Annons

Sofia Lilly Jönsson tipsar om skivor

Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)
Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893) Foto: IBL
Under strecket
Publicerad

1 / 4

1) The Heath Quartet – Tchaikovsky: String Quartets Nos 1 & 3 (Harmonia Mundi)

Sedan skivan dök upp i höstas har jag haft svårt att släppa den. Äntligen en ingång till Tjajkovskij, som jag aldrig förut trängt under ytan på. Brittiska Heath Quartet fångar upp en ung esprit som för mig gör musiken mer mänsklig.

Annons
Annons

Hans Graf dirigent.

Foto: ibl

2 / 4

Hans Graf dirigent.
Hans Graf dirigent. Foto: ibl

2) Hans Graf dirigent, Alban Berg: Wozzeck (Naxos)

Operan om den fattige soldaten Wozzeck som drivs till mord på den enda människa han älskar är ett portalverk till 1900-talet. Alban Berg hade sett pjäsen 1914 och visste att han ville göra en opera på den. Han skulle få bitter inspiration under åren som följde, själv inkallad i det blodiga, meningslösa kriget. Naxos inspelning har amerikansk orkester från Houston, huvudrollerna sjungs av Roman Trekel (Wozzeck) och Anne Schwanewilms (Marie).

Annons
Annons

3 / 4

3) The Year 1917. Music in turbulent times (Deutsche Grammophon)

Dubbelalbum med musik som på olika vis har året 1917 i fokus. Jag tvekar ofta inför skivbolagens mer krystade samlingar, men ett år med finsk självständighet och rysk oktoberrevolution, svenska hungerkravaller och en ny bibelöversättning som sjösattes av Gustav III, är oavlåtligt fascinerande och förtjänar vårt kulturella intresse. Musik av Bartók, de Falla, Holst, Sjostakovitj med flera.

Annons
Annons

4 / 4

4) Iestyn Davies – JS Bach: Cantatas Nos 54, 82 & 170 (Hyperion)

Countertenoren Iestyn Davies sidenröst med hajpade barockorkestern Arcangelo och dess konstnärlige ledare Jonathan Cohen tror jag, redan nu, blir en av årets mest omtalade skivor. Bach skrev dessa kantater för altröst och bas till olika dagar i kalendern, för kyndelsmäss och trefaldighetstiden under sommaren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons