Annons

Sofia Lilly Jönssons musiktips

Världspop, musik för barn elva skivor med Beethovens alla pianosonater. Här är veckans tips på nya musik att njuta

Under strecket
Publicerad

Anna

Foto: Per Kristiansen

1. Groupa: Kind of folk. Vol 1 Sweden (All Ice)

En ny skiva från Groupa är uppenbart en händelse. I samband med releasen spelar den anrika trion i Sverige, Tyskland, Belgien och Norge. Mats Edéns, Jonas Simonssons och Terje Isungsets klirrande urtidssound har här fångat upp några välkända låtar, inspirerade av jazzpianisten Jan Johanssons tolkningar av folkmusik. Det är ett lekfullt växelbruk mellan musikaliska stilar.

Annons
Annons

Anna

Foto: Per Kristiansen

2. Golbang: Morid (Farhang/Naxos)

Golbangs världspopmusik fann ett hem i den svenska folkmusikvärlden, men skulle nog räknas som pop i de flesta andra andra länder: persisk, svensk, och västerländsk. Intressant nog, med tanke på veckans kolumn, har skivan ett uttalat syfte att sätta samman musik för tröst och glädje. Men tvärtemot någon stillsam musik för de sörjande är det omöjligt att sitta still när man lyssnar på ”Gallawêja”, och åh så vackert Rostam Mirlashari sjunger i ”Sabzast”.

3. Stockholms domkyrkokör, Kungliga Hovkapellet, m fl – Michael Waldenby: Juloratorium (Nosag)

Som ur en dröm stiger 1930-talet fram i nuet med det lyriska tonspråket hos trettiotalisterna: Erland von Koch, Lars-Erik Larsson, och ännu tidigare. Michael Waldenby, körledare i Storkyrkan, har skrivit ett smäktande svenskromantiskt juloratorium och skäms inte för det. Solisterna Jeremy Carpenter och Maja Frydén finner sin plats mycket fint i den romantiska kyrkokörklangen.

Anna
Anna Foto: Per Kristiansen
Annons
Annons

4. Anna Einarsson: Tigern säger Brr (egen utgivning)

Sångerskan Anna Einarsson har gjort en uppföljare till ”Tigern säger Grr” från 2013. Musik för barn till författaren Lotta Olssons texter. Nu har det blivit vinter med pulkor och talgoxar i klassisk svensk jazz a la Karl Bertil Jonsson med Elin Larsson på saxofon, Backa Hans Eriksson kontrabas, Monica Dominique piano med flera.

5. András Schiff – Ludwig van Beethoven: The Piano Sonatas (ECM)

Elva skivor med Beethovens alla pianosonater, sympatiskt nog placerade i kronologisk ordning efter exekutörens önskan. András Schiff har gjort vad många anser är årets skiva, även om musiken på denna samling har givits ut tidigare. Elva skivor med musik inspelad i Tonhalle i Zürich.

6. Christmas with the Berliner Philharmoniker (Deutsche Grammophon)

För den som söker lite mer klassisk julmusik än Bing Crosby har Berliner Philharmoniker ett nytt album ute med julmusik från barocken och wienklassicismen av sådana som Bach och Mozart. Men ett stalltips är att det lär vara svårt att slå Herbert von Karajans album från 60-talet med barockmusik för julen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons