Annons

Tove Lifvendahl:Som ur en handbok om terrorism

Förödelsen i St. Sebastian's Church, norr om Colombo, i Sri Lanka. Under söndagen blev mer än hundra människor dödade här, och hundratals skadade.
Förödelsen i St. Sebastian's Church, norr om Colombo, i Sri Lanka. Under söndagen blev mer än hundra människor dödade här, och hundratals skadade. Foto: Chamila Karunarathne / TT
Under strecket
Publicerad

Det är bara att erkänna: jag har hållit bilder och rapportering från Sri Lanka på armlängds avstånd. Registrerat det, ja. Mejlledes kontaktat en vän från Sri Lanka som bor i Singapore, men som befinner sig i Sri Lanka: han lever. Efter det betryggande beskedet har jag återgått till den lilla trygga, ombonade värld som påsklovet i några timmar till utgör.

Jag tittar i bildarkivet. Det finns flera bilder från St Sebastian’s Church. På alla bilder har takpannorna rasat in; kvar finns bara takstrukturen genom vilket ljuset silar. Blodstänk på väggarna. På de första bilderna ligger kroppar, somliga övertäckta. På de senare bilderna är kropparna bortburna och skynkena ligger kvar. Människor med signalgula väster syns röra sig i byggnaden.

Det känns lika surrealistiskt som vanligt. Ännu ett terrordåd. Ytterligare spillda liv, den här gången i sådana mängder att det blir siffror, inte namn, som förmedlas. I skrivande stund 207, ett slags svart räkneverk. Det värsta våldet i Sri Lanka sedan inbördeskriget upphörde, säger de.

Annons
Annons

Åtta explosioner inträffade på söndagen i Sri Lanka. Tre av de stora kyrkorna i landet drabbades: S:t Sebastian i Katumapitiya norr om staden Colombo, S:t Anthonys kyrka i Kochcikade i Colombo samt en kyrka i Batticaloa på landets östkust. Dessutom tre femstjärniga hotell som ligger i stadsdelen Fort i Colombo, och efter några timmar ytterligare ett hotell i Colombo, och på en privat adress i samma stad där en husrannsakan skulle göras.

Det var en koordinerad attack och har beskrivits ”som ur en handbok om terrorism”. För tio dagar sedan gick Sri Lankas polischef ut och varnade för att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet, men källan är inte offentliggjord och det spekuleras i att det förekommer planterad information. Det är alltså inte bekräftat vem och vilka som genomfört attackerna, men 24 personer sägs i nuläget vara gripna. Att tre stora kyrkor angrips under den viktigaste helgen under kyrkoåret för de kristna, vittnar om motiv som känns igen från andra terrorattacker.

Och vi? Vi fortsätter, agerar som vore det ur en handbok om hur vi bemöter terrorism. Olika ledare fördömer offentligt attacken. Det måste de göra, för tystnaden vore omöjlig. Makthavande kräver offentliga uttalanden. Och samtidigt ger de terroristerna den eftersökta uppmärksamheten för sitt dåd; ett pris som är ofrånkomligt. Offren och deras anhöriga tas om hand. Det tänds ljus och läggs ut blommor. Intensivt arbete pågår för att utreda och tillfångata de skyldiga. Den stora efterbörden tas omhand. Det kan ibland kännas som en inrepeterad dans. Somligt måste sägas, i tur och ordning. Ilskan och sorgen måste få plats. Varningarna om hämndaktioner mot oskyldiga, påföljda av indignerade inlägg om att det är bristande respekt mot offren att ens visa någon omsorg om dem som på något sätt (om än helt oskyldigt) kan kopplas till bödlarna. Och så vidare. Ni känner igen gången.

Men att fortsätta är också en motståndshandling. Att fira påsken hela vägen ut. Att ställa blommor i glas. Laga mat. Fortsätta leva efter de normer om frihet och respekt för olikheter och mångfald som terroristerna finner så förhatliga. Och finna tröst i att vi inte är utlämnade till terrorn; av naturliga skäl underrapporterat är det faktum att vi ständigt lyckas avvärja attacker, tack vare den kunskap vi skaffar oss den hårda vägen. Terroristerna kan skörda fruktansvärda framgångar kortsiktigt, men i det långa loppet vinner de inte.

I Norrtälje inleds påsklovet imorgon (vi gläds med dem!), men för de flesta andra innebär morgondagen en återgång i reguljärt skol- och yrkesarbete. Det är också en markering. Vi fortsätter.

Detta är Tove Lifvendahls brev. Få brevet gratis till din mejl genom att anmäla dig på SvD.se/nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons