Dieselverkstadens bibliotek i Nacka.
Dieselverkstadens bibliotek i Nacka. Foto: LARS PEHRSON
Under strecket
Publicerad

Sedan några månader har stökiga ungdomar och unga män hållit till på biblioteket i Hässelby villastad. Väktare har fått tillkallas flera gånger. Därför kommer biblioteket att hålla stängt på eftermiddagarna framöver, rapporterar Hässelby Tidning (6/5).

Begrepp som ”social oro” leder kanske tankarna till stora händelser som blir riksnyheter, men ofta får man lägga samman rapporteringen från lokalmedier för att få en bild av hur utvecklingen går. Att bibblan får anpassa öppettider och kalla på väktare och polis är i sig ingen riksnyhet, men det har skett på flera ställen i landet.

Här är några klipp från lokalmedier:

I mars skrev Skånskan att ett bibliotek i Östra Göinge stängts tillfälligt efter att personalen ”kände sig hotad i samband med ett bråk mellan besökare” (3/3). Där bär personalen numera larm på sig. Alingsås Tidning rapporterade också i mars: ”På grund av den stökiga situationen på Vårgårda bibliotek kommer polisen att fortsätta med sina besök på biblioteket.” (20/3)

Västerås: ”Det blev för mycket bråk på biblioteket på Bäckby. Den enda lösningen var att stänga redan tidigt på eftermiddagen” (VLT 15/5 2013). Unga killar från området har anställts för att hjälpa till att hålla ordning.

Annons
Annons

Jönköping: ”Nu har det återigen hänt. Ungdomsgäng som stökar tvingar bibliotek i Jönköpings kommun att stänga och ändra sina öppettider.” (Jönköpingsnytt 20/12 2012)

Nu har det återigen hänt. Ungdomsgäng som stökar tvingar bibliotek i Jönköpings kommun att stänga och ändra sina öppettider.

Så kan man fortsätta. Gävle, Göteborg, Ängelholm, Höör, Eslöv, Burlöv, Landskrona – listan är lång på bibliotek som har haft stora problem med otrygghet.

Stockholm: ”Biblioteket i Bredäng i södra Stockholm hålls stängt sedan en vecka tillbaka. Det nya biblioteket som öppnade i våras har blivit ett tillhåll för barn och ungdomar som tidvis trakasserat både anställda och låntagare.” (P4 Stockholm 8/11 2010)

Så kan man fortsätta. Gävle, Göteborg, Ängelholm, Höör, Eslöv, Burlöv, Landskrona – listan är lång på bibliotek som har haft stora problem med otrygghet.

– De här gängen visar en total brist på respekt som går över i fientlighet. Jag upplever att jag representerar den delen av samhället de hatar, de beter sig som att de inte skiljer biblioteket från skolan eller polisen, säger en bibliotekarie som jag talar med.

– Det handlar om sociala problem som drabbar alla i området, och som vi inte kommer tillrätta med. Jag träffar mormödrar och pappor som tycker att situationen med gäng som sprider rädsla är skit och vill flytta härifrån.

Han pekar på att några som påverkats särskilt är skolelever, framför allt med invandrarbakgrund, som suttit på bibblan och pluggat. Det kan de inte göra nu.

De flesta biblioteksbesökare är barn och äldre. Jag får tag på en 66-årig kvinna som gått till samma bibliotek i tjugo år, men som berättar att hon slutat gå dit på de tider när de brukar bli stökigt.

Och om gängen ändå dyker upp?

– Jag bara lämnar mina böcker och går därifrån. Det har jag gjort de senaste månaderna.

En längre intervju publiceras på blog.svd.se/ledarbloggen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons