Annons

Thomas Gür:Kan S få tillbaka dem som gått till SD?

Foto: Håkan Nordström / TT

Allt fler väljare väljer hellre Sverigedemokraterna än Socialdemokraterna. Men goda råd är dyra, och svenska socialdemokrater har svårt att ställa om. Framtiden ser dyster ut.

Under strecket
Publicerad

Om man studerar SD:s lavinartade tillväxt relativt tillbakagången för de två andra större partierna i svensk politik, S och M, framträder vissa mönster. Initialt växer SD på M:s bekostnad, fram till 2014. Därefter börjar SD hämta allt fler väljare från S. M verkar behålla ett stöd kring 18–20 procent, och i förlängningen, när – inte om – S hamnar under 20 procent, riskerar det också att inta platsen som landets tredje största parti.

Under de drygt 30 år som SD har funnits, har dess tillväxt ändå huvudsakligen skett på S:s bekostnad. I valet 1988 fick M 18,3 procent och S 43,2 procent. (SD fick 0,02 procent, 1 118 röster). Vad gör då S för att vinna tillbaka de väljare som gått till SD?

I allmänhet kan partier agera på två sätt för att ta igen förlorad mark. Det kan söka övertyga sina tidigare väljare att det var fel att lämna, och tala om förträffligheten i den egna politiken (och samtidigt baktala konkurrenten). Det har S sysslat med sedan SD kom in i riksdagen 2010 – mest att baktala och fula ut – men med ringa framgång. Jag skriver, ”ringa”, eftersom den negativa kampanjen mot SD före valet 2018 tillfälligt stoppade läckaget.

Annons
Annons

Partiet kan också lägga sig nära eller anamma motståndarens politik, ofta med sitt eget språkbruk. Så skedde till exempel med miljöpolitiken, när MP blev en aktör att räkna med. M och KD har med viss framgång gjort så beträffande SD:s paradfråga, invandringspolitiken och dess vidare förgreningar inom andra samhällsområden.

S lade visserligen om sin retorik i migrationsfrågorna hösten 2015, men eftersom partiet samtidigt har varit i regeringsställning, har omläggningen likväl inte varit mer än just retorik. I stället har regeringen Löfven tagit flera steg för ökad invandring med gymnasieamnestin sommaren 2018 och vidgad anhöriginvandring utan försörjningskrav i juni 2019.

Det kommer inte att gå bra för svensk socialdemokrati.

Det diskuteras allt oftare om S kan göra som sitt syskonparti i Danmark, och genomföra en restriktiv migrationspolitik. Men realistiskt sett finns det för närvarande ingen sådan utvecklingslinje för svenskt vidkommande. Viktiga delar av S är i stället förskansade i en position som hävdar att den migrationspolitiska fokuseringen skymmer viktiga klassiska S-frågor som fördelningspolitik och jämlikhet.

Men bortom storpolitiska argument som de ovan, finns det andra, mer mellanmänskliga hållningar från S:s sida som hur svårt det är för S att vinna tillbaka de väljare som har gått till SD.

I november i fjol berättade S-politikern Nina Burchardt i Hudiksvall att hon av sitt parti hade tvingats lämna sina uppdrag på grund av hennes förhållande till SD-riksdagsmannen Johnny Skalin. Sannolikt fanns det andra skäl till att S gjorde sig av med henne, men att en sådan motivering ens kunde anses vara legitim, visar hur skamligt delar av S anser att det är att både vara SD:are och att ha med SD och SD:are att göra.

Inte heller det torde vara en god startpunkt för den som vill vinna tillbaka förlorade väljare.

Slutsats: Det kommer inte att gå bra för svensk socialdemokrati.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons