Annons

Sögaard: ”Valkompasserna är gjorda för att lura dig”

Runar Sögaard och Jimmie  Åkesson.
Runar Sögaard och Jimmie Åkesson. Foto: Lars Pehrson

Medierna ger en osann bild av verkligheten – och nyhetssajternas valkompasser är komponerade för att lura in människor i partier ”inom etablissemangets ramar”.

Det menar Runar Sögaard i en video på Facebook.

Under strecket
Publicerad

Den före detta predikanten Runar Sögaard hävdar i en video att journalister är aktivister som styrs av personliga intressen och en agenda.

– När vi som mottagare tar emot informationen så blir det väldigt vinklat, oftast utifrån den agendan som de besitter, säger Runar Sögaard i klippet som publicerades på hans Facebooksida i början av augusti och har setts av 15 000 personer.

Bland annat varnar han för mediesajternas så kallade valkompasser, där man som läsare kan svara på frågor för att se vilket partis åsikter som bäst överensstämmer med ens egna.

– Frågorna är komponerade på ett sådant sätt för att lura in dig i ett parti som ligger inom etablissemangets ramar, säger han i videon.

När SvD ber Runar Sögaard förklara uttalandet säger han att han själv och ytterligare tio personer som han plockat ut har gjort olika valkompasser, och att ingen av dem hamnade där de kände sig hemma politiskt.

Betyder det att testen är komponerade för att lura människor?

– Är man 18–20 år och inte har den politiska insikten och den ideologiska kunskapen om de respektive partierna så klickar man in sig på Aftonbladet eller Expressen, och valkompassen säger att man tillhör Liberalerna eller Miljöpartiet. Då är det i väldigt stor utsträckning självklart att den personen köper det svaret och går till valurnorna och lägger röstsedeln utifrån det.

Annons
Annons

Du säger att valkompasserna är komponerade för att lura in människor i partier som ligger inom etablissemangens ramar. Vad är det du menar?

– Om det är medvetet eller omedvetet, det vill jag ha osagt. Det vill jag inte spekulera i.

Det låter som att du menar att det är medvetet.

– Jag bara berättar och tar ett väldigt konkret exempel. Elva personer som är väldigt väl medvetna om sin politiska och ideologiska tillhörighet gör ett antal kompasser och ingen hamnar i det parti som de har väl underbyggda övertygelser om eller sympati för. Tycker inte du att det är anmärkningsvärt?

Jag har mellan 150 000 och 170 000 läsare, förra veckan hade jag över 340 000 läsare, så är det klart att jag har ett ansvar.

Vad har du för ansvar när du säger till människor att medierna har komponerat verktyg för att luras?

– Jag har mellan 150 000 och 170 000 läsare, förra veckan hade jag över 340 000 läsare, så är det klart att jag har ett ansvar. Jag ville bara höja ett varningens finger för att blint gå på resultatet i ett valkompass.

Men det är en annan sak än att säga att någon har konstruerat någonting för att lura människor.

– Jag vill inte tro att det är så. Men om man tittar ut i Europa så är George Soros (ungersk-amerikansk finansman och filantrop, reds anm) den enskilt största finansiären av vänsterradikala ideologier både i Europa och i USA. Han pumpar in miljarder varje år i politiska intressegrupper och tankesmedjor, sponsrar politiker och organisationer. Han är ett exempel på ett extremt förhållningssätt där han vill påverka och där han vill skapa någonting som han personligen vill ska vinna framgång. Det är ingen konspirationsteori, det är fakta.

George Soros är liberal och att han skulle finansiera vänsterextremism är en korkad sak att säga.

Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, beskriver Runar Sögaards uttalande om George Soros som en ”ren antisemitisk tankefigur”.

– Det finns inga belägg för sådana påståenden. George Soros är liberal och att han skulle finansiera vänsterextremism är en korkad sak att säga. Det är ett extremt uttalande.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna FRÅN PREDIKANT TILL POLITIKREPORTER
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons