Annons

Sara L Bränström:Som att betala för full buffé men bara äta en pytteliten förrätt

Många svenskar gör årligen om samma misstag: att betala för ett årskort på gymmet, utan att gå dit. Det är en usel affär.

Men sociala medier har gjort det enklare än någonsin att komma igång med träningen, utan att behöva betala ett öre.

Under strecket
Publicerad

Pengarna trillar in till gymägarna när flitiga svenskar köper årskort i hopp om att börja träna mer ambitiöst. Men sedan blir det inte alltid så.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Pengarna trillar in till gymägarna när flitiga svenskar köper årskort i hopp om att börja träna mer ambitiöst. Men sedan blir det inte alltid så.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Pengarna trillar in till gymägarna när flitiga svenskar köper årskort i hopp om att börja träna mer ambitiöst. Men sedan blir det inte alltid så.
Pengarna trillar in till gymägarna när flitiga svenskar köper årskort i hopp om att börja träna mer ambitiöst. Men sedan blir det inte alltid så. Foto: Lars Pehrson

Uppenbarligen är svenskarna flitiga i att köpa gymkort – men inte lika flitiga att nyttja dem. Att svenskarna sammanlagt pungar ut 2,9 miljarder kronor på gymkort utan använda dem är kanske inte förvånande, men det är en högst onödig utgift. Det är ju lite som att betala för en full buffé, men bara äta en pytteliten förrätt och sedan gå därifrån.

För gymägarna är det dock en angenäm situation. Pengarna trillar in, men det är färre att serva i det dagliga. De flesta som tränar regelbundet vet ju att det är trångt på träningsanläggningarna i januari, men att besökstrycket lättar längre fram. Då är det långt färre som sliter på maskinerna, färre som duschar och hänger i bastun.

Det är inte konstigt att gymkedjorna gärna binder upp oss kunder genom att betala för längre perioder, eller se till att vi skaffar medlemskap som betalas månatligen via autogiro. Det är lätt hänt att förkylningen som störde den nya träningsrutingen inte bara resulterar i en veckas uppehåll, utan kanske två eller tre, för att annat kommer emellan. Men pengarna fortsätter att flöda ut från kontot.

Annons
Annons

Klippkort marknadsförs mer sällan.

Många gånger kan det också upplevas som bökigt att frysa kortet eller överlåta till någon annan, vilket man helst vill när en massa annat kommit i vägen för den ambitiösa träningen. Klippkort marknadsförs mer sällan. Och de gånger sådana faktiskt finns kan varje träningstillfälle tyckas onödig hög, eftersom man gärna jämför med vad månadskortet kostar och tänker sig att man ska gå dit minst två-tre gånger i veckan. För just i år så ska träningen bli av.

Å andra sidan finns numera stora möjligheter för människor som vill komma igång att träna utan att behöva betala ett öre – i synnerhet om man gillar träning utomhus.

”Skogen är gratis och så även att springa med oss.” Så uttrycker sig de ansvariga för träningsgruppen Forest Femme, som finns på flera håll i Sverige och arrangerar löpturer för tjejer. Gruppen har sitt kontaktnät i sociala medier, man bestämmer en mötesplats i lämplig skog och de som vill vara med dyker upp. Svårare än så är det inte.

Det gäller bara att algoritmerna har förstått att du är träningsintresserad så dyker förslagen upp.

Personligen har jag via Facebook fått nys om flertalet träningsgrupper som samlar människor med intresse för löpning, simning eller cykling och som dessutom håller till i mitt närområde eller åtminstone i kommunen där jag bor. Det gäller bara att algoritmerna har förstått att du är träningsintresserad så dyker förslagen upp.

Uppenbarligen har sociala medier medfört stora möjligheter för människor som gillar att träna tillsammans att hitta varandra. Givetvis varierar utbudet beroende på var man bor, men finns ingen cykelgrupp där just du bor, så är det enkelt att starta en.

Så lätt kan du få en rejäl träningsdos – utan en rejäl autogirodragning på köpet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons