Annons

S-skräll i Nederländernas EU-val

Paul Tang är trea på de nederländska socialdemokraternas lista till EU-valet. Missnöjet med den nuvarande högermittenregeringen hoppas han ska få många att rösta rött. Arkivfoto.
Paul Tang är trea på de nederländska socialdemokraternas lista till EU-valet. Missnöjet med den nuvarande högermittenregeringen hoppas han ska få många att rösta rött. Arkivfoto. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Nederländernas socialdemokrater talade om en Timmermans-effekt i EU-valet – och verkar ha fått den.

Arbetarpartiet, PVDA, blir enligt en vallokalsundersökning överraskande största parti i torsdagens EU-val.

Under strecket
Wiktor Nummelin / TT
Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna och Storbritannien är de två länder som inledde EU-valet redan på torsdagen. Från brittisk sida kommer inga resultat förrän på söndag då alla 28 EU-länder röstat klart. Nederländerna bjöd däremot i vanlig ordning på vallokalsundersökningar redan under kvällen.

Och det blev en skräll. Störst av alla blir socialdemokratiska PVDA – precis som partiledaren Lodewijk Asscher siade om redan i onsdags.

– Jag är väldigt optimistisk. Det är en socialdemokratisk comeback på gång, sade Asscher när TT träffade honom utanför centralstationen i Amsterdam.

Mycket av den socialdemokratiska framgången förklaras med uppmärksamheten kring landets förre utrikesminister Frans Timmermans som är de europeiska socialdemokraternas gemensamma toppkandidat i valet.

– Frans har varit väldigt imponerande, men vi har också ett mer optimistiskt och modernt budskap nu, sade partiledaren Asscher till TT i onsdags.

Enligt tv-bolaget NOS får PVDA fem mandat i nästa EU-parlament, två fler än i dag. Procentmässigt är ökningen ännu mer imponerande: från 9 procent i valet 2014 till 18 procent nu.

Annons
Annons

Närmast följs PVDA av premiärminister Mark Ruttes liberala VVD på fyra mandat, lika många som Ruttes kristdemokratiska koalitionspartner i CDA. Jämfört med det tidigare parlamentet ökar VVD med ett mandat, medan CDA tappar ett.

Vallokalsundersökningen placerar samtidigt snabbväxande högerpopulisterna i Forum för demokrati (FVD) först på fjärde plats i valet, med tre mandat.

FVD har annars varit kampanjens mest omtalade parti efter flera uppmärksammade uttalanden från 36-årige partiledaren Thierry Baudet.

Han har bland annat kritiseras för sin kvinnosyn, efter att i en bokrecension ifrågasatt hur kvinnor ska ha tid och förmåga att både arbeta och sköta sina familjer.

– Snart vill han väl inför sharia-lagar också, fnyser välkända chefredaktören och modejournalisten Hilmar Mulder syrligt i en intervju med tidningen AD.

Baudet har ändå stigit fram som en raket i opinionen de senaste åren och har samtidigt placerat den tidigare populistledaren Geert Wilders i bakvatten. Enligt vallokalsundersökningen klarar sig Wilders parti PVV nätt och jämnt kvar i EU-parlamentet med ett enda mandat, jämfört med fyra just nu.

De nederländska analytikerna är överraskade.

– Det här är verkligen ett pro-europeiskt val som många väljare har gjort, säger statsvetaren Ron Fresen till tv-kanalen NOS.

Själva valresultatet i Nederländerna kommer inte förrän på söndag, då samtliga EU-länder har röstat.

Efter reklamen visas:
S-skräll i Nederländerna
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons