Annons

Spanska socialistregeringen är på fallrepet

Rättegång med katalanska separatister på den anklagades bänk.
Rättegång med katalanska separatister på den anklagades bänk. Foto: Reuters TV/X00514

Elin Castlin, om att premiärminister Sánchez som väntat inte fick det stöd från de katalanska separatistpartierna som hade behövts för att få igenom sin budget.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Spaniens premiärminister, socialistpartiets Pedro Sánchez, har haft det minst sagt hett om öronen den senaste tiden. Genom att ta stöd av katalanska separatistpartier i parlamentet kunde Sánchez förra sommaren genomföra en missförtroendeförklaring mot den dåvarande premiärministern Mariano Rajoy och sedan själv bilda regering – om än en mycket svag sådan. Frågan är dock till vilket pris.

För även om Sánchez övertog regeringsmakten har det i princip varit en tidsfråga innan separatistpartiernas självständighetskrav skulle sätta käppar i hjulet för densamma. 

Vid dagens omröstning om budgeten för 2019 hann tiden slutligen ikapp Sánchez. Ett godkännande av den socialistiska minoritetsregeringens förslag hade krävt stöd från de katalanska separatistpartierna. Dessa hade dock på förhand meddelat att detta inte skulle ges såvida inte deras självständighetskrav uppfylldes. 

Självständighetsfrågan regleras emellertid av konstitutionen och är därmed något som ligger bortom regeringens och Sánchez förhandlingsutrymme. För detta tycks emellertid ingen förståelse – eller ens sympati – ha funnits.

Annons
Annons

Premiärministern som har haft en mjukare inställning till separatistpartierna än den tidigare högerregeringen, har däremot öppnat upp för dialog med katalanerna på andra punkter. Det beslutet har dock kritiserats starkt såväl inom hans eget PSOE som av oppositionspartier. Uppfattningen har varit att Sánchez i allt för stor utsträckning har gett vika för de katalanska önskemålen.

Under söndagen blev kritiken än tydligare då högerpartierna PP, Ciudadanos och Vox samlade tusentals personer under en stor demonstration i Madrid. Budskapen var tydliga: Sánchez bör avgå och ett nyval utlysas. 

Samtidigt har nu rättegången inletts mot tolv katalanska politiker och separatistledare som anklagas för brott i samband med den katalanska folkomröstningen och självständighetsförklaringen hösten 2017. Händelsen har återigen gjort att världens ögon riktats mot Spanien – något som de katalanska separatistförespråkarna inte har varit sena med att utnyttja. 

Genom att framställa de anklagade som politiska fångar – och därmed undvika fokus på deras brott mot konstitutionen – har man velat skapa en bild av att processen är orättvis och har en förutbestämd utgång. Likaså har man gärna målat upp bilden av att resultatet i den illegala katalanska folkomröstningen gav regionen ett demokratiskt mandat att utropa självständighet när så inte var fallet. 

Denna spridning av förvirrande och ofta missvisande fakta har onekligen bidragit till en infekterad politisk situation. Kombinerat med en ovilja att mötas i förhandlingar och en hätsk stämning partierna emellan har en inrikespolitisk kris uppstått 

Hur Spanien tar sig ur krisen återstår att se, men det första steget till en mer långsiktig lösning lär komma i form av ett nyval. 

ELIN CASTLIN är statsvetare och nationalekonom från Stockholms universitet. Hon har tidigare bott i Salamanca och Madrid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons