Annons

Spanien rasar över flamländsk provokation

Den landsflyktige katalanske separatistledaren Carles Puigdemont har nära band till det flamländska separatistpartiet NVA som nu har provocerat Spaniens centralregering. Arkivbild.
Den landsflyktige katalanske separatistledaren Carles Puigdemont har nära band till det flamländska separatistpartiet NVA som nu har provocerat Spaniens centralregering. Arkivbild. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Spanien reagerar mycket surt på att en högt uppsatt flamländsk separatist anklagar den spanska centralmakten för "skandallöst odemokratisk politik" i Katalonien.

Under strecket
TT
Publicerad

Det har nu blivit känt att Belgiens ambassadör i Spanien kallades upp till det spanska utrikesdepartementet den 20 september. Där uttryckte Spanien sitt "djupa obehag" med "innehåll och ordalag" i ett brev som talmannen Jan Peumans i det flamländska parlamentet skickat till Carme Forcadell, tidigare talman i Kataloniens regionala parlament.

Hon och en rad andra katalanska separatistledare sitter häktade i Spanien som misstänkt för uppror i samband med den otillåtna folkomröstningen om självständighet som hölls den 1 oktober i fjol.

Peumans företräder det flamländska nationalistpartiet NVA, Belgiens största regeringsparti. Han och andra EU-parlamentariker besökte Forcadell i fängelset den 7 september och överlämnade då ett brev som sedermera spridits i sociala medier.

Där skriver han om polisvåldet i Katalonien i samband med folkomröstningen och anklagar Spanien för odemokratiska metoder:

"Att hålla katalanska politiker häktade i månader är en ännu mer lömsk handling, ett bevis för att centralregeringen i Spanien inte klarar av förutsättningarna för att vara en del av en modern demokratisk europeisk union."

Den katalanska självständighetskampen har fått starkt stöd från Flandern. Men den här gången renderade Peumans åsikter i en diplomatisk örfil.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons