Annons
Kommentar

Annie Reuterskiöld:Sökes: minister som gillar att bli örfilad

Ylva Johansson föreslås bli EU-kommissionär.
Ylva Johansson föreslås bli EU-kommissionär. Foto: Lars Pehrson

Annie Lööf, Nyamko Sabuni och fackförbunden. Däremellan en ny arbetsmarknadsminister. Står du bra i spagat och gillar en och annan örfil, är ett av Sveriges svåraste jobb snart ledigt.

Under strecket
Publicerad

Irene Wennemo, Anders Ferbe och Annika Strandhäll är kandidater som nämns att ta över efter Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister.

Foto: Erik Nylander/TT, Bobbo Lauhage/IBL, Erik Simander/TT Bild 1 av 1

Man skulle kunna skämta om att nästa arbetsmarknadsminister borde vara en centerpartist. Sett till vad som står på agendan för den som tar över efter Ylva Johansson hade ett medlemskap i Centern underlättat.

Men egentligen är det precis tvärtom. Det nya statsrådet måste snarare vara väl förankrad och respekterad i fackliga kretsar, och bra på att förhandla – både inom regeringen och med de borgerliga samarbetspartierna. Det är, med Arbetsförmedlingens ord, ett bristyrke. Men det finns ett fåtal namn som nu diskuteras.

Samarbetet mellan regeringen, Centern och Liberalerna verkar gå smidigare än vad någon i den nya fyrklövern hade vågat hoppas. Ändå vilar samarbetsregeringen på en skör tråd, och den stavas arbetsrätt.

Alla inblandade, Stefan Löfven allra mest, hoppas att det blir fack och arbetsgivare som kommer överens när las ska göras om.

Det nya statsrådet måste ha starkt fackligt förtroende, vara en tung spelare i regeringen, som också har bra hand med de borgerliga partierna.

Men det är milt sagt ingen lätt förhandling. Ta LO som exempel, de 14 förbunden har svårt att komma överens bara de. Nu ska arbetsgivarna med på tåget, och kompromissen ska överensstämma med vad Centern och Liberalerna anser är ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”.

Annons
Annons

Irene Wennemo, Anders Ferbe och Annika Strandhäll är kandidater som nämns att ta över efter Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister.

Foto: Erik Nylander/TT, Bobbo Lauhage/IBL, Erik Simander/TT Bild 1 av 1

Även om en kompromiss blir till mellan parterna, lär politiken behöva gå in med pengar för att göra det möjligt. Då krävs förhandlingar, mellan arbetsmarknadsministern och finansdepartementet, C och L. Det nya statsrådet måste alltså samtidigt ha ett starkt fackligt förtroende och vara (eller bli) en tung spelare i regeringen, som också har bra hand med de borgerliga partierna.

Irene Wennemo, Anders Ferbe och Annika Strandhäll är kandidater som nämns att ta över efter Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister.
Irene Wennemo, Anders Ferbe och Annika Strandhäll är kandidater som nämns att ta över efter Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister. Foto: Erik Nylander/TT, Bobbo Lauhage/IBL, Erik Simander/TT

Eftersom avtalsrörelsen i år pågår parallellt med att januariavtalet förhandlas fram i sin helhet, lär varje ord en arbetsmarknadsminister säger vägas på våg. Hastiga utspel eller ogenomtänkta men uttalade tankar kan ha stor effekt på parternas förhandlingar.

Kön av arbetssökanden som passar in på kravprofilen räcker inte långt. Än färre vet vilka Stefan Löfven överväger, statsministern håller personärenden inom en snäv krets. Men det pratas mer om vissa än om andra.

Lagom mycket storm och uppmärksamhet är bra för statsrådskarriären, som man brukar säga.

Ylva Johanssons tidigare statssekreterare Irene Wennemo, är en trolig toppkandidat. Hon kan redan arbetsmarknadsfrågorna och har brett förtroende från vänster till höger, men har också precis fått jobb som generaldirektör på Medlingsinstitutet och verkar obenägen att flytta på sig.

Anders Ferbe är ett annat. Den tidigare Metallordföranden anses av många kunna ta sig an posten, frågan är väl mer om arbetarrörelsen kan med en till Metallman i det absoluta toppskiktet.

Ett tredje namn som ofta dyker upp är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, men den senaste mandatperiodens förändringar i sjukförsäkringen har gjort henne impopulär på fackligt håll. Andra namn som bollas runt är veteranen Tomas Eneroth, Ardalan Shekarabi, TCO:s ordförande Eva Nordmark och förste vice ordförande i LO Therese Gouvelin.

Det är ett tufft jobb, men någon måste göra det och lagom mycket storm och uppmärksamhet är bra för statsrådskarriären, som man brukar säga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons