Annons

Teresa Küchler:Spanien var immunt – men nu bryter extremhögern fram

Voxanhängare väntar på valresultatet.
Voxanhängare väntar på valresultatet. Foto: Andrea Comas/AP

Det högerextrema Vox är här för att stanna, visar resultatet i det spanska parlamentsvalet. Spanien var länge immunt mot högerpopulistiska- och extremistiska partier, men Katalonienkrisen har släppt lös tidigare sovande, eller i alla fall noggrant gömda, nationalistiska känslor.

Under strecket
Publicerad

Vox partiledare Santi Abascal har öppet hyllat Franco.

Foto: Andrea Comas/APBild 1 av 2

PSOE:s partiledare Pedro Sánchez är valets vinnare, men måste söka samarbete för att skapa regering.

Foto: Francisco Seco/APBild 2 av 2

Att extremhögerpartiet Vox, som i valet i april fick 24 stolar i parlamentet i Madrid, skulle gå framåt i söndagens nyval var redan förutspått.

Opinionsmätningarna visade att partiet, som lovat sina väljare invandringsmotstånd, antifeminism och hårdare tag mot separatiströrelsen i Katalonien, skulle kunna få dubbelt så många mandat.

Men Vox får nu hela 53 av de totalt 350 stolarna i kammaren, eller ca 15 procent. Partiet är därmed det tredje största partiet i Spanien, och Spanien är inte längre medlem i en borttynande klubb länder i Europa som inte har ett högerpopulistiskt eller högerextremistiskt parti att räkna med på nationell nivå.

I Norden växte missnöjespartier långt ut på högerkanten fram redan på 80- och 90-talen. I Frankrike fanns Nationella fronten, i Österrike Jörg Haiders Frihetsparti och i Italien öppet nyfascistiska politiker i Lega Nord.

I decennierna som följde skaffade sig partier som Sannfinländarna, Alternative für Deutschland och Gyllene gryning parlamentsstolar i Helsingfors, Berlin och Aten, främst till följd av en finanskris i kombination med ökad migration till Europa från främst Mellanöstern. Men Spaniens väljare lockades inte av sådana partier.

Annons
Annons

Vox partiledare Santi Abascal har öppet hyllat Franco.

Foto: Andrea Comas/APBild 1 av 1

Det stora spanska, klassiska högerpartiet Partido Popular grundades visserligen av personer som stöttat den fascistiska Francoregimen, men de var från början inställda på en demokratisk framtid. Partiet inlemmade många av de gamla frankister i sina led – och avväpnade dem, åtminstone i det offentliga.

Vox partiledare Santi Abascal har öppet hyllat Franco.
Vox partiledare Santi Abascal har öppet hyllat Franco. Foto: Andrea Comas/AP

Men i april i år fick Vox plötsligt strax över 10 procent av rösterna i parlamentsvalet, och placerade därmed Spanien jämte andra europeiska länder där ”klassiska” politiska partier måste förhålla sig till högerpopulistiska-, nationalistiska- och extremistiska partiers politik.

Vox, som i EU-parlamentet delar partigrupp med Sverigedemokraterna, är precis som flera av sina systerpartier i Europa öppet islam- och invandringsfientligt. Men det är inte främst muslimsk invandring som föst väljare i armarna på Vox.

Det är inte heller främst Franco-nostalgiker som röstar på Vox, vars partiledare Santi Abascal öppet hyllat diktatorn. Han vill också upphäva en lag som fördömer Francoregimens brott och återigen tillåta fascistiska symboler i offentligheten.

Antalet gamla Franco-anhängare i dagens Spanien, över 40 år efter diktatorns död, är inte tillräckligt stort för att utgöra en så stor del av väljarkåren. Det handlar om ”nya” högerextremister, säger statsvetaren och experten på radikala, politiska grupper i Spanien, Guillermo Fernandez.

Annons
Annons

PSOE:s partiledare Pedro Sánchez är valets vinnare, men måste söka samarbete för att skapa regering.

Foto: Francisco Seco/APBild 1 av 1

Vox-anhängarna har framför allt triggats av Katalonienfrågan, och vad de ser som en spanskfientlig, nedlåtande, katalansk nationalism.

Debaclet kring den nordliga regionen, där en stor del av befolkningen kräver antingen mer autonomi från Madrid eller full självständighet, har gjort tidigare skamliga nationalistiska demonstrationer mer rumsrena i det offentliga. Vox vill förbjuda politiska partier som driver självständighetsfrågor, och fängsla Kataloniens regionpresident Quim Torra.

I Katalonienfrågan delar partiet, mer eller mindre, syn med Partido Popular och liberalerna i partiet Ciudadanos.

Det är därför som dessa tre partier fortsätter att vara delvis knutna till varandra, som exempelvis i Andalusien där de samarbetar regionalt, och också tävlar om varandras väljare. På det sociala området krockar däremot de tre partierna.

PSOE:s partiledare Pedro Sánchez är valets vinnare, men måste söka samarbete för att skapa regering.
PSOE:s partiledare Pedro Sánchez är valets vinnare, men måste söka samarbete för att skapa regering. Foto: Francisco Seco/AP

Partiledaren Santi Abascal, som är skild och har barn med två olika kvinnor, har också, sin familjesituation till trots, lyckats anknyta till socialkonservativa krafter i Spanien. Vox vill förbjuda samkönade äktenskap, abort och en lag om våld mot kvinnor. Men dessa är krav som går för långt för både mer moderata högerväljare och för liberaler i storstäderna som röstar på Ciudadanos.

Om valets vinnare, socialdemokraten Pedro Sánchez, ska kunna sjösätta en regering måste han, återigen, vara beredd att gå i koalition med partier till vänster eller strax till höger om honom – men kanske också till och med med ärkefienden Partido Popular. Om inte annat än för att hålla Vox inflytande så litet som möjligt i spansk politik.

En visa som känns igen från många länder i Europa. En visa som till slut hörs även i Spanien.

Efter reklamen visas:
Framåt för Spaniens högerextrema.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons