Veronica Valentina håller publiken  i ett järngrepp på baren Cabaret da Cecilia.
Veronica Valentina håller publiken i ett järngrepp på baren Cabaret da Cecilia. Foto: Micael Kallin

”Som transsexuell är det svårt att röra sig utomhus”

Sedan Bolsonaro tillträdde som Brasiliens president har klimatet för homosexuella hårdnat. En av hans första åtgärder var att se till att hbtq-personer inte längre representeras av departementet för mänskliga rättigheter.

Publicerad

Den feministiska politikern och hbtq-aktivisten Marielle Franco, 38, har precis medverkat i ett möte på temat ”Svarta kvinnor som bryter maktstrukturer” när hon i mars 2018 skjuts till döds i sin bil i Rio de Janeiro. Hon avrättas med fyra skott i huvudet och halsen.

Fram till sin död tjänstgjorde Marielle Franco som medlem i Rio de Janeiros beslutande församling för vänsterpartiet PSOL, och var verksam i Centrum för hemlösa. Hon uppmärksammade polisbrutaliteten i staden och förespråkade bättre levnadsförhållanden för de fattiga i Rios slumområden.

Mordet väckte starka känslor i Brasilien, och de blev än starkare när det visade sig att kulorna som dödade henne kom från ett parti ammunition som tillhör polisen. Säkerhetsministern Raul Jungmann slog snabbt fast att ammunitionen blivit stulen från ett postkontor, men han tvingades backa när postkontoret dementerade.

I mars i år greps två personer, misstänkta för att ha avrättat Franco. Mannen som misstänks hållit i vapnet är en 48-årig polisman. Han bor i det inhägnade villaområde i stadsdelen Barra da Tijuca där även Brasiliens president Jair Bolsonaro bor, och har kopplingar till Bolsonaros familj.

Marielle Franco, politiker och hbtq-aktivist, sköts till döds i mars 2018.
Marielle Franco, politiker och hbtq-aktivist, sköts till döds i mars 2018. Foto: Ellis Rua/TT

Ett nytt klimat råder i Brasilien efter att den ultrakonservativa och kontroversiella presidenten Jair Bolsonaro tillträdde sin post den 1 januari. Bolsonaro var verksam som militär under den av honom hyllade militärregimen 1964–1985.

Annons

Precis som under diktaturåren känner sig politiker och aktivister nu tvingade till landsflykt undan dödshot från den nya regimen och dess anhängare. Den öppet homosexuelle kongressmannen Jean Wyllys har redan beviljats asyl i Frankrike, men bor enligt egen uppgift i Berlin.

Utan tvekan är kvinnor en av regimens måltavlor, men udden är riktad mot homosexuella. En av Bolsonaros första åtgärder var att förändra lagtexten om landets riktlinjer för mänskliga rättigheter, så att hbtq-personer inte längre representeras av departementet för mänskliga rättigheter.

– I denna regering kommer flickor att vara prinsessor och pojkar prinsar. Vi ska göra slut på den ideologiska indoktrineringen, sade den tidigare pingstpastorn Damares Alves i sitt installationstal som ny minister för mänskliga rättigheter.

Damares Alves, minister för mänskliga rättigheter.
Damares Alves, minister för mänskliga rättigheter. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT
Annons

Vidare sa hon i talet att en ny era har börjat i Brasilien där ”pojkar klär sig i blått och flickor i rosa”. Ett bakslag för regimen var dock ett beslut av Högsta domstolen i slutet av maj då den beslöt att göra homofobi och transfobi till ett brott. För att undvika liknande beslut vill Bolsonaro i fortsättningen att ett av domstolens justitieråd tillhör en frikyrka.

– Jag vet att staten är sekulär, men jag är kristen, sade Jair Bolsonaro till missionärer vid frikyrkomötet Assembléia de Deus de Madureira i slutet av maj i år.

Under den 23:e Pride Parade i Sao Paulo. Texten lyder ungefär ”Ut med Bolsonaro”.
Under den 23:e Pride Parade i Sao Paulo. Texten lyder ungefär ”Ut med Bolsonaro”. Foto: Paulo Lopes/TT

Att hbtq-personer har anledning att känna sig oroade av den nya regimen intygar statsvetaren Maurício Santoro, expert på brasiliansk politik vid Rio de Janeiros statliga universitet. Enligt honom är de, vid sidan av den brasilianska ursprungsbefolkningen, den mest hotade gruppen under den nya regimen.

Annons

I ett debattinlägg i The Guardian från ifjol skriver han: ”Hatbrott ökade redan under kampanjen både mot hbtq-personer och feministiska aktivister. Bolsonaros stöd för omfattande polisinsatser kan också leda till en ökning i kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Landkonflikter med ursprungsbefolkningar, miljöaktivister och organisationer på landsbygden är också oundvikliga.”

En av dem som känner oro över utvecklingen är designern Jadson Raniere. Han är svart, homosexuell och kommer från fattiga förhållanden i delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien. Han beskriver att han under sin uppväxt snabbt förstod att hans roll i samhällshierarkin var att passa upp på de rika och vita i befolkningen. Men efter designstudier och hårt arbete har han gjort en klassresa och har idag ett framgångsrikt klädföretag i São Paulo med ett tjugotal anställda och försäljningskontor i New York.

Fram tills nyligen såg han ljust på framtiden. Nu känns det istället nattsvart.

– Det här är första steget mot diktatur. Det är stor risk att det här var det sista demokratiska valet, säger han med tillägget att han inte är helt säker på om det verkligen var demokratiskt då det genomsyrades av ”fake newsspridda av Bolsonaro. Presidenten gav nästan inte några intervjuer under sin kandidatur utan spred huvudsakligen sitt budskap via sociala medier.

Annons
Jadson Raniere.
Jadson Raniere. Foto: Micael Kallin

Under de följande dagarna pratar jag med många brasilianare som tillhör grupper som Bolsonaro pekar ut som oönskade och mindre värda. De känner sig hotade eller marginaliserade. Det gäller svarta, ursprungsbefolkning, icke-kristna, homosexuella, transsexuella och kvinnor. De sistnämndas uppgift är enligt presidenten att finnas till för mannen och familjen i hushållet.

I parlamentet har presidenten långt tidigare gett ytterligare exempel på sin kvinnosyn, bland annat i december 2014 då han sa att den före detta ministern för mänskliga rättigheter, Maria do Rosário, inte ”förtjänar att bli våldtagen” av honom ”för att hon är så ful”. Bolsonaros utfall mot Rosário gjordes efter ett tal av henne till försvar för offren för den militära diktaturen.

Annons

I en intervju med tidningen ”Zero Hora” samma år sade han ”Kvinnor ska inte ha samma lön som män, eftersom de kan bli gravida”.

De kontroversiella uttalandena har följt hans karriär, redan 1999 konstaterade han att han var för tortyr i en intervju med tv-programmet ”Camera Aberta”.

”Jag stöttar användandet av tortyr, och det gör folket med. Man åstadkommer ingenting genom att rösta, om vi en dag får chansen ska vi avsluta jobbet som militärregimen påbörjade”.

Och under ett möte i delstaten Paraíba i februari 2017 fastslog han:

”Gud framför allt. Staten är kristen och de som är emot det kan lämna den. Minoriteten måste böja sig för majoriteten.”

Det är just dit vi är på väg, kommenterar Cintia Zancos det sistnämnda uttalandet.

– Mot en teknokratisk, fundamentalistisk och kristen stat. Vi blir ett slags kristna talibaner.

Cintia Zancos
Cintia Zancos Foto: Micael Kallin
Annons

Jag träffar den 54-åriga konsertviolinisten och musikläraren i hennes bostad i stadsdelen Consolação, i centrala São Paulo – en lägenhet full av musikinstrument och böcker. Hon kedjeröker och bjuder på svart kaffe medan hennes katt och hund, jagar runt oss under intervjun.

Jag frågar om hon inte ser någon alternativ framtid. Jo, möjligen, säger hon.

– Jag tror inte att Bolsonaro klarar av presidentskapet tiden ut eftersom han är för obildad och oerfaren för att kunna reda ut de problem som landet har.

Hon spekulerar i att om Bolsonaro tvingas avgå kan den mer moderate vicepresidenten, generalen Hamilton Mourao, ta över. Men också att han i värsta fall kan ersättas av en mer auktoritär general.

– Om Bolsonaro ändå klarar av sin ämbetsperiod till år 2022 kan en kandidat från oppositionen träda fram och besegra Bolsonaro genom att vinna tillbaka besvikna väljare. Fast jag vågar inte riktigt tro på det, istället funderar jag på om jag kan bosätta mig utomlands om allt skulle gå överstyr.

Överdriver du inte situationen?

Annons

– Nej. Under valkampanjen grät jag varje dag över alla hemska uttalanden. Samma kväll som Bolsonaro vunnit presidentvalet åkte en karavan av bilar runt här i kvarteret och skanderade att Bolsonaro ska döda alla homosexuella.

Cintia Zancos säger att de som skriker ut hat och hot saknar empati, att de inte verkar förstå att de får människor att frukta för sina liv.

– Tidigare gick utvecklingen framåt, nu riskerar vi istället det motsatta. Presidenten visar ingen respekt för minoritetsgrupper.

Jair Bolsonaro.
Jair Bolsonaro. Foto: Eraldo Peres/TT

Cintia Zancos var 20 år gammal 1985, när den tidigare militärdiktaturen upphörde, även om den började luckras upp mot slutet – mest repressiv var den 1968–1977. Jag frågar om hon tror att dagens utveckling kan sluta i en återgång till diktatur.

Annons

– Självklart. Presidenten har redan under den här korta tiden flera gånger brutit mot konstitutionen. Att det skulle kunna bli diktatur är ingen fantasi – extremhögern och deras anhängare har ju redan sagt att de vill ha en militär intervention.

Det nya politiska läget har fått Cintia och flera av hennes vänner att bli aktivister och kämpa för sina rättigheter. Hon fruktar framförallt att Bolsonaros strängt konservativa syn på familj och sexualitet ska leda till att hon som är homosexuell inte längre ska få undervisa sina elever. För inte så länge sedan framstod något sådant som otänkbart, men mycket av det tidigare otänkbara har sedan valet blivit möjligt i Brasilien.

Till exempel att skrika ut sitt hat mot homosexuella, vissa etniska grupper eller andra personer man ogillar. Cintia Zancos har förlorat kontakten med flera nära släktingar i kölvattnet efter valet. Hennes släktingar bor huvudsakligen i det södra, mer ”vita” Brasilien, där Bolsonaro har sitt största stöd.

Ett av de senaste utspelen är att presidenten välkomnar män som vill ha sex med kvinnor till Brasilien. Däremot är inte gay-turism välkommen längre, för Brasilien ska inte vara något ”Gay-Mecka”.

Annons

Brasilien är ett av de länder i världen där flest personer mördas på grund av sin sexuella läggning. Rapporten ”Mortes Violentas da População LGBT”, som publiceras av människorättsorganisationen ”Grupo Gay da Bahia” visar att 420 hbtq-personer mördades 2017.

Och enligt statistik från organisationen Transgender Europe mördades 167 transsexuella personer i Brasilien mellan den 1 oktober 2017 och 30 september 2018. Det är mer än dubbelt så många som mördades i Mexiko, landet med näst flest mördade transsexuella, och mycket tyder på att siffrorna kommer att öka under Bolsonaros styre.

Mördade Marielle Franco avbildad på en muralmålning. Texten lyder: ”Den som inte kämpar är död.”
Mördade Marielle Franco avbildad på en muralmålning. Texten lyder: ”Den som inte kämpar är död.” Foto: Micael Kallin

Artisten Veronica Valentina, arbetar på baren Cabaret da Cecilia, belägen i ett av de få kvarvarande vackra gamla sekelskifteshus som en gång utgjorde São Paulos centrum. Valentina lever som transsexuell och uppträder en trappa ned i den proppfulla baren som är en mötesplats för hbtq-personer.

Annons

Bland röda skinnsoffor, stora antika speglar och tavlor blandas São Paulos homo- och transsexuella med stadens kulturpersonligheter. Hon håller publiken i ett järngrepp i en och en halv timme och avslutar med en ödesmättad och melankolisk sång från sin hembygd, om rädslan i Brasilien.

Valentina är från Fortaleza, huvudstad i delstaten Céara. Där utbildade hon sig i teater och sjöng i ett lokalt rockband. För fem år sedan flyttade hon och hennes grupp till São Paulo för att i en mer kosmopolitisk stad satsa på sin karriär.

Veronica Valentina säger att mycket av hatet har sina rötter i den propaganda som de evangelistiska frikyrkorna sprider.
Veronica Valentina säger att mycket av hatet har sina rötter i den propaganda som de evangelistiska frikyrkorna sprider. Foto: Micael Kallin

Hon säger att det är svårt att hitta ett vanligt jobb som transsexuell med de fördomar som finns, i stället försörjer hon sig på sina uppträdanden. Hon konstaterar att hon är väldigt dramatisk i sina shower och att det ger henne kraft att orka kämpa vidare.

Annons

Många som jag träffar beskriver en rädsla inför framtiden. När jag invänder att lagen är på deras sida, och att polisen ska skydda dem, svarar de att det är välkänt att Bolsonaro inte bara har militärens öra, utan även polisens. Det spekuleras till exempel i att polisen som mördade Marielle Franco kan ha agerat på uppdrag av presidenten.

André ”Pomba” Cagni, hbtq-aktivist och discjockey.
André ”Pomba” Cagni, hbtq-aktivist och discjockey. Foto: Micael Kallin

Hbtq-aktivisten och discjockeyn, André ”Pomba” Cagni arbetade fram till valförlusten på São Paulos kulturdepartement för miljöpartiet Partido Verde.

Han betonar frikyrkornas roll i det förändrade klimatet och att presidentens fru Michelle Bolsonaro är starkt engagerad i den evangeliska kyrkan.

– Det finns nu ett lagförslag om att tillmötesgå krav från den evangelistiska kyrkan om utökade rättigheter för hemundervisning.

Annons

Hemundervisning skulle skynda på indoktrinering menar André som ser Bolsonaros framgång som ett resultat av de hätska stämningarna under de landsomfattande protesterna 2015 och därefter mot dåvarande presidenten Dilma Rousseff och hennes föregångare Lula da Silva.

– Redan då började Bolsonaro saluföra idén om kärnfamiljen, kyrkan och militären som bastioner mot korruption och vänstern.

Publiken trängs på gatan utanför Cabaret da Cecilia.
Publiken trängs på gatan utanför Cabaret da Cecilia. Foto: Micael Kallin

Veronica Valentina håller med om de evangelistiska frikyrkornas påverkan på synen på homosexuella. Hon säger att mycket av hatet har sina rötter i den propaganda som församlingarna sprider.

– Det finns snart frikyrkor i varje gathörn, i varje stad och i varenda liten by. Bolsonaro har anammat deras budskap och det Bolsonaro säger uppfattas av hans anhängare som ett carte blanche för att leva ut hatet mot oss.

De dagar hon inte orkar klä upp sig syns det tydligare att hon är född som man och då är det som att andra män triggas ännu mer i sitt hat, vilket tar sig uttryck i hot och våld.

– Som transsexuell är det numera svårt att röra sig utomhus. Jag har fått min näsa sönderslagen och det går inte en dag utan att folk skriker saker efter mig. Brasilien skulle behöva återfödas med ny respekt och tolerans mot svarta, kvinnor och hbtq-personer.

Micael Kallin

Research Erik Arnell

sondag@svd.se

Marielle Franco, politiker och hbtq-aktivist, sköts till döds i mars 2018.

Foto: Ellis Rua/TTBild 1 av 10

Damares Alves, minister för mänskliga rättigheter.

Foto: Salvatore Di Nolfi/TTBild 2 av 10

Under den 23:e Pride Parade i Sao Paulo. Texten lyder ungefär ”Ut med Bolsonaro”.

Foto: Paulo Lopes/TTBild 3 av 10

Jadson Raniere.

Foto: Micael KallinBild 4 av 10

Cintia Zancos

Foto: Micael KallinBild 5 av 10

Jair Bolsonaro.

Foto: Eraldo Peres/TTBild 6 av 10

Mördade Marielle Franco avbildad på en muralmålning. Texten lyder: ”Den som inte kämpar är död.”

Foto: Micael KallinBild 7 av 10

Veronica Valentina säger att mycket av hatet har sina rötter i den propaganda som de evangelistiska frikyrkorna sprider.

Foto: Micael KallinBild 8 av 10

André ”Pomba” Cagni, hbtq-aktivist och discjockey.

Foto: Micael KallinBild 9 av 10

Publiken trängs på gatan utanför Cabaret da Cecilia.

Foto: Micael KallinBild 10 av 10