Annons

Experten om rökande far på bad: Otroligt oförskämd

Folk ska inte fimpa på marken, slår Sofia Larsson fast. Illustration: Thomas Molén
Folk ska inte fimpa på marken, slår Sofia Larsson fast. Illustration: Thomas Molén

Om jag fick bestämma skulle toleransen för att människor fimpar utomhus upphöra omedelbart. Däremot finns ingen anledning att se ner på rökare som plockar upp efter sig, skriver SvD:s etikettexpert.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Alla dessa fimpar – jag blir galen! Rökare verkar tro att det är okej att strössla fimpar omkring sig. Förra sommaren satt en pappa i en solstol vid ett utomhusbad och rökte medan han tittade på sitt barn. När barnet badat klart reste han sig upp och gick. Kvar på kakelplattorna låg ungefär 30 fimpar.

Jag föreslog för badvakterna att porta pappan i fortsättningen, men de bara log och sopade snällt upp fimparna. När ska toleransen för denna massiva nedskräpning upphöra?

/Natalie

En skarp tillsägelse borde han absolut ha fått.

Sofia Larsson: Om jag fick bestämma skulle toleransen upphöra omedelbart. Stiftelsen Håll Sverige rent beräknar att runt en miljard fimpar slängs utomhus i Sverige varje år (globalt är 4 500 miljarder fimpar årligen en uppskattning som brukar nämnas). Fimpar har länge toppat stiftelsens lista över det vanligaste skräpet i stadsmiljöer och seglade i årets rapport också upp som det mest förekommande skräpet på våra stränder.

Den här nedskräpningen kan få allvarliga konsekvenser för miljön. Cigarettfilter innehåller cellulosaacetat, en sorts plast som kan ta upp till ett decennium att bryta ned. Det är samma material som många solglasögon är tillverkade av – och om folk sprang omkring och kastade solglasögon på gatorna så tror jag att en del ögonbryn skulle höjas.

Annons
Annons

Dessutom innehåller cigaretter en rad skadliga kemikalier. Om jag skulle ta mig för att rada upp alla negativa effekter av att det fimpas i naturen skulle det här bli en väldigt lång text. Jag nöjer mig med att konstatera att cigarettfimpar har kopplats till alltifrån ökad dödlighet bland fiskar till hämmad tillväxt bland gräs och plantor.

Pappan som du beskriver verkar ha trott att fimparna var gjorda av något magiskt nedbrytbart material. Om inte – vilken otroligt oförskämd människa. Det hade kanske varit väl hårt att porta honom, men en skarp tillsägelse borde han absolut ha fått.

Man ska kunna förvänta sig att folk inte fimpar på marken.

Däremot tycker jag inte att man behöver se ner på rökare som håller sig till anvisade platser och som plockar upp efter sig. Det finns en aspekt av att individens rätt att göra dumma och ohälsosamma saker ska respekteras, så länge beteendet inte drabbar någon annan än individen själv. (Den stundtals infekterade debatten kring passiv rökning lämnar jag därhän för den här gången.)

Det har förts en diskussion kring huruvida rökförbudet som infördes i juli i år riskerar att förvärra fimpproblemet. När rökning tilläts på uteserveringar fanns åtminstone oftast askkoppar att tillgå.

Jag tycker absolut att man ska kunna förvänta sig att folk inte fimpar på marken oavsett om de har tillgång till en askkopp eller inte. Men så är bevisligen inte fallet. Tack och lov finns det människor som försöker göra något åt saken.

I flera länder samarbetar företaget Terracycle med kommuner och andra lokala instanser för att sätta upp återvinningskärl för fimpar.

Det nederländska initiativet Crowded cities hade en annan, aningen mer kreativ, ingång på problematiken. Under ett års tid utredde man möjligheterna att träna kråkor till att samla fimpar i utbyte mot mat. I december 2018 togs dock beslutet att inte gå vidare med projektet. Bland annat på grund av att man inte lyckats skapa någon klar bild av ”vilka effekterna för kråkorna skulle bli”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons