SvD Perfect Guide
Annons
Krönika

Hugo Rehnberg:Det är alltid bättre att sova på saken

Text: Hugo Rehnberg - 25 juni 2020

Joggar genom Tantolunden en mild junikväll. Passerar en man med ölburk och engångsgrill i handen. På överkroppen bär han en urtvättad T-shirt som pryds av seriefiguren Arne Anka och en pratbubbla: ”Att tänka innan man talar är som att torka sig i röven innan man skiter.”

Jag springer vidare, och ler inombords hela vägen bort till Hornstull. Måste vara 20 år sedan jag senast hörde citatet. Det är välfunnet – och förmodligen det sämsta rådet man kan ge någon. Att ständigt ge efter för sina impulser kan visserligen skapa dråpliga situationer, och det är toppen om man vill bli dokusåpastjärna eller yrkeskriminell i det lägre skiktet, men i allt väsentligt är det bättre att stanna upp tänka efter.

Försommaren har innehållit flera flagranta exempel på att impulshandlingar sällan är en god idé. Alexander Bards Black lives matter-twittrande. TV4:s initiala reaktion på Alexander Bards Black lives matter-twittrande. Paulo Robertos beslut att tala ut i TV4 mindre än ett dygn efter att han för allra första gången köpt sex.

Annons
Annons

Ekonomiprofessorn Micael Dahlen anser att man alltid ska vänta i åtta sekunder. Mer krävs tydligen inte för att människohjärnan ska hinna utveckla lite empati och någon form av konsekvensanalys.

Det låter vettigt. Personligen behöver jag dock mer tid. Åtta sekunder räcker inte på långa vägar för att jag ska bromsa impulsen att skicka svavelosande meddelanden till människor som kränkt mitt ego. Inte heller för att jag ska låta bli att skämta med min kompis som klippt en ful frisyr. Eller inse att en halvtimmes extra Fortnite-spelande mot att han äter upp morötterna är en alldeles för bra deal för min son.  

Jag behöver sova på saken. Efter en god natts sömn brukar de flesta av mina sämsta idéer vara bortsorterade. 

Och just sova är något jag planerar att göra den närmaste tiden. Kan inte minnas att jag någonsin känt mig så här trött mot slutet av en vårtermin. SvD Perfect Guide tar nu semester. Önskar er en fantastisk sommar så ses vi igen – solbrända, utsövda och med stark impulskontroll – den 15 augusti.

Hugo Rehnberg är aktuell med boken I huvudet på Hugo.

Foto: Pexels

Annons