Annons

Spänt efter rån vid Venezuelagräns

Ett läger för venezuelanska flyktingar i den brasilianska delstaten Roraima. Bilden är från i mars.
Ett läger för venezuelanska flyktingar i den brasilianska delstaten Roraima. Bilden är från i mars. Foto: Eraldo Peres

Ett rån mot en restaurangägare har skapat sådana spänningar mellan brasilianare och venezuelaner vid gränsen i Amazonas utkanter att militären nu råder venezuelaner att återvända till hemlandet.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Spänt läge vid gränsen mot Venezuela

Fyra venezuelaner har pekats ut som ansvariga för rånet i gränsstaden Pacaraima i fredags. Restauranginnehavaren ska ha bestulits på 23 000 real (54 000 kronor) och misshandlats svårt i sitt hem.

Brottet utlöste ilskna demonstrationer i gränsområdet i den brasilianska delstaten Roraima på lördagen, vilket tvingade hundratals venezuelanska flyktingar att ge sig av tillbaka. Och brasiliansk militär säger att för deras egen säkerhet borde fler följa efter.

Roraima har i månader slagit larm om att situationen är ohållbar på grund av de många tusen flyktingar som kommer över gränsen, i hopp om att fly den ekonomiska kollapsen i det krisande Venezuela.

Brasiliens federala regering säger nej till att stänga gränsen. Och att omplacera flyktingarna är svårt och dyrt i det vidsträckta Brasilien. Från Pacaraima till exempelvis Rio de Janeiro är det bilvägen över 500 mil, ett avstånd motsvarande ungefär Stockholm–Bagdad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons