Annons

Sopföretagets vd: ”Någon strejkar nog fortfarande”

Sopbilarna är ute på gatorna och kör för fullt, men alla de sophämtare som strejkat har inte gått tillbaka till jobbet. I stället har företaget fått ta in nytt folk, berättar Peter Ekholm, vd för Reno Norden.

– Jag vet inte exakt hur många de är som är sjukskrivna eller som strejkar nu.

Under strecket
Publicerad

Det är en smula oklart om sopstrejekn fortfarande pågår.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

Det är en smula oklart om sopstrejekn fortfarande pågår.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1
Det är en smula oklart om sopstrejekn fortfarande pågår.
Det är en smula oklart om sopstrejekn fortfarande pågår. Foto: Anders Ahlgren

Från Stockholms stad kommer uppgifter om att sophämtarnas strejk är över. Men frågan är om det stämmer. Peter Ekholm, vd för Reno Norden i Sverige, kan inte bekräfta att hans anställda har slutat strejka.

– Nej, fast det är en bra fråga om stejken fortfarande pågår. Någon strejkar nog fortfarande.

Flera av sophämtarna som sa upp sig har tagit tillbaka sina uppsägningar berättar han, och flera av dem har återgått till jobbet. Men exakt antal, det kan han inte ge.

Däremot är hans sopbilar ute på gatorna och kör för fullt.

– Jag tror att vi har 38 av 40 bilar ute i dag. Sopberget uteblir.

Sopbilarna är dock till stor del bemannade av annan personal än de sophämtare som gick ut i strejk för snart två veckor sedan. Många, men oklart exakt hur många, av de strejkande sophämtarna som sa upp sig från Reno Norden i förra veckan är fortfarande hemma. Sedan Arbetsdomstolen (AD) bestämde att de var tvungna att gå tillbaka till jobbet i fredags, har flera av dem sjukskrivit sig.

Annons
Annons

Det var nog fler än tio som sjukskrev sig under måndagen, men jag kan inte ge en exakt siffra.

– Jag vet inte exakt hur många de är som är sjukskrivna eller som strejkar nu. Det var sju som var sjukskrivna under förhandlingen i AD, sedan fler som kom med sjukintyg igår. Det var nog fler än tio som sjukskrev sig under måndagen, men jag kan inte ge en exakt siffra.

Alla de som sjukskrivit sig har sjukintyg från läkare, berättar han. Det innebär att de i normala fall har rätt till sjuklön från arbetsgivaren. Peter Ekholm säger att Reno Norden kommer att utgå från att läkarintygen är korrekta.

– Vi måste förhålla oss till det som läkare har intygat.

Nu håller Reno Norden i Sverige på med rekryteringar för fullt för att ersätta alla de sophämtare som sagt upp sig.

– Det är som vilket företag som helst. När personal slutar så måste den ersättas.

Nyckelstriden, som hänger ihop med strejken, är dock inte avslutad ännu. Sophämtarna har vägrat att tala om var de olika nycklarna går, eftersom de hävdar att detta är en del av deras specifika yrkeskunskaper. Det har gjort det svårt för Reno Nordens personal som inte strejkat att lista ut vart nycklarna går.

– Vi löser det successivt. Stockholmarna har varit hjälpsamma med att öppna soprummen. Vi har också satt till en särskild grupp som jobbar med nyckelidentifiering, säger Peter Ekholm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons