Annons
Kommentar

Teresa Küchler:Sommartiden – frågan ingen vill ta i med tång

EU-kommissionen ville visa att man bryr sig om ”den lilla människan” och hennes vardag, och bad EU:s medborgare att tycka till om skiftet mellan vinter- och sommartid. Det är bara det att inga EU-länder nu vill ta i frågan med tång.

Under strecket
Publicerad
Foto: ColourboxBild 1 av 1
Foto: ColourboxBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Varför har vi sommartid och vintertid?

BRYSSEL Finland startade för en tid sedan ett så kallat medborgarinitiativ på hemmaplan, om att skrota tidskiftet två gånger om året.

Särskilt de nordliga EU-länderna har ofta klagat på negativa hälsoeffekter av tidsomställningarna, på att boskap mår dåligt av det och på att olyckorna i trafiken ökar när folk är sömndruckna vid ratten kring skiftesdagarna.

EU-kommissionen i Bryssel måste ha sett potentialen i att föra upp den finska frågan på EU-nivå: en fråga, sommartiden, som varje europé förstår sig på och tämligen enkelt kan bilda sig en uppfattning om, till skillnad från, säg, detaljerna i en kemikalielag eller ett nytt transportdirektiv.

Foto: Colourbox

Man ville upprepa succén från förra EU-valet, våren 2014. Då var det skrotandet av de så kallade roamingavgifterna – alltså extrakostnaderna som brukade läggas på telefonräkningen när man ringde eller surfade utomlands – som var EU-kommissionens flirt med ”den lilla människan”.

Annons
Annons

I somras bestämde sig därför EU-kommissionen för att be alla unionens medborgare att tycka till om sommartidsdirektivet i en enkät på internet av typen ”Pssst, se hit, kom och svara på våra frågor om sommartiden! Din åsikt kan göra skillnad!”

Man sade också att varje EU-land själv ska få bestämma vad de vill göra med tidsbytena. Och nu blir det snurrigt.

Sådana internetkonsultationer läggs faktiskt ut inför alla nya EU-lagar. Varje svensk, dansk, österrikare, slovak, tysk, fransman, och så vidare, kan surfa in på EU-kommissionens konsultationer och tycka till om alltifrån, tja, kemikalielagar till transportdirektiv.

Det är bara det att mycket få européer vet om att konsultationerna görs. Och EU-kommissionen brukar inte särskilt flitigt göra reklam för dem. Men just sommartiden slog man på stora trumman om.

Omkring 4,6 miljoner personer svarade på sommartidsenkäten och EU-kommissionen föreslog snart, med enkätsvaren i hand, att man slutar flytta fram och tillbaka timvisaren på klockan två gånger om året. Men man sade också att varje EU-land själv ska få bestämma vad de vill göra med tidsbytena. Och nu blir det snurrigt.

Därför att i ett Europa med allt större rörlighet av både människor och varor över landsgränserna är det helt enkelt en bra idé att alla EU-länder byter tid (eller struntar i att byta tid) samtidigt: det blir komplicerat att skriva tågtidtabeller för resor och varutransporter kors- och tvärs över kontinenten när länderna har sina egna tider.

EU-diplomater som SvD har talat med säger anonymt att kommissionsförslaget är något man helst slipper. Värre än att alla EU-länder byter tider två gånger om året vore nämligen ett virrvarr där några länder bestämmer sig för att ha kvar tidsomställningarna, andra för att ha permanent vintertid och en tredje grupp för att ha permanent sommartid.

Diplomaten tror inte att förslaget om att slopa tidsomställningarna kommer att gå igenom, eftersom inget EU-land har något intresse av att ens ta upp frågan. inte ens Finland, som denna gång startade hela tidsdiskussionen, vill slopa sin sommartid om priset är att resten av EU inte hänger på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons