Annons

Sommarkrogar runt om i Sverige: ”Trivsel och lyx”

Foto: Boo Natur/Strand Hotel/Lilla Bjers

Sverige är fullt av sommaröppna krogar. Dessvärre är kvaliteten på mat, men också miljö skiftande. SvD:s Mikael Mölstad guidar till tolv sommarkrogar som bjuder på något extra både vad gäller miljö, stämning och gastronomi.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Högklassig gastronomi på Oaxen Slip.

Foto: Oaxen Slip Bild 1 av 15

Ekologiskt är temat på Lilla Bjers.

Foto: Lilla Bjers Bild 2 av 15

På Krakas krog kan man också övernatta.

Foto: Mikael Mölstad Bild 3 av 15

Hotell Borgholm har ny ägare.

Foto: Lisa Lindqvist Liljedahl Bild 4 av 15

Mat, dryck och spa på Karlaby Kro.

Foto: Karlaby Kro Bild 5 av 15

Vacker utsikt på Strand hotell.

Foto: Strand Hotel Bild 6 av 15

Uteserveringen till Talldungens gårdshotell.

Foto: Oskar Falck Bild 7 av 15

Egetproducerat vin och gourmetkrog på Restaurang Äng.

Foto: Mikael Mölstad Bild 8 av 15

Roliga twister på Skärets krog.

Foto: Skäret krog Bild 9 av 15
Foto: Skäret krog Bild 10 av 15

Avsmakningsmenyer finns att tillgå på Boo Natur.

Foto: Boo Natur Bild 11 av 15
Foto: Boo Natur Bild 12 av 15

Lokal kokkonst på Hävvi i Glen.

Foto: Hävvi Bild 13 av 15

Hemmagastronomi bjuder på krog med bar och bageri.

Foto: Tomas Bergman Bild 14 av 15

Simon Lati

Foto: Tomas Bergman Bild 15 av 15

Högklassig gastronomi på Oaxen Slip.

Foto: Oaxen Slip Bild 1 av 2

Ekologiskt är temat på Lilla Bjers.

Foto: Lilla Bjers Bild 2 av 2

STOCKHOLM

Oaxen Slip – Grön gastronomi vid Gröna Lund

Högklassig gastronomi på Oaxen Slip.
Högklassig gastronomi på Oaxen Slip. Foto: Oaxen Slip

Bara några stenkast från åkattraktionernas larm på Gröna Lund finns en annan värld. I det om –och tillbyggda gamla slipskjulet vid Beckholmen bjuds på högklassig gastronomi och en fantastisk stämning med en dryckeslista i världsklass.

Här gör paret Magnus Ek och Agneta Green sin egen tolkning av nordisk bistromat i rätter som gärna kan delas. De båda driver också sin tvåstjärniga krog i samma byggnad vilket garanterar att inget lämnas åt slumpen även på Slipen – även om priserna och stjärnambitionerna är betydligt lägre.

Adress: Beckholmsvägen 26, Stockholm 

GOTLAND

Lilla Bjers Gårdskrog – Hållbart på gotländsk gårdskrog

Ekologiskt är temat på Lilla Bjers.
Ekologiskt är temat på Lilla Bjers. Foto: Lilla Bjers
Annons
Annons

På Krakas krog kan man också övernatta.

Foto: Mikael Mölstad Bild 1 av 2

Hotell Borgholm har ny ägare.

Foto: Lisa Lindqvist Liljedahl Bild 2 av 2

Hemma hos Hoas Lilla Bjers är det inte bara gastronomi som står i centrum. Sedan tjugo år har familjen Hoas utvecklat sin egendom söder om Visby till en ekologisk mönstergård med odling av en mängd grönsaker, bär, potatis, sparris och gamla vetesorter. Det mesta kan köpas i gårdsbutiken eller spisas i den egna restaurangen.

Rätterna är garanterat hållbart producerade och bygger på det som är bäst i säsong – både smakrikt och vackert. Vin och öl är naturligt producerat – och det alkoholfria görs på gården.

Adress: Västerhejde, Lilla Bjers 410, Visby

Krakas Krog – Kulinarisk toppkrog i vägkorsningen

På Krakas krog kan man också övernatta.
På Krakas krog kan man också övernatta. Foto: Mikael Mölstad

På lite håll ser det grå putsade huset oansenligt ut i Kräklingbos enda korsning. Men när vi kliver in på Krakas krog andas hela atmosfären trivsel och estetisk sommarlyx – och det som serveras på tallriken är på högsta gastronomiska nivå.

Skaparen av allt detta, Ulrika Karlsson, har en storartad talang att kombinera mat- och vinkunskap med en fantastisk servicekänsla. Det gör ett besök på Krakas till något att längta efter. Och har du tur får du tag på ett av de attraktiva rummen på övervåningen med frukost i trädgården. Det gör upplevelsen än mer magisk.

Adress: Kräklingbo, Katthammarsvik 

ÖLAND

Hotell Borgholm – Ambitiös arvtagare till Karin Fransson

Hotell Borgholm har ny ägare.
Hotell Borgholm har ny ägare. Foto: Lisa Lindqvist Liljedahl
Annons
Annons

Mat, dryck och spa på Karlaby Kro.

Foto: Karlaby Kro Bild 1 av 2

Vacker utsikt på Strand hotell.

Foto: Strand Hotel Bild 2 av 2

Ett tungt arv vilar på nya ägaren och tillika kökschefen Christofer Johansson. Det krävs både mod och talang att ta över efter legendariska Karin Fransson – kvinnan som skapade Hotel Borgholms världsrykte under sina mer än trettio år i köket. Hennes gröna örtbaserade gastronomi hr varit en ledstjärna för många svenska kockar.

Christofer Johansson är väl förberedd efter bland annat sin tid på gotländska Krakas Krog. Hittills har han skickligt lyckats kombinera det bästa av mäster Karins matfilosofi med sin egen smakvision av det öländska Alvaret.

Adress: Trädgårdsgatan 15-19, Borgholm

SKÅNE

Karlaby Kro – Skånskt på faten i fyrlängad gård

Mat, dryck och spa på Karlaby Kro.
Mat, dryck och spa på Karlaby Kro. Foto: Karlaby Kro

Tommarp är åter en plats att vallfärda till för alla matintresserade på Österlen. Sedan ett par år är nämligen äkta paret Bonér tillbaka som ägare till Karlaby Kro – efter en utflykt till USA. Här låter vi oss gärna förföras av lokal mat och dryck i den vackra matsalen med de gröna trädgårdsrummen och de skånska vidderna utanför fönstren.

Den vackra vita fyrlängade Skånegården lockar även med övernattning i inbjudande rum. För den spa-intresserade finns olika pooler och behandlingar för både kropp och själ.

Adress: Karlaby Kro, Tommarp 

Strand Hotell – Pensionatskänsla på glasverandan

Vacker utsikt på Strand hotell.
Vacker utsikt på Strand hotell. Foto: Strand Hotel
Annons
Annons

Uteserveringen till Talldungens gårdshotell.

Foto: Oskar Falck Bild 1 av 2

Egetproducerat vin och gourmetkrog på Restaurang Äng.

Foto: Mikael Mölstad Bild 2 av 2

Det fanns en tid då pensionaten i Arild och Mölle kunde räknas till närmare hundra. I dag kan du uppleva den gammaldags charmen innanför den spröjsade fönstren på glasverandan här på Strand Hotell – i backen ner mot den gamla fiskebyn Arild (idag betydligt mondänare och dyrare). Utsikten över Skälderviken och Bjärehalvön är bara det värt en del av notan.

Här serveras närproducerade svensk-skånska rätter med franska förtecken. Men så vajar också trikoloren bredvid den gulröda skånska fanan. Vill ta in hela pensionatskänslan bokar du också rum.

Adress: Stora vägen 42, Arild 

Talldungen Gårdshotell – Familjärt med lyxig kokkonst

Uteserveringen till Talldungens gårdshotell.
Uteserveringen till Talldungens gårdshotell. Foto: Oskar Falck

Det finns hopp för gamla herrgårdar. Åtminstone om det ligger vackert vid Brösarps backar på Österlen. Och i synnerhet om det tas över av en familj med entreprenörsanda och känsla för mat och dryck.

Till Talldungen kommer gästerna för att uppleva deras omtalade menyer där enkla råvaror i säsong lyfts till höga gastronomiska nivåer. Gärna till naturliga viner och med inslag av Medelhavets kokkonst. Många kommer tillbaka och vill bo över – allt för att uppleva mer av den okonventionella miljön och den familjära stämningen. 

Adress: Bengtemöllevägen 7, Brösarp

HALLAND

Restaurang Äng – Närproducerade njutningar i vineriet

Egetproducerat vin och gourmetkrog på Restaurang Äng.
Egetproducerat vin och gourmetkrog på Restaurang Äng. Foto: Mikael Mölstad
Annons
Annons

Roliga twister på Skärets krog.

Foto: Skäret krog Bild 1 av 4
Foto: Skäret krog Bild 2 av 4

Avsmakningsmenyer finns att tillgå på Boo Natur.

Foto: Boo Natur Bild 3 av 4
Foto: Boo Natur Bild 4 av 4

Det händer något hela tiden på den gamla mjölkgården Ästad – ett par mil in i landet från Varberg. Här erbjuds familjeaktiviteter med lantliga förtecken. Hit lockas gäster för konferens och njutningar i spaanläggningen.

Här produceras också bubblande viner av hög kvalitet i en borgliknande anläggning av kalifornisk snitt. Senast har baren förvandlats till gourmetkrogen Äng där meriterade kocken Filip Gemzell förädlar det halländska råvarorna från äng, skog och kust till kreativa rätter med hög smaknivå. Allt efter inspiration och säsong.

Adress: Ästad 10, Tvååker.

BOHUSLÄN

Skärets Krog– Toppkock med bästa läget

1/2

Roliga twister på Skärets krog.

Foto: Skäret krog
2/2
Foto: Skäret krog

Den stora, vita sekelskiftesvillan vid bryggan om är Skäret krog i Smögen är omöjlig att missa. Från fönsterborden har du koll på folklivet i hamnen. På nedervåningen ligger bistron med klassiska skaldjursrätter och folklig stämning. Men det är en trappa upp det händer. Där kan du uppleva ett av Bohusläns bästa kök under ledning av Årets Kock-vinnaren från 2015: Thomas Sjögren.

Här kombineras det bästa från havet med råvaror från inlandets gårdar, skogar och grönsaksland. Allt blir till kreativa rätter ofta med en kul twist i komposition och smaker. 

Adress: Hamnen 1, Smögen

NÄRKE

Boo Natur – Fine dining med passionerade smaker

1/2

Avsmakningsmenyer finns att tillgå på Boo Natur.

Foto: Boo Natur
2/2
Foto: Boo Natur

Femtio kilometer söder om Örebro har ett drömprojekt Boo Natur blivit verklighet – skapat av Manchesterfödde kocken Joe Devine och hans svenska hustru Mikaela. I köket tar Chef Devine passionerat tillvara allt inom närområdet av kött, vilt, fisk och grönsaker. Allt presenterat i ambitiösa avsmakningsmenyer med upp mot sexton olika rätter.

I matsalen är det Mikaela som tar hand om de ofta långväga gästerna. Där gäller elegans med fine diningkänsla. Är du ute i god tid finns även fyra rum för övernattning, vilket gör hela upplevelsen än större.

Annons
Annons

Lokal kokkonst på Hävvi i Glen.

Foto: Hävvi Bild 1 av 3

Hemmagastronomi bjuder på krog med bar och bageri.

Foto: Tomas Bergman Bild 2 av 3

Simon Lati

Foto: Tomas Bergman Bild 3 av 3

Adress: Staten 132, Hjortkvarn

JÄMTLAND

Hävvi i Glen – Egensinnigt vid vägs ände

Lokal kokkonst på Hävvi i Glen.
Lokal kokkonst på Hävvi i Glen. Foto: Hävvi

Vägen slingrar sig sjuttio kilometer upp mot jämtländska Oviksfjällen till den lilla byn Glen. Där väntar belöningen: En av Sveriges mest osannolika krogar Hävvi i Glen skapad av den energiska gastroprofilen Elaine Asp. Här bjuder hon på sydsamiska smakupplevelser utan kompromisser.

Gamla recept och tillagningstekniker kombineras med alla traktens råvaror från fjällbete, skogar och sjöar. En upplevelse för alla som gillar lokal kokkonst med modern känsla. Lika spännande är dryckerna där örter som kvanne och älgört ofta bildar bas i smaksensationerna.

Adress: Glen 530, Åsarna

NORRBOTTEN

Hemmagastronomi – Norrbottniska smaker vid Luleälven

1/2

Hemmagastronomi bjuder på krog med bar och bageri.

Foto: Tomas Bergman
2/2

Simon Lati

Foto: Tomas Bergman

Hela Norrbottens kockhjälte Simon Laiti förgyller livet för alla med gastronomiskt intresse på dessa breddgrader. Med start som en deli- och cateringbutik är hans Hemmagastronomi idag en stor modern krog med bar och bageri. Avdelningen för deli och hämtmat har blivit än större.

Simon och hans fru Emma kombinerar de bästa från hav och sjöar i norr med kött från norrbottniska gårdar och grönt som vuxit under midnattssolen. Samtidigt har urvalet av drycker och matchningar höjts sig ytterligare ett snäpp. Och det gäller även stämningen i den vackra lokalen vid Luleälven.

Adress: Norra Strandgatan 1, Luleå

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons