Annons

Gula båtarna: Vill inte förknippas med fängelse

På måndag påbörjas deportationerna av flyktingar från Grekland, men frågetecknen kvarstår kring hur det ska gå till när desperata människor tvingas återvända till Turkiet.

Gula båtarna fortsätter sitt uppdrag att rädda människor, men vill samtidigt undvika att bli en del i den militära operationen.

Under strecket
Publicerad

Gula båtarna utanför Greklands kust i höstas. Till höger: Flyktinglägret Idomeni i norra Grekland.

Foto: Malin Hoelstad och Darko Vojinovic/TTBild 1 av 1

Gula båtarna utanför Greklands kust i höstas. Till höger: Flyktinglägret Idomeni i norra Grekland.

Foto: Malin Hoelstad och Darko Vojinovic/TTBild 1 av 1
Gula båtarna utanför Greklands kust i höstas. Till höger: Flyktinglägret Idomeni i norra Grekland.
Gula båtarna utanför Greklands kust i höstas. Till höger: Flyktinglägret Idomeni i norra Grekland. Foto: Malin Hoelstad och Darko Vojinovic/TT

**Den 20 mars trädde avtalet **mellan Turkiet och EU i kraft om att flyktingar som anländer till Grekland sjövägen ska skickas tillbaka. I väntan på deportation har de anländande flyktingarna sedan dess spärrats in i läger omgärdade av dubbel taggtråd. Ändå har folk fortsatt ge sig ut på den farliga resan över Egeiska havet.

– Under förra veckan kom 154 personer. Den här veckan har det hittills kommit 208, med en dag kvar på veckan, säger Hans Erlandsson, skeppare på Sjöräddningssällskapets Gula båtarna, som finns på plats i vattnen utanför ön Samos.

**Sedan flyktinglägren stängdes **har besättningarna på de Gula båtarna inte blivit insläppta, och har därför inte kunnat träffa personerna de räddat efter att de återhämtat sig. Men Hans Erlandsson berättar att flyktingarna är mycket medvetna om att de kan skickas tillbaka.

Annons
Annons

– De är skeptiska mot oss innan de fått klart för sig att vi bara räddar dem. De är jätteoroliga och desperata.

Under fredagenutbröt våldsamma protester i lägret Vial på ön Chios där över 1 500 flyktingar sitter fast.

**I protest mot att flyktingar **spärras in har FN:s flyktingorgan UNHCR avslutat delar av sin verksamhet på de grekiska öarna, som att transportera människor till lägren. Flera hjälporganisationer har också reagerat. Exempelvis har Läkare utan gränser lämnat flyktinglägret Moria på Lesbos.

Nu är frågan hur Gula båtarna ska agera när deportationerna inleds. Andreas Arvidsson, operativ chef för Gula båtarna, berättar att man är beredd på ett läge där desperata människor vägrar låta sig föras tillbaka, och kanske till och med väljer att hoppa i havet.

Vi vill inte förknippas med militär och fängelse… Så vi är tveksamma till om vi ska vara med på det här.

– När den första färjan lämnar Samos kommer vi att vara på alerten. Vi kommer då att följa med färjan ut för att se vad som händer.

Hans Erlandsson, skeppare, är samtidigt orolig för att det ska uppfattas som att man assisterar den militära operationen.

– Vi vill inte förknippas med militär och fängelse… Så vi är tveksamma till om vi ska vara med på det här. Men vi kommer att ha mycket hög beredskap när deportationerna börjar.

Första deportationen kommer att genomföras från ön Lesbos, medan Hans Erlandsson gör bedömningen att det kommer dröja i alla fall några dagar innan den första färjan anländer till Samos.

Ännu är mycket oklart kring hur deportationerna kommer att gå till. Som vilken färdväg båten kommer att ta och vilken typ av båt det rör sig om.

Om ni räddar människor som hoppar av båtarna till Turkiet – vart kommer ni att föra dem i land?

– Det bestämmer inte vi utan räddningsledaren i respektive land.

**Under fredagen **sade Peter Sutherland, FN:s särskilda representant för migration och utveckling, att EU:s deportationer av flyktingar till Turkiet är olagliga om man inte tar hänsyn till deras individuella rättigheter. Det skriver tidningen The Guardian.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons