Annons

Sophämtare sågas i flera kommuner – bryter avtal

Tre kommuner i Göteborgstrakten bryter avtalen och kräver det ifrågasatta renhållningsbolaget Renonorden på 6,6 miljoner kronor.

I Stockholm är någon sådan åtgärd inte aktuell.

Under strecket
Publicerad

En sopbil från Renonorden.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 1

En sopbil från Renonorden.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 1
En sopbil från Renonorden.
En sopbil från Renonorden. Foto: Adam Wrafter

I bara ett år höll upphandlingen gällande sophantering i kommunerna Härryda, Partille och Lerum. Avtalet skulle egentligen ha löpt till och med år 2021.

Men sedan återkommande klagomål om bristande service till kunderna och vägningsproblem av avfallet, en stor inkomstkälla för kommunerna, inte försvunnit bestämde sig kommunerna för att agera.

De tre kranskommunerna i Göteborg har istället valt att direktupphandla tjänsten från det kommunala bolaget Renova. Det uppger ETC Göteborg.

En annan kommun på västkusten, Stenungsund, sade upp sitt avtal med Renonorden i december 2016. Även i Linköping har stora problem med företagets sophantering rapporterats.

Någon sådan åtgärd står inte för dörren i Stockholm, där företaget Renonorden sedan den 1 oktober sköter sophanteringen med en huvudsakligen ny personalstyrka.

Detta sedan en klar majoritet av ”sopgubbarna” valt att lämna yrket på grund av förändrade arbetsvillkor och lönesättning.

SvD har i flera artiklar beskrivit de klagomål som strömmat in från medborgare under hösten.

I september lämnade det norska moderbolaget i Renonorden in en konkursansökan. Men det svenska dotterbolaget lever vidare, och Renonordens vd Peter Ekholm har uppgett att verksamheten i Sverige ska fortsätta som tidigare.

Krister Schultz, vd för Stockholm vatten och avfall AB som ansvarar för sophanteringen, ser ingen anledning till drastiska åtgärder:

– Vi följer avtalet och gör en löpande bedömning av vad som händer. Det kvarstår problematik, men reklamationsnivån har gått ner, säger Krister Schultz.

I det gällande avtalet mellan Stockholm vatten och avfall och Renonorden finns som brukligt klausuler om viten – påtryckningsmedel i form av böter för att få se till att avtalet följs.

Några sådana yrkanden är inte planerade:

– Nej, det är inte aktuellt, säger Krister Schultz.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons