Annons

Lyckad uppskjutning för Space X

Falcon-raketen, med kapseln Crew Dragon högst upp, på avskjutningsrampen i Florida.
Falcon-raketen, med kapseln Crew Dragon högst upp, på avskjutningsrampen i Florida. Foto: Space X/AP/TT

Space X sköt upp en Falcon-raket i ett sista stort test inför återupptagandet av USA:s rymdfärder i egen regi. Testet lyckades, vilket är ett stort steg mot bemannade resor för det amerikanska rymdbolaget.

Under strecket
TT
Publicerad

Vädret var på väg att ställa till det, men efter flera timmars väntan på rätt väderförhållanden kunde raketen lämna Kennedy Space Center i Florida, USA, klockan 16.30 svensk tid. Hurraropen under Space X egen livesändning av uppskjutningen var höga när astronautkapseln Crew Dragon skildes från Falcon-raketen i luften och sedan landade i Atlanten några minuter senare, helt enligt plan.

Kapseln ska kunna slita sig loss från bärraketen under pågående uppskjutning, för att rädda besättningen om något skulle gå fel med raketen på väg upp. Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa vill nämligen göra allt för att undvika en upprepning av Challengerhaveriet 1986. Då dödades samtliga sju personer ombord när rymdfärjan exploderade i luften.

I och med att dagens test gick bra kan Space X första bemannade färd upp till Internationella rymdstationen (ISS) äga rum om bara några månader. Sedan rymdfärjorna pensionerades 2011 har USA och övriga världen varit beroende av ryska raketer för persontrafiken till och från ISS.

Space X är ett amerikanskt bolag som 2008 blev det första privata företaget att uppnå omloppsbana med en raket driven av flytande bränsle. Bolagets vd är kändisentreprenören Elon Musk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons