Annons

Son nekas medborgarskap – påstås sakna relation

”Det handlar om lika rättigheter för alla”, säger Petra Nordqvist. Här tillsammans med sin son som inte får bli svensk medborgare.
”Det handlar om lika rättigheter för alla”, säger Petra Nordqvist. Här tillsammans med sin son som inte får bli svensk medborgare. Foto: Privat

Petra Nordqvist och hennes fru får inte registrera sin son som svensk medborgare – eftersom Petra inte är en man. Nu tar RFSL fallet till Europadomstolen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Petra Nordqvist och Lindsay Manning.

Foto: Privat Bild 1 av 1

I Storbritannien hade det inte varit några problem. Men i Sverige görs det skillnad på om barnets andra förälder är en man eller kvinna – för att få medborgarskap.

– Hade jag varit man hade det inte varit några problem. Det känns helt absurt, säger Petra Nordqvist.

Hon träffade sin fru Lindsay Manning i Storbritannien 2005 och de gifte sig 2012. Året därefter födde Petra parets första barn, en dotter.

– När jag skulle registrera mitt första barn var det inga problem överhuvud taget, så hon har dubbla medborgarskap.

Fyra år senare födde Petras partner Lindsay en son, men den här gången damp ett oväntat brev ner hemma hos familjen.

– Det stod att de nekar honom medborgarskap eftersom det inte finns någon relation mellan honom och mig. Det är bedrövligt, säger Petra Nordqvist.

Ett faderskap skulle i motsvarande fall ha registrerats utan problem, oavsett om det fanns någon genetisk länk eller inte. På Skatteverkets hemsida står det att svenskar som bor utomlands har rätt att få sina barn registrerade så länge minst en av föräldrarna till barnet är svensk medborgare, eller om en avliden förälder till barnet var svensk medborgare vid sin död.

Annons
Annons

Petra Nordqvist och Lindsay Manning.

Foto: Privat Bild 1 av 1

– De har en sådan ensidig syn på vad som är en familj. Den är helt fokuserad på biologi, säger Petra Nordqvist.

De berövar mig på ett av mina barn, och min son på en av sina mammor.

För att hennes son ska bli sedd som hennes juridiska barn måste familjen flytta till Sverige och göra en närståendeadoption. De kan inte göra den processen i Storbritannien eftersom båda redan är juridiska föräldrar där.

– Det är helt absurt att vi som ett lesbiskt par ska tvingas flytta hem för att adoptera mitt egna barn. Medan ett heterosexuellt par inte alls hade behövt gå igenom det här.

Vad hoppas ni ska hända?

– Att Sverige ska vidga sina vyer. Det handlar om personers rätt till familjeliv och att inte diskrimineras på grund av sexuell läggning. Det de gör nu är att beröva mig på ett av mina barn, och min son på en av sina mammor.

Petra Nordqvist och Lindsay Manning.
Petra Nordqvist och Lindsay Manning. Foto: Privat

Enligt juristen Kerstin Burman, som arbetar med fallet, är Petra och Lindsay långt ifrån ensamma med att behöva gå igenom den omständiga processen.

– Jag har haft kontakt med ett tio-tal par det senaste åren som det här har drabbat, säger Burman.

Lagstiftningen är från 1985 och skrevs med fäder som målgrupp för att reglera vilka faderskap som ska erkännas i Sverige. I det här fallet är brittisk lagstiftning bra mycket mer progressiv än den svenska, enligt Burman.

– Vi har ingen motsvarande lagstiftning för samkönade par vilket gör att de här personerna hamnar i kläm.

Kerstin Burman har tillsammans med RFSL överklagat beslutet ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen, som i januari i år beslutade att inte ta upp överklagandet till prövning. Frågan har nu tagits vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Tas fallet upp där blir det första gången frågan prövas i Europadomstolen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons