Annons

Sös-läkaren döms för flera brott – får villkorligt

Södersjukhusets tidigare anställde läkare har dömts för en rad brott efter att han greps av polis förra sommaren. Mannen åtalades för våldtäktsförsök men döms nu istället för bland annat sexuellt ofredande, i ett fall som SvD granskat.

Under strecket
Publicerad

Läkaren jobbade på Södersjukhuset, Sös, i Stockholm.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Läkaren jobbade på Södersjukhuset, Sös, i Stockholm.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Läkaren jobbade på Södersjukhuset, Sös, i Stockholm.
Läkaren jobbade på Södersjukhuset, Sös, i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

Det var i juni 2018 som mannen greps, en läkare på Södersjukhuset, misstänkt för våldtäktsförsök och våldsamt motstånd, ett uppmärksammat fall som SvD granskat.

Fallet, där en kvinna blev utsatt i sitt hem, var känt av chefer på sjukhuset. Trots det fick han jobba kvar.

Han döms nu av Södertörns tingsrätt för flera brott i samband med händelsen; misshandel, hemfridsbrott, sexuellt ofredande och våldsamt motstånd. Domen; villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst och skadestånd till kvinnan på 34600 kronor.

I bevisningen mot läkaren finns bland annat dokumenterade skador på kvinnan och vittnesmål från lägenheten där flera av brotten inträffade.

Den manlige läkaren på Södersjukhuset hade under lång tid pekats ut av kvinnor på arbetsplatsen. Han utreddes bland annat tidigare för en misstänkt våldtäkt mot en kvinnlig kollega, ett fall som dock lades ner av polisen.

Annons
Annons

SvD har i en rad artiklar granskat fallet sedan 2017, där fler allvarliga brister uppdagats i hur sjukhusets ansvariga chefer hanterat varningar och anklagelser kring den manlige läkaren.

Bland annat hade kvinnor larmat om flera påstådda allvarliga händelser kopplade till mannen. En hög chef på sjukhuset medgav också ansvar i att namnen på kvinnorna som anklagade läkaren, lämnades ut till läkaren utan deras vetskap.

Kvinnorna valde senare att träda fram i SvD för att berätta hur sjukhuset struntat i deras varningar. Efter det agerade sjukhuset och sade bland annat upp läkaren.

Södersjukhuset har Ivo-anmält läkaren, enligt sjukhusets rutiner. Sjukhuset tog även bort den höge chefen från sin tjänst för akutverksamheten efter att kvinnorna trätt fram. Sjukhusets säger sig också ha vidtagit flera åtgärder mot sexuella trakasserier.

Enligt läkarens advokat Ulrika Borg ska de nu se över domen inför ett eventuellt överklagande. Borg säger dock att de är nöjda över tingsrättens bedömning att det inte rörde sig om ett våldtäktsförsök.

Läs hela SvD:s granskning: Tystnadskulturen på Södersjukhusetsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons