Annons

Stort test: Kräftorna som får maxbetyg – ”fulländade”

Från ofräsch till vacker, usel till fulländad. Det är kort väg mellan himmel och helvete när det gäller kräftor, om man ska tro SvD:s namnkunniga panel. Här testar de 2018 års bästa – och sämsta – kräftor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Izabelle Nordfjell/TTBild 1 av 2

Ulrika Brydling, Adam Dahlberg, Johanna Westman och Fredrik Eriksson under testet.

Bild 2 av 2

1 / 9

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Varsågod – här är guiden till årets bästa kräftor, i stigande betygsordning, med vinnaren och förklaring om testets utformning längst ned.

Ulrika Brydling, Adam Dahlberg, Johanna Westman och Fredrik Eriksson under testet.
Ulrika Brydling, Adam Dahlberg, Johanna Westman och Fredrik Eriksson under testet.
Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

2 / 9

”Tyvärr ej godkänd”

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 1 av 6

Ullmo svenska kräftor, 279 kr, 800 gr.

På klar jumboplats i årets kräfttest hamnar Ullmos svenska kräftor, som belönas med en 1:a av samtliga paneldeltagare utom en. Inte mycket tycks vara bra med denna kräfta. ”Tyvärr ej godkänd” skriver någon, medan en annan kommenterar att kräftan inte smakar fräscht, och en tredje säger: ”Usel, helt enkelt”. Flera konstaterar även att kräftan har en ”tydlig insjösmak”, är ”dyig” och har löst kött.

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

3 / 9

”Ton av tvål”

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 2 av 6

Vadstenakräftor, 329 kr, 1 kg.

Inte heller dessa kräftor faller årets jury särskilt mycket i smaken. Både kräftans smak, konsistens och utseende sågas, med kommentarer som ”trist intryck”, ”smulig” och ”fläckig”. Smaken beskrivs som dyig, ofräsch och besk. En jurymedlem tycker dessutom att kräftan har en ”ton av tvål”.

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

4 / 9

”Gråbrun i färgen”

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 3 av 6

Ullmo färska från Turkiet, 149 kr, 700 gr eller 1 kg.

Bra kött och konsistens – framförallt i stjärten. Det tycks paneldeltagarna överens om när de testar Ullmos turkiska kräftor. Mindre tilltalande är däremot kräftans utseende. ”Trist färg”, ”inte så vacker” och ”gråbrun i färgen”, konstaterar juryn. Smaken är inte heller en sexpoängare, med omdömen som ”unken” och ”menlös”.

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

5 / 9

”Saknar dill”

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 3 av 6

Lobster färska turkiska kräftor, 139 kr, 700 gr.

På plats fem av åtta placerar sig Lobsters färska turkiska kräftor, som får mixade recensioner från årets jury. De positiva kommentarerna handlar framförallt om kräftans sälta samt det goda köttet i klor och stjärt – samtidigt som den turkiska kräftan får en hel del kritik. ”Unken och dyig smak”, ”saknar dill”, ”besk” och ”ofräsch eftersmak”. Paneldeltagarna uppskattar inte heller kräftans konsistens, där ”mjukt skal” och ”svampig” är några av omdömena.

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

6 / 9

”Mineralig eftersmak”

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 3 av 6

Färska signal (i hink) Smålandskräftan, 399 kr, 1 kg.

Fjolårets vinnare får blandade betyg i årets test. Några av paneldeltagarna tycks inte uppskatta kräftans färg – ”grå”, ”fläckig” och ”mörka skal” är några av kommentarerna. Dessutom är kräftan lite väl salt, om man ska tro stjärnkrögarna. Bland annat ska kräftan ha en ”oklar smak” och en ”eftersmak som är lite mineralig” – men även vara frisk och ha gott smör.

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

7 / 9

”Bra stjärtspänst”

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 4 av 6

Pandalus färska från Turkiet, 139 kr, 700 gr.

Paneldeltagarna tycker att kräftorna från Turkiet är i minsta laget, men uppskattar sältan och smaken. ”Typisk flodkräfta”, ”kryddig” och ”med toner av anis” är några kommentarer. Gällande själva köttet går åsikterna isär – från ”slappt” till ”bra stjärtspänst”.

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

8 / 9

”Godast juice”

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 4 av 6

Färska signalkräftor (i tråg) Smålandskräftan, 219 kr, 500 gr.

För Smålandskräftan i tråg verkar lagen vara framgångsreceptet: ”Frisk smak i lagen”, ”godast juice” och ”tydlig karaktär på lagen” är några av omdömena från paneldeltagarna. De uppskattar även kräftans fasthet och det kraftfullt röda skalet. Men alla är inte överens – ”svårskalad” och ”smulig i köttet” är några av de mindre positiva kommentarerna.

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 2
Foto: Malin HoelstadBild 2 av 2

9 / 9

”Gott smör”

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 6 av 6

Lorenkräftor, 450 kr, 1 kg.

Kockpanelen är enande överens om Lorenkräftorna – som kammar hem en sexa från samtliga paneldeltagare och därmed blir testets enda fullpoängare: Fulländade.

”En vacker röd liten signalkräfta”, ”gott smör” och ”mycket spänst i köttet” är några av omdömena. Panelen uppskattar även kräftans sälta och fräschör. ”Skulle varit nöjd om jag köpt den”, konstaterar en av kockarna.

Även 2015 tog Lorenkräftan, som har fått sitt namn från sjön Loren, hem segern i SvD:s test. Kräftorna fiskas i Vättern och källvatten från Loren används i lagen.

Efter reklamen visas:
Vilken är årets bästa färska kräfta?
Foto: Malin Hoelstad
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons