Annons

Det kan vara läge att binda boräntan

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, tipsar hur du bör tänka kring boräntor.
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, tipsar hur du bör tänka kring boräntor. Foto: Tomas Oneborg

Lågräntemiljön kommer sannolikt bestå under ett par år. Den bedömningen gör Länsförsäkringars sparekonom Emma Persson. Hon råder hushåll att satsa på hängslen och livrem – och leva som om boräntan var 3 procent.

Under strecket
SvD Näringsliv
Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken har meddelat att räntan höjs till noll. SvD frågar sparekonomer om hur hushållen bör agera. Näst på tur är Emma Persson, sparekonom, på Länsförsäkringar.

– Det mest intressanta med Riksbankens besked var att hushållen kan ställa sig in på att den lågräntemiljö som vi levt i under en tid, sannolikt kommer att bestå under ännu ett par år.

Är det bara en god nyhet?

– Nej, på minussidan innebär det att räntorna på sparkonton kommer att förbli låga, medan det på plussidan innebär att alla som har lån kan räkna med förhållandevis låga ränteutgifter även framöver.

Är det läge att binda bolånen?

– För den som vill ha lite extra trygghet i att ränteutgifterna ska förbli låga, är det ett bra tillfälle att passa på att binda åtminstone en del av lånen. Vill du fortsatt ha lånen med rörlig ränta, starta ett månadssparande på skillnaden mellan ränteutgiften du har i dag och ränteutgiften du skulle ha om räntan vore 3 procent. Vips så lever du som om räntan vore högre och du får känna på hur det är. Förberedelse och visshet är A och O i en sund privatekonomi.

Tror du att räntan kommer vara noll så länge som Riksbanken säger?

– Marknaden verkar överens med Riksbanken just nu och mycket tyder på att ränteläget kommer att bestå, men som vanligt är inget skrivet i sten när det kommer till prognoser. Ur ett privatekonomiskt perspektiv gäller hellre hängslen och livrem än att riskera att tappa byxorna om något oförutsett inträffar.

Som till exempel...

– Vi kan alla råka ut för skilsmässor, sjukdomar eller arbetslöshet. Särskilt om svensk ekonomi nu bromsar in kan det vara bra att förbereda sig på det sistnämnda.

Vad är ditt bästa tips för att förhandla boräntor med banken?

– Utnyttja konkurrensen som finns på bolånemarknaden och ställ aktörer mot varandra. Läs på om snitträntor och titta på bankens hela erbjudande. Var beredd att byta bank om du får ett bättre erbjudande, det är inte särskilt svårt eller krångligt i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons