Annons

Spansk ex-kung i kylan – älskarinnan skvallrar

Miljarder på konton i Schweiz, dollargåvor från Saudiarabien och en tysk ex-älskarinna som inte håller tyst. Spaniens kung Felipe fjärmar sig nu från sin far, exkungen, som skapat ännu en skandal.

Under strecket
Publicerad

Spanska kungen har stoppat apanaget till sin far – tidigare kungen Juan Carlos – efter att nya skandaler framkommit om den tidigare monarken.

Foto: Esteban Felix/AP

Spanska kungen har stoppat apanaget till sin far – tidigare kungen Juan Carlos – efter att nya skandaler framkommit om den tidigare monarken.

Foto: Esteban Felix/AP
Spanska kungen har stoppat apanaget till sin far – tidigare kungen Juan Carlos – efter att nya skandaler framkommit om den tidigare monarken.
Spanska kungen har stoppat apanaget till sin far – tidigare kungen Juan Carlos – efter att nya skandaler framkommit om den tidigare monarken. Foto: Esteban Felix/AP

BRYSSEL Schweiziska ekobrottsmyndigheter undersöker ett virrvarr av insättningar, uttag och överföringar mellan hemlighetsomspunna fonder och bankkonton, vars gemensamma nämnare är att de ser ut ha något med den förre, spanske kungen Juan Carlos att göra.

De schweiziska utredarna började titta närmare på ex-monarkens tillgångar för två år sedan. Utredningen gäller fonder registrerade i Liechtenstein och Panama, med tillhörande konton i schweiziska banker, där den förre kungen tros ha satt in mutor från bland annat Saudiarabien.

Under många år har till exempel pengar med dunkelt ursprung flödat in på ett konto som öppnats av en fond som styrs av Juan Carlos kusin. Men i praktiken tros Juan Carlos ha använt kusinens fondfasad och bankkonto för att leva lyxliv.

Annons
Annons

Pengarna skulle vara ”tacken”, kungar emellan, för ett affärsavtal om spanska höghastighetståg i den arabiska oljestaten.

Bara under åren 2016–2019 ska han ha spenderat 5 miljoner euro – över 50 miljoner kronor – på privata flygresor, bland annat till semesterparadiset Bahamas. Reseräkningarna betalades av kusinens fond i Liechtenstein.

Men schweizarna har också hittat en annan, nu nedlagd fond, med postadress i skatteparadiset Panama och med Juan Carlos som registrerad ägare.

Det är till denna fond som den förre saudiske kungen Abdullah bin Abdulaziz Al Saud ska ha satt in 100 miljoner dollar – närmare en miljard svenska kronor. Pengarna skulle vara ”tacken”, kungar emellan, för ett affärsavtal om spanska höghastighetståg i den arabiska oljestaten.

Panamafonden tömdes på sina tillgångar år 2012 när Juan Carlos överförde 65 miljoner dollar till den tyska adelskvinnan Corinna zu Sayn-Wittgenstein, 56.

Det är samma kvinna som för några år sedan kom ut ur medieskuggan som hans mångåriga älskarinna. Monarken var då med om en olycka under en jaktresa i Botswana, och det kom snart ut att Corinna zu Sayn-Wittgenstein varit med som hans resesällskap.

Juan Carlos dollargåva till henne intresserar ekobrottsmyndigheten i Schweiz. Den utreder nämligen också oredovisade pengar och rörelser på Corinna zu Sayn-Wittgenstein olika konton.

Felipe tog över tronen för fyra år sedan. Stödet för monarkin i Spanien var då redan i fritt fall.

Det är ex-älskarinnan som ska ha försett utredarna med många av uppgifterna om Juan Carlos lyxresor, banköverföringar – och också om att han krävde att hon skulle överföra gåvan, de 65 miljonerna, till hans kusin. Vilket hon inte gjorde. Hon behöll pengarna.

Uppgifterna har också upprört Juan Carlos son, kung Felipe VI så till den milda grad att han i veckan meddelat att han tar ifrån fadern det kungliga apanaget och själv avsäger sig sitt fadersarv.

Felipe tog över tronen för fyra år sedan. Stödet för monarkin i Spanien var då redan i fritt fall, på grund av en annan korruptionsskandal med prinsessan Cristina – Felipes syster – och hennes man i centrum, och kring uppgifterna om just Juan Carlos vidlyftiga leverne med skattepengar.

Den nye kungen lovade då att återupprätta förtroendet för monarkin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons