Annons

”Spännande forskning når inte ut till bred publik”

Enligt Maria Sundén Jelmini finns det ett stort intresse bland läsarna när det kommer till frågor om lärande och hjärnan.
Enligt Maria Sundén Jelmini finns det ett stort intresse bland läsarna när det kommer till frågor om lärande och hjärnan. Foto: Malin Hoelstad

Lärande, minne och hjärnan. Det är ledorden i SvD:s nya satsning på journalistik om lärande och utbildning. Frontfigur blir SvD:s Maria Sundén Jelmini – som har som mål att göra den kunskap som finns mer tillgänglig.

Under strecket
Publicerad

SvD:s Maria Sundén Jelmini ser det som en utmaningen att göra akademisk forskning begriplig.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

Är det svårare att lära sig ett nytt språk när man blir äldre? Varför glömmer vi saker? Vad händer i hjärnan när man lär sig något nytt?

Tre exempel på frågor som Maria Sundén Jelmini hoppas kunna ge svar på i SvD:s nya satsning på journalistik om lärande med forsknings- och vetenskapsfokus.

– Man brukar prata om det livslånga lärandet, det vill säga att man fortsätter att lära sig saker livet ut. Det görs just nu väldigt mycket forskning runt hur vi lär oss och minns. Vi har också sett ett väldigt stort intresse från våra läsare när vi har skrivit om de här frågorna.

Med start i september kommer SvD:s läsare att kunna ta del av fördjupande artiklar i ämnet varje vecka.

Maria Sundén Jelmini, som under flera år varit chef för SvD:s nyhetsredaktion och tidigare skrev om skol- och utbildningsfrågor, tycker att det finns en lucka att fylla inom svensk dagspress när det kommer till vetenskapsjournalistik med fokus på hjärnan och lärande.

– Tittar man internationellt gör flera av de stora amerikanska tidningarna, till exempel New York Times och Washington Post, en hel del runt de här frågorna. Vi har även sedan tidigare haft ett samarbete med The Atlantic där vi har översatt en del material inom området, vilket har varit uppskattat. Generellt sett finns det ett stort intresse.

Annons
Annons

SvD:s Maria Sundén Jelmini ser det som en utmaningen att göra akademisk forskning begriplig.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1
SvD:s Maria Sundén Jelmini ser det som en utmaningen att göra akademisk forskning begriplig.
SvD:s Maria Sundén Jelmini ser det som en utmaningen att göra akademisk forskning begriplig. Foto: Malin Hoelstad

Vad känns svårast med ditt nya uppdrag?

– Utmaningen blir att göra akademisk forskning begriplig. Det görs väldigt mycket spännande forskning inom området, både i Sverige och utomlands, som inte riktigt når ut till en bredare publik utan fastnar i forskarvärlden, säger Maria Sundén Jelmini.

Vad ser du mest fram emot?

– Det är nog att göra den här informationen mer tillgänglig för folk, att sprida den kunskap som faktiskt finns. Plus att det är väldigt intressant, jag lär mig hela tiden nya saker när jag håller på med de här frågorna.

Tanken är att satsningen på vetenskapsjournalistik ska växa med tiden. Anna Careborg, tf chefredaktör och vd på SvD, ser det som ett naturligt steg i en värld med alltmer desinformation.

– Vi vet att det här är ett ämne som våra läsare uppskattar. Många värderar vetenskapsnyheter och frågor som handlar om lärande och utbildning högt. Vi tror att den här satsningen har stor potential och att vi med den både kan behålla och hitta nya läsare, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons