Annons

Sparekonom: ”Kan vara läge att binda boräntan”

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, tipsar hur du bör tänka kring boräntor.
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, tipsar hur du bör tänka kring boräntor. Foto: Adrian Leopoldson

Riksbanken väntas snart höja reporäntan till noll. SvD frågar sparekonomer hur hushållen bör tänka kring sina boräntor. Näst på tur är Emma Persson på Länsförsäkringar.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad

Hur bör ett hushåll med bolån tänka inför höjningen?

– Ett hushåll bör alltid vara förberedd på en höjning av räntan, det ingår i att ha bolån. Hur du gör med räntan handlar om dina individuella förutsättningar, din inställning till risk och hur du prioriterar i din ekonomi.

Riksbanken har talat om låga räntor under många år – är det då läge att binda boräntan?

– Ur ett generellt perspektiv kan det vara läge att binda när räntorna är låga och förväntas stiga. Men det är fler saker du bör ta hänsyn till.

Som till exempel?

– Hur länge ska du bo i din bostad och hur din egen individuella situation ser ut. Du behöver heller inte binda hela lånet, det går alldeles utmärkt att dela upp det i flera delar och binda de olika delarna på olika löptider. Känn efter i magen – känns det osäkert kanske du är en av dem som bör fundera över att binda åtminstone en del av lånet.

Hur hög boränta bör ett hushåll räkna på att klara?

– Att räkna på vad en högre ränta innebär handlar om att skapa en förståelse för vad det innebär för din ekonomi. Även om banken räknat med att du ska klara en ränta på 7 procent, så kan det vara en tuff tillvaro för många att leva under de omständigheterna.

Vilken ränta bör hushåll då räkna med?

– Om man tittar på vad Riksbanken betraktar som en normal ränta kan en utgångspunkt vara att räkna med minst 3 procentenheter högre ränta. En övning kan vara att testa att fiktivt höja bolåneräntan med en procentenhet per månad under de kommande månaderna och se om eller när det börjar smärta.

Vad är ditt bästa tips för att förhandla boräntor med banken?

– Utnyttja konkurrensen som finns på bolånemarknaden och ställ aktörer mot varandra. Läs på om snitträntor och titta på bankens hela erbjudande. Var beredd att byta bank om du får ett bättre erbjudande, det är inte särskilt svårt eller krångligt i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons