Annons

”Socialdemokraternas linje är solklar”

Karin Wanngård.
Karin Wanngård. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ska Sverige vara ett land som växer och utvecklas behövs flyg för långväga destinationer. Och Stockholm behöver utvecklas till en stad som stärks i en global konkurrens, skriver oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S).

Under strecket
Publicerad

REPLIK | ARLANDA

Hampus Rubaszkin ägnar en hel debattartikel åt vad Socialdemokraterna vill göra för att säkra hållbara flygtransporter i Stockholmsregionen. Hans debattartikel är dock kliniskt fri från vad Miljöpartiet och den styrande allians man ingår i, tillsammans med de borgerliga partierna i Stockholm, vill göra för att ställa om flyget till mer hållbarhet.

Socialdemokraternas linje är solklar. Vi vill lägga ned Bromma, flytta trafiken till Arlanda och samtidigt investera i flygplatsen för att möjliggöra omställningen till ett mer klimatanpassat flyg. Inrikesflyget bör till stora delar ersättas av tåg, och stängningen av Bromma är en viktig del i detta.

Det Rubaszkin glömmer att skriva är att detta är den linje som hans eget parti har drivit, senast genom att Daniel Helldén i Dagens industri så sent som förra året sa att en ny landningsbana skulle byggas på Arlanda, om det innebar att Bromma skulle stängas. Den linjen verkar nu vara besvärlig för Miljöpartiet, och därmed försöker man flytta fokus genom att högljutt anklaga andra för att inte vilja göra något åt klimatet.

Annons
Annons

Det borde vara självklart att vilja investera i en mer hållbar infrastruktur – förbättrad kollektivtrafik till och från Arlanda samt förberedelser för såväl ökad andel biobränsle i flyg och mer elektrifierat flyg är några viktiga beståndsdelar i en sådan politik. Flygskatt och investeringar i tågtrafik för inrikestrafik är andra.

Ska Sverige vara ett land som växer och utvecklas behövs flyg för långväga destinationer. Och ska Stockholm vara en stad som stärks i en global konkurrens behövs det både fler bostäder på Bromma flygplats och tillräcklig kapacitet för att flytta trafiken till ett mer klimatanpassat Arlanda.

Detta har vi försökt få det nuvarande styret i Stockholm att driva. Verkligheten är dock att här, precis som på så många andra områden, har det blågröna styret totalt låst sig. Moderaterna vägrar bidra till att stänga Bromma och Miljöpartiet vägrar se till att trafiken från Bromma får plats på Arlanda. Och där står vi idag. Med en ledning för Stockholm stad som inte kan enas om vad den tycker. Vilket bara resulterar i ett Status quo som innebär att Bromma blir kvar, färre bostäder byggs och flygets klimatomställning bromsas in.

Karin Wanngård (S)
oppositionsborgarråd

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons