Annons

Sommartiden biter sig fast – ett par år till

Foto: Erik Johansen/TT

Jajamen. Du ska göra det i natt igen. Klockan ska vridas fram en timme och du ska genomlida några morgnar där solen ännu inte orkat över horisonten. Först om två år kan tidsomställningen varje vår och höst vara över.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Natten mot söndagen slår klockan aldrig 02.00 utan 03.00. Det är samma sak som den sista söndagen i mars varje år sedan 1980.

Men i år har det på en del håll blivit lite förvirring om klockan verkligen ska ställas om efter att EU-parlamentet tidigare i veckan röstade ja till ett slopande av sommartid. Men parlamentet kom också fram till att tidsomställningen kan tas bort tidigast 2021.

Förslaget om att slopa sommartiden kom från EU-kommissionen efter påstötningar från främst Finland och Tyskland. Förhoppningen var att förslaget skulle godkännas av EU-länderna så snabbt att den sista tidsomställningen skulle göras redan i oktober 2019. Men medlemsländerna och parlamentet ville ha längre tid på sig och en förändring tidigast 2021.

Det som nu återstår för att få stopp på tidsomställningen är att alla medlemsländer ska bestämma vilket tid de vill följa – antingen normaltid eller sommartid eller eventuellt någon annan tid. Slutresultatet ska dock bli att tidsomställningar varje vår och höst försvinner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons