Annons

Sökmotorpoesi: ett fönster in i folksjälen

Googles sökförslag öppnar fönster rakt in i folksjälen. Och bevisar att maskiner kan skriva poesi.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 4
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4
Bild 1 av 1

Låt oss slå fast en sak:

Maskiner kan skapa konst.

Det finns de som hävdar att det råder delade meningar om saken. Det finns rent av de som menar att själlösa algoritmer aldrig någonsin kan nå dit. Men nu är det vår 2019 och de argumenten är sedan länge döda.

Utvecklingen inom maskinlärande har rusat framåt det senaste decenniet. Algoritmer skapar idag både passabel musik (Warner Music kontrakterade nyligen en algoritm för flera album) och fängslande målningar (på Christie’s i New York såldes strax före jul en ai-målning för över fyra miljoner kronor). Ännu kan maskiner inte skriva stora romaner – skrivandet är ett komplext problem att lösa även för världens främsta mjukvaruutvecklare – men inom poesin vinner algoritmerna stadigt mark.

Annons
Annons
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Forskare från IBM samt universiteten i Toronto och Melbourne har tillsammans skapat byggt ett system som skriver poesi med korrekta versmått och rim. I artikeln ”Deep-speare: A joint neural model of poetic language, meter and rhyme” beskriver de hur deras algoritmer programmerats med ett lyriskt regelverk, och därefter matats med 3 000 sonetter för att lära sig att skalda i Shakespearesk anda.

För otränade bedömare är algoritmdikterna svåra att skilja från dikter skrivna av mänskliga poeter. Maskinens grepp om rim och rytm är till och med starkare än mänskliga diktares. Experter noterar emellertid den maskingenererade lyrikens brister i läsbarhet och framkallande av känslor.

Deep-speare-gänget har konkurrens från både proffs och hobbyister. Forskare från Microsoft och universitetet i Kyoto har tillsammans skapat ett system som gör lyriska tolkningar av bilder. Resultaten, som återges i artikeln ”Beyond narrative description: Generating poetry from images by multi-adversarial training”, är överraskande starka. Vad sägs om:

I am a coal-truck

by a broken heart

I have no sound

the sound of my heart

I am not

Men mänskliga poeter är än så länge överlägsna de mest vältränade ai-system. Den bästa maskinpoesin skapar algoritmerna oavsiktligt. Man skulle kunna kalla det för poème trouvé, när en godtycklig lista eller automatisk sammanställning av ord plötsligt visar sig som en dikt.

Googles sökförslag, som dyker upp när du börjar skriva in ord i sökfältet, baseras på vad människor oftast letar efter: allt det där som i hemlighet är viktigt i deras liv när de smygsurfar på jobbet eller vaknar, oroliga, om natten.

Ett fönster rakt in i folksjälen med andra ord. Även om poeten själv saknar själ.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons