Annons

Spara tusenlappar – här är 6 krogfynd med stjärntouch

Vill du ta del av stjärnkockarnas matfilosofi utan att det kostar skjortan och samtidigt vara lite mer spontan? SvD:s krogredaktör Joanna Drevinger listar alternativen till Stockholmsrestaurangerna med stjärnor i Michelinguiden.

Publicerad
  • Har du upptäckt Slipen, Tyge & Sessil och Operabaren? Foto: Tomas Oneborg
  • Foto: Tomas Oneborg
  • Bobergs matsal. Foto: Adam Wrafter
  • Foto: Tomas Oneborg
  • Foto: Tomas Oneborg

Har du upptäckt Slipen, Tyge & Sessil och Operabaren?

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2
Foto: Carl Bredberg Bild 2 av 2

Del 1 av 5

Har du upptäckt Slipen, Tyge & Sessil och Operabaren?
Har du upptäckt Slipen, Tyge & Sessil och Operabaren? Foto: Tomas Oneborg

Istället för stjärnkrogen Gastrologik:

Foto: Carl Bredberg

SvD Krogguiden var lyriska och delade ut högsta betyg.

Bakfickan Speceriet

Anton Bjuhr och Jacob Holmström som driver Gastrologik på Artellerigatan har haft en stjärna i Michelinguiden sedan 2013. Ett år dessförinnan öppnade de bakfickan Speceriet, vägg i vägg med sin finkrog. Den blev snabbt en succé, och SvD Krogguiden var efter sitt besök samma år lyrisk och delade ut högsta betyg:

”Den familjära stämningen och utformningen gör att vi lätt hamnar i samtal med bordskamraterna. Servicen är otvungen och det är allt annat än stressigt. Samtidigt är det aldrig onödig väntan mellan rätterna. Dryckeskunskaperna verkar oändliga.”

Mycket är sig likt sedan dess, fortfarande serveras en mindre meny till vettiga priser. Den största skillnaden är att det numera går att boka bord.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 2 av 5

Istället för tvåstjärniga Oaxen krog:

Foto: Tomas Oneborg

Slipen

På Djurgården, precis vid bron till Beckholmen ligger Oaxen Krog & Slip. Krogdelen har sedan 2015 två stjärnor i Michelinguiden, Slipen kan närmast beskrivas som en svensk bistro. Bakom de båda restaurangerna står Magnus Ek och Agneta Green.

En avslappnad och plånboksvänlig version av finkrogen.

På krogen erbjuds en säsongsbetonad avsmakningsmeny som kostar 2 300 kronor per person. Den som vill komma billigare undan väljer Slipen. Där serveras lunch, middag och brunch där gästerna väljer från en à la carte-meny.

SvD Krogguiden skrev efter sitt besök 2014: ”Oaxen slip är en avslappnad och plånboksvänlig version av finkrogen som ligger bredvid. Anslaget är detsamma, nordisk mattradition kreativt nytolkad via fantasirika rätter.”

Annons
Annons

Bobergs matsal.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

Del 3 av 5

Istället för trestjärniga Frantzén

Bobergs matsal.
Bobergs matsal. Foto: Adam Wrafter

Flying Elk eller Bobergs matsal

Nyligen avslöjade Björn Frantzén att han kommer att öppna en stor bistro i biograf Astorias gamla lokaler på Nybrogatan år 2020.

Boberg matsal är lite tjusigare och passar de som vill äta lunch och samtidigt se och synas.

Den som vill ta del av Sveriges mesta stjärnkocks matfilosofi redan nu, men utan att betala 3 200 kronor, vilket maten på trestjärniga Frantzén kostar, kan välja mellan Flying Elk i Gamla stan och Bobergs matsal på NK i City.

I Gamla stan serveras allt från burgare till kalvschnitzel ”Björn Frantzén” och fish and chips i stimmig miljö.

Boberg matsal är lite tjusigare och passar de som vill äta lunch och samtidigt se och synas. SvD Krogguiden var här i samband med ett test av Stockholms affärslunchrestauranger och skrev då: ”Och det är svårt att inte trivas i den varsamt restaurerade matsalen från 1915 med träpaneler, vita linnedukar och vackra fönster ut mot Hamngatan. Servicen är rask och superproffsig.”

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 4 av 5

Istället för stjärnkrogen Ekstedt:

Foto: Tomas Oneborg

Tyge & Sessil

Nu är kanske inte en vinbar är ett reellt alternativ till den helkväll som erbjuds hos Ekstedt där all mat lagas över öppen eld och gästerna väljer mellan en fyra-, respektive sexrättersmeny.

Men endast 60 meter från stjärnkrogen som drivs av en av Sveriges största kockkändisar, Niklas Ekstedt, ligger vinbaren Tyge & Sessil som han också står bakom. Här serveras företrädelsevis naturviner och mindre rätter som passar till vinet.

SvD Krogguiden var mycket nöjda efter sitt besök 2017 och skrev: ”Det är i första hand för vinerna och den trivsamma miljön man går hit, men den hungrige kan äta gott även om det kostar en slant innan vi blir mätta. Portionerna är små. Råbiffen med sin sotade silverlök under ett vackert lager med krasse är några fetsalta tuggor som smakar fint tillsammans med vinet.”

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 5 av 5

Istället för stjärnkrogen Operakällaren:

Foto: Tomas Oneborg

Operabaren

Kändiskockarna Tore Wretman och Werner Vögeli som från 1961, och många år framåt, drev Operakällaren bestämde sig för att satsa på husmanskost på Operabaren. Ett skäl var att försöka hålla stammisarna kvar i huset genom att servera just klassisk husmanskost som ett alternativ till den gourmetmat som erbjuds på Operakällaren.

Inte svårt att förstå varför Operabaren blivit ett andra hem.

Nu upplever väl många att det är just gourmetmat som serveras även på Operabaren, men anslaget är ett helt annat än på Operakällaren som sedan 2014 har en Michelinstjärna.

När SvD Krogguiden var här 2017 var de mycket nöjda: ”Det är inte svårt att förstå varför Operabaren blivit ett andra hem för så många – läget, maten och miljön är tilltalande. Helt enkelt ett säkert kort som vi hoppas aldrig förändras.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons