Annons

Spansk kohandel väntar efter hätsk valspurt

Partiledarna för konservativa Partido Popular, Pablo Casado, vänsteralliansen Unidas Podemos, Pablo Iglesias, socialdemokratiska PSOE, Pedro Sánchez och liberalkonservativa Ciudadanos, Albert Rivera, poserar för kamerorna inför en av slutdebatterna i tisdags.
Partiledarna för konservativa Partido Popular, Pablo Casado, vänsteralliansen Unidas Podemos, Pablo Iglesias, socialdemokratiska PSOE, Pedro Sánchez och liberalkonservativa Ciudadanos, Albert Rivera, poserar för kamerorna inför en av slutdebatterna i tisdags. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Socialistpartiet (PSOE) väntas bli störst i Spaniens parlamentsval – efter en hätsk valkampanj laddad med Katalonienkris och ultrahögerns frammarsch.

Men svåra förhandlingar kommer att krävas för att få ihop en regeringsduglig majoritet.

Under strecket
Mattias Mächs / TT
Publicerad

Santiago Abascal, ledare för det högerextrema Vox, under ett valmöte den 13 april i San Sebastián i norra Spanien.

Foto: Alvaro Barrientos/AP/TTBild 1 av 1

Santiago Abascal, ledare för det högerextrema Vox, under ett valmöte den 13 april i San Sebastián i norra Spanien.

Foto: Alvaro Barrientos/AP/TTBild 1 av 1
Santiago Abascal, ledare för det högerextrema Vox, under ett valmöte den 13 april i San Sebastián i norra Spanien.
Santiago Abascal, ledare för det högerextrema Vox, under ett valmöte den 13 april i San Sebastián i norra Spanien. Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

Kolbitar, hörselkåpor och en griffeltavla. De svenska partiledarna utmärkte sig genom användande av rekvisita i valrörelsen 2014.

Men deras spanska kollegor tog konceptet snäppet längre under slutdebatten inför söndagens val. Mitt under en het ordväxling om Katalonien fick PSOE-ledaren Pedro Sánchez ta emot ett exemplar av sin ifrågasatta doktorsavhandling från motståndaren i liberalkonservativa Ciudadanos, Albert Rivera.

Ett sätt för Rivera att understryka sin beskrivning av Sánchez som en lögnare.

Premiärministern kontrade omedelbart med att lägga en bok om det högerextrema partiet Vox, med vars hjälp Ciudadanos svingat sig till makten i Andalusien, på Riveras bord.

Bland andra saker partiledarna plockade fram fanns ett brev, ett inramat foto och en meterlång lista.

Annons
Annons

– Ni pratar i mun på varandra, det går inte att höra er! Och jag passar på att påminna om att vi frågade om arbetslösheten, försökte programledaren förgäves flika in.

Just ekonomin har denna gång fått stå tillbaka för en mer värdeorienterad debatt. Den traditionella dominansen för PSOE och konservativa Partido Popular (PP) är definitivt bruten i och med framgångarna för Vox, som väntas ta plats i parlamentet som det femte betydande partiet i den nationella politiken.

Det har gett en ökad polarisering i frågor såsom jämställdhet, migration och den avgående socialistregeringens beslut att gräva upp diktatorn Francisco Francos kvarlevor. Anklagelser om korruption har också kastats till höger och vänster.

Men striden har kanske stått hårdast om Katalonien.

Ciudadanos, PP och Vox utmålar premiärminister Pedro Sánchez som en förrädare på grund av hans dialog med de katalanska separatisterna. Sánchez har lovat regionen större autonomi men vägrat gå med på en folkomröstning om självständighet. Det fick de små separatistpartier som PSOE lutade sig emot i parlamentet att dra undan sitt stöd vilket tvingade fram det stundande valet.

Men PSOE, som enligt de sista mätningarna ser ut att bli störst med runt 30 procent av rösterna, kan tvingas söka nytt stöd från samma partier för att pussla ihop en majoritet. Det räcker nämligen inte att förhandla med vänsteralliansen Unidas Podemos, som ser ut att backa till runt 14 procent.

De tre högerpartierna väntas inte heller nå gemensam majoritet.

Med en stor andel osäkra väljare och ett förbud för opinionsmätningar under valspurtens sista dagar kan söndagskvällen ändå bli oväntat spännande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons