Annons
Krönika

Mats Wickman:Sossar rev halva staden – borgare sålde ut resten

Vällingby centrum.
Vällingby centrum. Foto: Alamy

Försöken med att sälja ut köpcentrum i Stockholm för drygt tio år sedan slutade i misskötta anläggningar. Trots den hårda kritik detta rönte vill Stadshuset nu ge sig på att sälja Vällingby centrum.

Under strecket
Publicerad

Stor brådska inför invigning av Vällingby centrum 14/11 1954. Gatubeläggningen hann inte bli klar.

Foto: TTBild 1 av 1

Just när du trodde mardrömmen var över… så sätter den igång igen. Under det förra decenniet sålde den borgerliga majoriteten ut flera av Stockholms stads köpcentrum, ofta med katastrofalt resultat. Det brittiska företaget Boultbee köpte centrumen och misskötte flera av dem till men för både medborgare och näringsidkare.

Därtill blev de tidigare offentliga rummen privata. Det fick de borgerliga politikerna själva erfara när de inte så långt efter försäljningen av Västermalmsgallerian på Kungsholmen försökte bedriva politiskt kampanjarbete där. De blev snart utkörda, eftersom det inte längre var ett offentligt rum. Nu gällde galleriaägarens regler och dessa uteslöt politiska budskap i gallerian.

I innerstaden fanns ändå gator, torg och parker där människor kunde förmedla sina budskap, men i ytterstaden blev det mer problematiskt då centrumen där i regel planerades som respektive stadsdels främsta offentliga rum. Som i flera stadsdelar alltså slutade vara offentliga.

Politiker – de som ska vara på hugget och företräda oss medborgare – verkar många gånger vara de sista att lära sig av sina tidigare misstag. Trots all kritik man fick vid de förra utförsäljningarna planerar nu de borgerliga partierna i Stadshuset tillsammans med Miljöpartiet att fortsätta centrumutförsäljningarna. Och den här gången gäller det juvelen i kronan: Vällingby centrum.

Annons
Annons

Stor brådska inför invigning av Vällingby centrum 14/11 1954. Gatubeläggningen hann inte bli klar.

Foto: TTBild 1 av 1
Stor brådska inför invigning av Vällingby centrum 14/11 1954. Gatubeläggningen hann inte bli klar.
Stor brådska inför invigning av Vällingby centrum 14/11 1954. Gatubeläggningen hann inte bli klar. Foto: TT

Vällingby invigdes 1954 som den första ABC-staden. Tidigare byggda förorter tenderade till att bli utpräglade sovstäder, vilket fick stadsplanerarna att låta Vällingby inrymma Arbetsplatser, Bostäder och Centrum. Initiativet blev internationellt uppmärksammat och fortfarande besöks Vällingby av arkitekturintresserade från hela världen.

Även om tanken med ABC-staden aldrig riktigt infriades, så är Vällingby Centrum en attraktiv, genomdesignad stadsmiljö, där byggnaderna, torgbeläggningen, gatubelysningen med mera ägnats minutiös omsorg.

Vällingby centrum är Västerorts viktigaste offentliga rum och har högsta kulturhistoriska värde.

Utöver butiker och restauranger finns i Vällingby centrum åtskilligt med kulturell verksamhet: Kulturhuset Trappan, biblioteket, Kulturskolan. Kommer dessa verksamheter att överleva med en ny privat ägare med det sedvanliga kravet på hög avkastning. Knappast, och i så fall utarmas Stockholm ytterligare.

Till sist: Vällingby centrum är Västerorts viktigaste offentliga rum och har högsta kulturhistoriska värde. Om den nuvarande politiska majoriteten fullföljer sina utförsäljningsplaner riskerar det att slå direkt mot medborgarna.

Och i så fall stärks min gamla beprövade tes ytterligare: Först rev sossarna halva stan och sedan sålde borgarna ut resten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons